Collectieve zorgverzekering

Collectieve zorgverzekering

Een populaire vorm van een zorgverzekering afsluiten is via een collectief. Een collectief is een groep mensen die bijvoorbeeld dezelfde verzekering afsluiten bij dezelfde verzekeraar. Een verzekeraar biedt een premiekorting bij het afsluiten als u een collectieve zorgverzekering afsluit. Een collectieve verzekering kunt u onder andere afsluiten via uw werkgever, vereniging en via een open collectief.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Dit is een verzekering die met een groep mensen wordt afgesloten bij een verzekeraar. De verzekeraar kan hierdoor meer verzekeringen afsluiten en zullen daarom kortingen bieden op een verzekeringspremie.

Via welke organisaties kan ik een collectieve zorgverzekering afsluiten?

Het is niet mogelijk om als individu rechtstreeks bij een verzekeraar een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Wel is het mogelijk om via een bepaalde organisatie een collectieve zorgverzekering af te sluiten.

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van organisaties via wie u een collectieve zorgverzekering kunt afsluiten:

  • Werkgevers
  • Open collectief
  • Bedrijven Kruidvat
  • Belangenorganisaties
  • Patiëntenverenigingen
  • (Sport)verenigingen

 

U kunt contact opnemen met één van deze organisaties om te vragen naar de mogelijkheden om een collectieve zorgverzekering af te sluiten.

Wat zijn de voordelen van een collectieve zorgverzekering?

Hieronder vindt u een overzicht van de voordelen van het afsluiten van een collectieve verzekering:

1. Een hoge korting op de premie van een basisverzekering.
2. Een korting op de premie bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.
3. De dekking van een collectieve verzekering sluit vaak aan bij uw persoonlijke wensen omdat u meestal een collectieve verzekering afsluit met mensen die in dezelfde doelgroep/situatie zitten als u.
4. Bij veel collectieve verzekeringen kunt u het hele gezin meeverzekeren.

Is het mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar dan waar ik mijn basisverzekering heb afgesloten?

Het is bij veel verzekeraars mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten als u een basisverzekering heeft afgesloten bij een andere verzekeraar. Verzekeraars bieden vaak wel een korting bij het afsluiten van een aanvullende verzekering als u bij dezelfde verzekeraar al een basisverzekering heeft afgesloten.

Wanneer kan ik een collectieve zorgverzekering afsluiten?

Het is meestal alleen mogelijk om aan het einde van het jaar van zorgverzekering te veranderen. U krijgt dan een brief van uw huidige verzekeraar met de nieuwe polisvoorwaarden, vanaf dat moment heeft u de mogelijkheid om uw individuele verzekering op te zeggen en een collectieve verzekering voor het nieuwe jaar af te sluiten.

Kan ik ook halverwege het jaar van collectieve zorgverzekering veranderen?

Het is alleen mogelijk om van collectieve zorgverzekering te veranderen als u bij een andere organisatie gaat werken. De kans is groot dat de nieuwe organisatie waar u gaat werken afspraken heeft gemaakt met een andere verzekeraar dan uw oude werkgever. In dat geval is het mogelijk om over te stappen naar de collectieve verzekering van uw nieuwe werkgever.

Bent u op zoek naar meer informatie over collectieve zorgverzekeringen?

Voor meer informatie over collectieve zorgverzekeringen kunt u terecht op de website collectievezorgverzekering.nl