Overstappen van zorgverzekering

Stap 1: Zorgbehoefte vaststellen

De eerste stap bij het overstappen van zorgverzekering is vaststellen van welke zaken je het belangrijk vindt dat een zorgverzekering ze dekt.

De volgende vragen kunnen je helpen bij vaststellen van je zorgbehoefte:

  • Vind je het belangrijk om vrije keuze te hebben van zorgverlener (restitutiepolis) of vind je het makkelijk als de rekeninging van een zorgverlener direct naar de zorgverzekeraar wordt gestuurd (naturapolis)?
  • Verwacht je het komende jaar veel zorg nodig te hebben of ben je eigenlijk nooit ziek? Als je verwacht weinig zorgkosten te maken, kun je ervoor kiezen om een hoog vrijwillig eigen risico te nemen. Het voordeel is dat je maandelijkse premie lager wordt. Het nadeel is dat als je ziek wordt, je tot een hoger bedrag aan zorgkosten zelf moet betalen.
  • Is er zorg die buiten het basispakket valt, maar die je graag aanvullend wilt verzekeren? Zorg als fysiotherapie, psychotherapie en behandelingen van de tandarts worden niet of beperkt gedekt binnen het basispakket. Deze zaken kun je wel aanvullend verzekeren bij een zorgverzekeraar.

Stap 2: Zorgverzekering kiezen

Als je je zorgbehoefte hebt vastgesteld, dan kan je op zoek gaan naar een nieuwe zorgverzekering. Dit is de moeilijkste stap, want er zijn zoveel verschillende zorgverzekeraars en zorgverzekeringen op de markt. Om deze zoektocht en de keuze makkelijker te maken heeft zorgpremies.nl een handige tool waarmee je alle zorgpremies kan vergelijken.

Stap 3: Zorgverzekering opzeggen

Je kunt één keer per jaar van zorgverzekeraar veranderen. Je huidige zorgverzekeraar stuurt aan het einde van het jaar (rond eind november) de nieuwe zorgpremie en de nieuwe polisvoorwaarden voor het volgende jaar. Je dient dan voor 1 januari je huidige zorgverzekering (meestal schriftelijk) op te zeggen. Houd wel rekening met de bezorging van de post tijdens de feestdagen. Wees er dus op tijd bij!

Wanneer je niet op tijd bent met het opzeggen van je basiszorgverzekering, zit je weer een jaar vast aan deze verzekering. Als je een achterstand hebt in de betaling van je zorgpremie, is het niet mogelijk om je zorgverzekering op te zeggen.

Stap 4: Nieuwe zorgverzekering afsluiten

Wanneer je je zorgverzekering voor 31 december opzegt, dan kan je tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering aanvragen. De verzekering bij de nieuwe zorgverzekeraar gaat dan wel (met terugwerkende kracht) op 1 januari in. Als je te laat bent met het afsluiten van een verzekering bij een nieuwe verzekeraar, kan je een boete krijgen.

De verzekeraars hebben voor de basisverzekering een acceptatieplicht, maar voor een aanvullende verzekering geldt dit niet. Als je een aanvullende verzekering afsluit, moet je vaak een medische verklaring invullen.

Houd hier rekening mee, want de verwerking van deze gegevens kan extra tijd kosten. Het is ook mogelijk om je basisverzekering en je aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars af te sluiten.

Opzegservice

Doordat er afspraken zijn gemaakt tussen de verschillende zorgverzekeraars, is het mogelijk om je nieuwe verzekeraar je oude zorgverzekering te laten opzeggen. Je moet dan wel voor 1 januari je nieuwe zorgverzekering aangevraagd hebben, anders heeft de nieuwe verzekeraar te weinig tijd om je oude zorgverzekering op te zeggen.

Het is ook mogelijk om aan je nieuwe verzekeraar te vragen om je oude zorgverzekering op te zeggen. Dit is mogelijk doordat er afspraken zijn gemaakt tussen de verschillende zorgverzekeraars. Als je wilt dat je nieuwe verzekeraar dit voor je doet, dien je je wel voor 1 januari te hebben aangemeld bij je nieuwe verzekeraar, anders heeft de nieuwe verzekeraar te weinig tijd om je oude zorgverzekering op te zeggen.

Uitzonderingen

Je kan dus maar één keer per jaar overstappen van zorgverzekeraar. Er zijn een aantal situaties waarbij een uitzondering wordt gemaakt.

Deze situaties zijn:
1. Als je in Nederland gaat wonen en in het buitenland hebt gewoond.
2. Als je verzekeringsplichtig bent en nu niet verzekerd bent.
3. Als je 18 bent geworden en niet meer meeverzekerd wilt zijn met je ouders.
4. Als je in het buitenland woont en belasting in Nederland betaalt.
5. Als je militair was en uit dienst treedt.
6. Als je bij je nieuwe werkgever een collectieve zorgverzekering afsluit.