Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Buitenland

Welke zorgverzekering past bij iemand die een jaar lang gaat werken in het buitenland? Is er een zorgverzekering die vaccinaties dekt voor de gezinsvakantie in Gambia? Voordat je aan een buitenlands avontuur begint zijn dit vragen die je beantwoord wilt zien. Het zou namelijk zonde zijn als je familievakantie net iets duurder uitvalt dan nodig i.v.m. dure vaccinaties.

We proberen je hier op deze pagina informatie te geven over de verschillende buitenlandsituaties, zodat je daarmee rekening kunt houden bij het afsluiten van een zorgverzekering. Door een goede dekking op vakantie stap je geruster het vliegtuig in en wanneer je tijdelijk in het buitenland woont is het wel zo’n fijn idee dat je altijd terecht kunt bij een apotheek voor je medicijnen.

Verzekerd op vakantie

Op vakantie ben je niet altijd even goed verzekerd als in Nederland. Bekijk voordat je naar het buitenland gaat wat jouw verzekering dekt indien er wat gebeurt op vakantie. Niet alles wordt namelijk automatisch vergoed in het buitenland. Als een land hogere medische kosten in rekening brengt dan dat Nederland zou doen voor een vergelijkbare behandeling, dan moet je het verschil zelf betalen. Er zijn wel landen waarmee Nederland afspraken heeft.

Voor sommige landen heb je bovendien vaccinaties nodig. Het kan in de papieren lopen wanneer je bijvoorbeeld voor het hele gezin een prik moet halen. Bekijk daarom goed welke aanvullende polis bij jou past. Een (doorlopende) reisverzekering kan vaak ook de nodige kosten dekken.

Kijk voor meer informatie op de pagina zorgverzekering op vakantie

Wonen en werken in het buitenland

Wanneer je beslist om te verhuizen naar het buitenland, al dan niet voor een korte tijd, dan moet je goed kijken of je Nederlandse verzekering geldig blijft. Je kunt bijvoorbeeld als gedetacheerde tijdelijk in het buitenland je diensten uitvoeren of binnen drie maanden terug keren naar Nederland. Dan gelden er andere regels dan wanneer je voor langer dan een jaar naar het buitenland vertrekt voor werk in het buitenland.

Ook het land waarin je woonachtig bent heeft invloed op je zorgverzekering. Er zijn landen waarmee Nederland verdragen heeft gesloten en hierin zijn regels opgenomen omtrent de zorgverzekering. En weet jij wat je moet doen wanneer je een pensioen of uitkering ontvangt vanuit Nederland maar wel in het buitenland woont?

Wij hebben alle informatie voor jou op een rijtje gezet op de pagina wonen en werken in het buitenland.

Terugkeer uit het buitenland

Je hebt in het buitenland gewoond en/of gewerkt en komt nu, om wat voor reden dan ook, terug naar Nederland. Je moet nu verschillende dingen regelen. Huisvesting, een school voor de kinderen en ook een nieuwe zorgverzekering. Iedereen is in Nederland verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Je bent verplicht je te verzekeren op het moment dat je staat ingeschreven bij de gemeente waar je woont.

Hoe je een verzekering die voldoet aan jouw zorgbehoefte zo snel mogelijk kan afsluiten, vind je op de pagina terugkeer uit het buitenland.

Overwinteren in het buitenland

Voor een langere periode overwinteren in het buitenland kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Indien je langer dan één jaar in het buitenland verblijft of daar gaat werken, kan je de Nederlandse zorgverzekering niet aanhouden. Let op: in het buitenland krijg je de medisch noodzakelijke zorg slechts vergoed tot het marktconforme geldende tarief in Nederland voor de behandeling.

Lees hier alle belangrijke aandachtspunten voor het overwinteren in het buitenland.