Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

18 jaar geworden?

In Nederland is iedereen vanaf zijn 18e wettelijk verplicht te zorgen voor een zorgverzekering. Als iemand ouder dan 18 jaar niet is verzekerd, dan riskeert diegene een boete.

De eerste keer een zorgverzekering uitzoeken kan lastig zijn. Er zijn namelijk een aantal beslissingen die er genomen moeten worden. Het is belangrijk om goed te bedenken wat voor zorg noodzakelijk is. Ouders kunnen je hierbij goed helpen. Als ouder of voogd is het ook mogelijk om voor een kind ouder dan 18 jaar een zorgverzekering af te sluiten en de rekening te betalen. De verzekering staat wel gewoon op de naam van het kind.

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Zorgverzekering

Er zijn veel zorgverzekeringen. Een aantal hiervan hebben speciale polissen voor jongeren. Het is ook mogelijk om een collectieve verzekering af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld via de studentenvereniging, school of sportvereniging. Collectieve zorgverzekeringen kunnen voordeliger zijn dan individuele zorgverzekeringen. Het is dus aan te raden om goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden om collectief te verzekeren.

Basispakket

Iedereen die verzekerd is heeft recht op de medische en psychische zorg uit het basispakket.
De regering stelt elk jaar wettelijk vast, wat er in het basispakket moet zitten. Een zorgverzekeraar mag iemand niet weigeren die een basiszorgverzekering wilt afsluiten. Bij aanvullend verzekeren mag een zorgverzekeraar dit wel.

In het basispakket zit onder andere;

  • De geneeskundige zorg van de huisarts
  • Dyslexiezorg
  • Logopedie
  • Ergotherapie
  • Ziekenvervoer
  • Kraamzorg

Aanvullende verzekering

Niet alle zorg zit in het basispakket. De kosten voor een tandarts kunnen hoog oplopen bij een slecht gebit. Het is mogelijk om tandartskosten aanvullend te verzekeren. Ook is het mogelijk om vaccinaties voor reizen naar het buitenland aanvullend te verzekeren. Het loont hier zorgvuldig onderzoek naar te doen. Dit kan veel kosten besparen.

De mogelijkheid bestaat ook om als gezin gezamenlijk verzekerd te zijn in een aanvullende gezinspolis. Let hierbij goed op de polisvoorwaarden. Zorg ervoor dat iedereen aangemeld wordt voor dezelfde aanvullende voorwaarden. Bij een gezinspolis valt te denken aan vergoedingen voor orthodontie of bijvoorbeeld een vergoeding om te logeren in het ziekenhuis wanneer iemand van het gezin daar ligt.

Lees meer hierover in de topic aanvullende verzekering.

De keuze voor een zorgverzekering

Het bepalen van een geschikte en passende zorgverzekering is een hele klus.

De eerste stap is het vaststellen van persoonlijke zorgbehoeftes. Zet dit op een rij en houd hier rekening mee. Zo kom je niet voor onverwachte (financiële) verassingen te staan.

Als in kaart is gebracht welke zorg wel of niet nodig is, dan kan een beslissing worden gemaakt over het afsluiten van een naturapolis of een restitutiepolis. Het verschil is dat er bij een naturapolis geen vrije zorgkeuze is en bij een restitutiepolis wel. Bij een restitutiepolis dient men wel de rekening eerst voor te schieten en is de premie meestal iets hoger.

Kijk voor meer informatie en advies bij de keuze van een zorgverzekering op de pagina zorgverzekeringen vergelijken

Eigen risico

Elk jaar stelt de overheid een bedrag vast voor het eigen risico. Het eigen risico in 2023 is 385 euro. Het is ook mogelijk om het eigen risico te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Dit heeft invloed op de te betalen premie. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico is, hoe lager de premie per maand.

Zorgtoeslag

Vanaf 18 jaar is het verplicht om premie te betalen. Voor mensen met lage inkomsten is het mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen ter compensatie. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het inkomen. Op de pagina zorgtoeslag staat meer uitleg over hoe dit aan te vragen.