Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Ex-militairen

Iedere Nederlander is sinds 2006 verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Militairen die in dienst zijn hoeven zelf geen zorgverzekering af te sluiten. Alle zorgkosten worden namelijk vergoed door het ministerie van Defensie. Er is namelijk een stichting speciaal voor hen opgericht en deze dekt alle kosten. Deze stichting heet Ziektekostenverzekering Krijgsmacht. Deze dekt ook alle medische kosten die buiten werktijd worden gemaakt. Let wel, het gaat hier niet om de groep reservisten. Reservisten dienen zich gewoon aan te sluiten bij een normale zorgverzekering. 

Niet meer in dienst

Wanneer je als militair uit het leger stapt, dan ben je niet meer verzekerd via de Ziektekostenverzekering Krijgsmacht. Nu bestaat er speciaal voor deze groep wel een andere zorgverzekering. Deze zorgverzekering heet Zorgzaam.

Deze verzekering kan erg aantrekkelijk zijn voor ex-militairen. Het is namelijk een collectieve zorgverzekering waardoor de premies laag kunnen blijven. De lage premie is zowel voor de basis- als de aanvullende zorgverzekering. Ook het gezin kan hiervan profiteren. De zorgverzekering handelt niet vanuit winstoogmerk.

Liever een andere verzekering

Wil je als ex-militair geen verzekering afsluiten bij Zorgzaam dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Je moet dit zo snel mogelijk kenbaar maken. Dit doe je door schriftelijk je wens neer te leggen bij Zorgzaam. Vervolgens kun jij een zorgverzekering zoeken die beter bij jou past.

Bekijk hiervoor de pagina Zorgverzekering vergelijken

Het kan namelijk zo zijn, dat een andere zorgverzekering qua prijs of aanvullende zorg beter bij je past. Andersom kan natuurlijk ook. Je bent verzekerd bij een andere zorgverzekeraar, maar wilt overstappen naar Zorgzaam. Dan moet je op tijd je oude verzekering opzeggen en je op tijd aanmelden bij Zorgzaam. Je moet wel een bewijs aanleveren waaruit blijkt dat je op een bepaalde manier een relatie hebt met defensie.

Ook het gezin verzekeren

Als je als militair werkzaam bent, dan kunnen de gezinsleden een verzekering afsluiten bij Zorgzaam verzekerd. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd. Dit is natuurlijk het geval bij de basisverzekering, maar ook bij de aanvullende verzekering zijn de kinderen tot 18 jaar gratis verzekerd. Dit heeft echter wel een kanttekening.

Eén van de ouders moet ook een aanvullende verzekering hebben. Exact deze verzekering is van toepassing op het kind. Mocht je een bredere aanvullende verzekering voor je kind wensen, dan moet een van de ouders deze dus hebben. Er zijn wel uitzonderingen.

Als alle twee de ouders werkzaam zijn als militair, dan hebben deze alle twee een verzekering bij de stichting “Ziektekostenverzekering Krijgsmacht”. Een alleenstaande ouder die actief deelneemt in het leger is ook verzekerd via de stichting. Je kind kan nu zelfstandig aanvullend verzekerd worden. Het is namelijk niet mogelijk dat je als ouder een aanvullende verzekering afsluit waar ook je kind door gedekt wordt.