Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Pasgeboren baby

Je loopt op een roze wolk want je bent in verwachting van je eerste kindje. Het geluk kan niet op en je hebt in je hoofd of misschien wel in het echt, de gehele kinderkamer ingericht. Roze strikjes, blauwe dekentjes, knuffels liggen her en der verspreid en sokjes in maat 15 liggen in de kast. De mobiel hangt in gedachten al muziekjes af te spelen boven de kleine spruit en de beschuit met muisjes staan pontificaal uitgestald in de keuken. Het moge duidelijk zijn, je kunt aan niks anders meer denken dan de geboorte van nu al het liefste kindje dat er ooit heeft mogen zijn.

In dit artikel beschrijven we waar je op moet letten bij het kiezen van een aanvullende zorgverzekering. Toekomstige moeders hebben namelijk andere zorg nodig dan andere vrouwen.

Voor de geboorte

Voordat het kindje geboren is kun je al volop genieten van je zwangerschap en je voorbereiden op de bevalling. Dit kun je samen met je geliefde doen of met andere moeders in spé. Je kunt bijvoorbeeld met zwangerschapsyoga beginnen. Ook kun je beginnen met de zogenoemde ´puf´ cursus. Hier krijg je een vergoeding voor bij CZ. Ook kun je, een paar maanden voordat je kindje geboren is kraampakketten bestellen bij onder andere Zilveren Kruis en Menzis.

Na de geboorte

Na de bevalling kun je ook wel wat hulp gebruiken. Denk hierbij aan kraamzorg. Ook hulp en apparatuur voor borstvoeding is zorg waar je op kunt rekenen als je een goede aanvullende zorgverzekering hebt. Kraamzorg is niet alleen voorbehouden aan ´draagmoeders´. Ook wanneer jij een kindje hebt geadopteerd dat jonger is dan 12 maanden, kun heb je recht op kraamhulp.

Basiszorgverzekering

Vanuit het basispakket wordt kraamzorg vergoed. Je levert dus geen eigen risico in. Je moet wel een eigen bijdrage betalen, de actuele hoogte van deze eigen bijdrage vind je op de website van het Zorginstituut Nederland. Je krijgt in Nederland tot slot een bepaald aantal uur kraamzorg vergoed vanuit de basisverzekering. Bevallen in een ziekenhuis wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering als dit medisch noodzakelijk is.

Aanvullende zorgverzekering

In een aanvullend pakket kun je voor veel zorg kiezen dat gericht op de zwangere vrouw of de pas bevallen moeder. Je kunt je onder andere aanvullend verzekeren voor kraamhulp. Dan hoef je geen eigen bijdrage te betalen. Ook als je graag wilt bevallen in het ziekenhuis dan kun je je hiervoor aanvullend verzekeren. Hieronder lichten we een paar zorgverzekeraars uit, met speciale zorg voor deze doelgroep.

1 Zilveren Kruis:

– Kraamzorgpakket wordt 100% vergoed bij Aanvullend 2, 3 en 4 sterren

– Verloskundige zorg met medische noodzaak wordt 100% vergoed bij Aanvullend 2,3 en 4 sterren.

– Verloskundige zorg op eigen verzoek wordt gedekt bij Aanvullend 2, 3 en 4 sterren.

Lees meer op onze pagina over Zilveren Kruis

2. Menzis:

-Kraamzorgpakket wordt 100% vergoed bij de aanvullende verzekeringen; Menzis ExtraVerzorgd en Garantverzorgd.

– Je kunt je aanmelden voor Luierservice. (Altijd mogelijk)

– Aanvullende verzekering ExtraVerzorgd vergoed een deel van de:

– de kraamzorg na ziekenhuisopnamen,

– kraamzorg na adoptie,

– kosten verloskamer,

– een lactatiekundige,

– meerlinguitkering

3. FBTO

– Voor bevalling en verloskundige hulp kun je tot 250,- euro eigen bijdrage terug krijgen als je de aanvullende verzekering Gezinsplanning hebt.

– Vergoeding voor lactatiekundig advies per telefoon krijg je bij de aanvullende verzekering Gezinsplanning.

– Persoonlijke lactatiekundige begeleiding krijg je deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering Gezinsplanning.

– Kraampakket bij aanvullende zorgverzekering Gezinsplanning.
– De aanvullende verzekering Gezinsplanning verzekert een deel van de kraamzorg voor de draagmoeder na adoptie en de pleegmoeder als het kind jonger dan 12 maanden is.

Lees meer op onze pagina over FBTO

Pasgeboren baby verzekeren

In Nederland is iedereen onder de 18 meeverzekerd met een ouder of verzorger. Dit gebeurt niet automatisch, het is zaak het pasgeboren kind spoedig aan te melden bij de zorgverzekering. Wacht hier niet te lang mee want alle kosten die gemaakt zijn, worden op jou verhaald als de baby niet binnen 4 maanden wordt meeverzekerd. Meld jouw baby dus zo snel mogelijk na de geboorte aan bij je zorgverzekeraar of die van je partner.

Wil je je kind aanvullend verzekeren, dan kan dit alleen wanneer jij of je partner aanvullend verzekerd is. De baby krijgt namelijk exact de verzekering die jij hebt of je partner heeft. Gedurende het jaar kun je niet overstappen van zorgverzekeraar, maar bij sommige verzekeraars kun je gedurende het jaar wel je aanvullende verzekering wijzigen of uitbreiden. Wil je dus een uitgebreidere verzekering zodra er een kleine is? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Vergelijk alle aanvullende pakketten

Hoe moet je de baby aanmelden?

Normaal gesproken kun je online, op de website van de zorgverzekeraar, de baby aanmelden. Dit kan vaak ook telefonisch via de klantenservice.

Niet op tijd aangemeld

Ben je vergeten de baby aan te melden bij de verzekeraar? Dan kan het zijn dat je dus voor alle gemaakte kosten zelf opdraait. Dit kan flink in de papieren lopen. Wend je in het uiterste geval tot de ombudsman. Deze kan jou meer vertellen wat er in jouw specifieke geval gedaan kan worden.