Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Voor gezinnen

Wanneer je een gezin hebt, zal je andere eisen hebben aan je zorgverzekering dan wanneer je een student of alleenstaande bent. Voor jouw kinderen is het, net als voor jezelf, verplicht om verzekerd te zijn. Kinderen zijn meeverzekerd met de zorgverzekering van een ouder tot de leeftijd van 18 jaar. Voor jouw kind hoef je geen premie te betalen en er wordt geen eigen risico gerekend. Je kunt er meestal zelf voor kiezen bij welke ouder het kind wordt ingeschreven. In sommige gevallen zal de zorgverzekering het kind verzekeren bij de ouder die de laagste verzekering heeft.

Zorgverzekering bij bevalling

Wanneer je een kind verwacht, moet je dit melden bij je zorgverzekering. Je bent verplicht om een kind snel aan te melden bij de zorgverzekering wanneer deze is geboren. Waarvoor je precies verzekerd bent tijdens en rondom de bevalling, hangt af van wat voor zorgverzekeringspakket je hebt gekozen. Het basispakket dekt een aantal zaken en met aanvullende pakketten kun je dit aanvullen.

Het basispakket dekt:

  • Kraamhulp – Hiervoor geldt een wettelijk verplichte eigen bijdrage van 4 euro per uur.
  • Verloskundige hulp – Tijdens de zwangerschap en bevalling.
  • Poliklinisch bevallen – Dit houdt in een bevalling in het ziekenhuis. Dit wordt alleen vergoed wanneer het een bevalling in het ziekenhuis op medische indicatie is.
  • Zwangerschapsecho

De speciale aanvullende pakketten verzekeren meestal:

  • Extra kraamzorg en vergoeding eigen bijdrage kraamzorg
  • Kraampakket
  • Een poliklinische bevalling op niet-medische indicatie
  • Zwangerschapsgym

Waarvoor zijn kinderen tot 18 jaar meeverzekerd

Wanneer je een kind bij jouw zorgverzekering inschrijft is deze voor hetzelfde pakket verzekerd. Tandheelkunde is hier een uitzondering op (zie kopje hieronder). Het is verstandig om te kijken naar het pakket waar je voor verzekerd bent wanneer je ook jouw kind hierbij wilt verzekeren. Voor jouw kind wil je misschien andere aanvullende pakketten hebben dan voor jezelf.

Tandarts en orthodontie

Kinderen tot 18 jaar krijgen automatisch een 100% vergoeding voor tandheelkundige behandelingen. Er zijn enkele uitzonderingen op deze vergoeding. Voorbeelden van wat hier niet onder valt zijn orthodontie en kaakchirurgie. Wanneer je denkt dat jouw kinderen orthodontie nodig hebben, kun je het beste hiervoor een extra aanvullende zorgverzekering nemen. Voor tandartsverzekeringen kun je bij de meeste zorgverzekeringen kiezen uit verschillende aanvullende pakketten. Het kan zijn dat in jouw gezinspakket (wanneer je deze hebt afgesloten) al extra orthodontie inbegrepen is. Waarvoor je precies verzekerd bent kun je nakijken in informatie over jouw pakket. Dit kun je vinden op internet of door contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Mijn kind wordt 18, wat nu?

Wanneer je kind 18 jaar wordt moet deze een eigen verzekering hebben. Het is verstandig om de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Dit omdat jouw kind andere zorg nodig heeft dan jij. Nu kan je kind een pakket nemen die bij hem/haar persoonlijk past. Wanneer iemand 18 jaar wordt kan deze ook zorgtoeslag aanvragen. Dit is een bijdrage om de kosten van de zorgverzekering beter betaalbaar te maken.