Studenten zorgverzekering

Bij veel verzekeraars zijn er speciale zorgverzekeringen voor studenten te vinden. Bedenk van te voren wat je in het pakket van je zorgverzekering wilt hebben en wat niet. Ga niet meteen af op de goedkoopste, je zit namelijk wel een jaar vast aan je zorgverzekering. Het is daarom goed om de verschillende mogelijkheden te vergelijken.

De studenten zorgverzekering is meestal een stuk goedkoper dan een algemene zorgverzekering. Dit komt doordat de leeftijdsgroep van studenten in het algemeen minder zorg nodig hebben. In de meeste gevallen word je als student gezien wanneer je in de leeftijdscategorie tot 30 jaar valt. Ook studentenpakketten hebben het standaard basispakket met daarin het verplichte eigen risico van 385 euro (2021).

Collectieve zorgverzekering voor studenten

Als student ben je vaak aangesloten bij een sportclub, studentenvereniging, hogeschool, culturele stichting of vereniging. Deze verenigingen hebben vaak een deal gesloten met een zorgverzekeraar. Door deze deal kun je goedkoper een zorgverzekering afsluiten.  Dit heet een collectieve zorgverzekering. Wanneer je geld wilt besparen is het goed om eerst te kijken of een vereniging, bedrijf of organisatie waar jij bij bent aangesloten ook een collectieve zorgverzekering heeft.

De goedkoopste studenten zorgverzekering

Als student wil je het liefst natuurlijk een zo goedkoop mogelijke zorgverzekering. Door de goedkoopste premie te nemen, bespaar je echter niet altijd geld. Doordat je voor minder verzekerd bent, moet je zelf meer betalen wanneer je zorg nodig hebt en kun je uiteindelijk duurder uitkomen. Bedenk daarom van te voren wat je precies in je zorgverzekering wilt en wat niet. Hiervoor kun je kijken naar wat je het vorige jaar nodig hebt gehad en bedenken wat je het komende jaar meer nodig hebt. Wanneer je weinig zorg denkt nodig te hebben kun je een hoger eigen risico nemen. Hierdoor wordt je maandelijkse premie lager. Houd er dan wel rekening mee dat wanneer je zorg nodig hebt je in één keer veel geld moet kunnen betalen.

Net 18 jaar geworden

Wanneer je 18 wordt moet je je eigen zorgverzekering afsluiten. Dit kun je het best voor je verjaardag al geregeld hebben. Deze nieuwe zorgverzekering gaat dan in vanaf de maand na de maand van je verjaardag. De dekking van deze zorgverzekering gaat al wel in vanaf de dag dat je 18 jaar wordt. Het is niet verstandig om dezelfde dekking te nemen als die van je ouders. Wanneer je 18 wordt, kun je eindelijk een persoonlijke zorgverzekering afsluiten. Je kunt dan zelf bepalen wat je belangrijk vindt en denkt nodig te hebben in het pakket van je zorgverzekering en wat niet. Dit zal hoogstwaarschijnlijk anders zijn dan de dekking die je ouders hadden.

Handige sites voor studenten zorgverzekeringen