Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Voor vrouwen

Vrouwen hebben soms andere zorgbehoeftes dan mannen. Dat weten zorgverzekeraars ook en daar spelen zij dan ook goed op in. Waar je als vrouw behoefte aan kunt hebben en waar een man geen baat bij heeft, is een vergoeding om na de zwangerschap weer ‘in shape’ te komen, vergoeding voor anticonceptie, kraamzorg of misschien wel zwangerschapsyoga. Een zorgverzekering die dit begrijpt komt dan als geroepen.

De enige zorgverzekering speciaal voor vrouwen is van Energiek:
deze verzekeraar is echter per 1 januari 2016 gestopt. Bekijk hier de verschillende alternatieven.

Basisverzekering

Iedere Nederlander heeft dezelfde basiszorgverzekering. Elk jaar beslist de regering wat wel en niet wordt gedekt door de basisverzekering. Zo wordt een bezoek aan de huisarts volledig gedekt door de basisverzekering. Je bent verplicht zo’n verzekering af te sluiten maar je bent vrij om te kiezen bij welke zorgverzekeringsmaatschappij je de verzekering afsluit.

In Nederland kun je daarnaast kiezen voor aanvullende pakketten. Een aanvullend pakket kan speciaal gemaakt zijn voor een specifieke doelgroep. Zo heb je dus een speciale aanvullende zorgverzekering voor vrouwen.  Vrouwen hebben soms andere zorg nodig dan mannen en hiervoor kun je je aanvullend verzekeren.

Anticonceptie

Mocht je als vrouw behoefte hebben aan anticonceptie, dan kan het zijn dat jouw vorm van anticonceptie niet (compleet) vergoed wordt. Dit kan zo zijn met bijvoorbeeld de pil. Er zijn namelijk verschillende soorten op de markt. Sommige verzekeringen vergoeden enkele soorten. Voor een andere soort, ´die jij toevallig gebruikt´, moet je dan bijbetalen.

Een aanvullende verzekering die rekening houdt met de anticonceptie voor vrouwen kan financieel voordeliger uitpakken. Jouw merk of andere vorm van anticonceptie kan hierdoor (grotendeels) vergoed worden.

Andere vormen van anticonceptie

Er zijn natuurlijk ook andere vormen van anticonceptie. Beslis voordat je een zorgverzekering afsluit wat jij nodig denkt te hebben en beslis of een aanvullende verzekering nodig is. Ook indien je denkt aan steriliseren is het financieel gezien verstandig van tevoren te beslissen of je je hiervoor aanvullend verzekert. Ook FBTO en enkele andere zorgverzekeraars bieden aanvullende pakketten waar (een deel) van de operatie door vergoed wordt.

Gezinsplanning

Een wens voor veel vrouwen (en mannen) is het krijgen van kinderen. Veel zorgverzekeringen zijn zich hiervan bewust en spelen hier op in. Je kunt je namelijk aanvullen verzekeren voor ´geboorteplanning´. Je moet hierbij denken aan ondersteuning en begeleiding voor (echt)paren.

Geboorte

Ook bij het krijgen van een kind kun je hulp ontvangen. Aanvullend verzekeren is dan verstandig.
Je krijg dan bijvoorbeeld hulp bij het geven van borstvoeding. Dit kan advies zijn van een specialist of ondersteunende apparaten. Vrouwen die een kraamhulppakket wensen kunnen zich ook daarvoor aanvullend verzekeren.

Als er geen medische noodzaak is, dan wordt een ziekenhuisopnamen niet geheel vergoed voor een geboorte. Hiervoor kun je je wel aanvullend verzekeren. Als je dus uitgerekend bent na 1 januari dan loont het om hier goed over na te denken. Als je nu bijvoorbeeld al zeker weet dat je in het ziekenhuis wil bevallen, zoek dan een goede aanvullende verzekering die dit dekt.

Kanker preventie

Vrouwen hebben meer kans op borstkanker dan mannen. De kans dat je borstkanker krijgt in Nederland is 1 op 9. De kans is nog groter, als het voorkomt in de familie. Ook baarmoederhals kanker komt helaas nog te vaak voor. Om hier op tijd bij te zijn, kun je bij sommige verzekeringen een scan (deels) laten vergoeden. Je kunt je hier namelijk aanvullend voor verzekeren.