FAQ aanvullende zorgverzekering

Veel gestelde vragen aanvullende zorgverzekering

Wij ontvangen regelmatig vragen over aanvullende zorgverzekeringen. Hieruit hebben wij een aantal vragen geselecteerd en in het kort antwoord gegeven. Deze vragen en antwoorden kan je vinden op deze pagina.

Wat is de looptijd van een aanvullende zorgverzekering?

Een aanvullende verzekering loopt meestal van 1 januari van het betreffende jaar tot en met 31 december van hetzelfde jaar.

Is het mogelijk om gedurende het jaar een aanvullende verzekering af te sluiten?

Dit verschilt per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om gedurende het jaar een aanvullende verzekering af te sluiten. Bij andere verzekeraars is dit echter niet mogelijk.

Om erachter te komen of het mogelijk is om gedurende het jaar een aanvullende verzekering af te sluiten kan je contact opnemen met een verzekeraar of de polisvoorwaarden van een aanvullende zorgverzekering doornemen.

Mag ik het pakket van mijn aanvullende verzekering uitbreiden?

Ook dit verschilt per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars kan je één keer per jaar je pakket veranderen of uitbreiden. Bij andere verzekeraars is het mogelijk om meerdere keren per jaar je pakket uit te breiden. Ook hiervoor adviseren wij je om contact op te nemen met je eigen verzekeraar of dit na te lezen in de polisvoorwaarden van je aanvullende verzekering.

Is het mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar dan waar ik mijn basisverzekering heb afgesloten?

Het is bij veel verzekeraars mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten als je een basisverzekering hebt afgesloten bij een andere verzekeraar. Verzekeraars bieden vaak wel een korting bij het afsluiten van een aanvullende verzekering als je bij dezelfde verzekeraar al een basisverzekering hebt afgesloten.

Kan een verzekeraar mij weigeren voor een aanvullende zorgverzekering?

Het is wettelijk toegestaan dat een verzekeraar kan weigeren voor een aanvullende zorgverzekering. Of dat een verzekeraar een hogere premie vraagt voor een aanvullende verzekering. De voorwaarden op basis waarvan iemand kan worden geweigerd verschillen sterk per verzekeraar. Als je bij een bepaalde verzekeraar bent geweigerd voor een aanvullende zorgverzekering, kan je het proberen om opnieuw een aanvraag te doen bij een andere verzekeraar. Ook kan je bij je arts vragen welke verzekeraar of verzekering het beste past bij je medische situatie.

Is het mogelijk om mijn medische geschiedenis niet te melden bij een verzekeraar?

Het is niet verstandig om je medische geschiedenis te verzwijgen, want je bent namelijk wettelijk verplicht je medische geschiedenis te melden bij een verzekeraar.

Kan ik een klacht indienen als ik het niet eens ben met de beslissing van een verzekeraar?

Als je het niet eens bent met de beslissing van een verzekeraar is het mogelijk om contact op te nemen met de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen.

Is het wettelijk verplicht om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten?

Nee, deze wettelijke verplichting geldt alleen voor een basisverzekering en niet voor een aanvullende verzekering.

Kan ik meerdere aanvullende verzekeringen afsluiten?

Bij verschillende verzekeraars wordt onderscheid gemaakt tussen een pakket van aanvullende zorgverzekeringen (zoals fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen) en een aparte aanvullende verzekering voor tandartskosten. Meestal is het dan mogelijk om deze beide pakketten af te sluiten. Het is niet verstandig om bij verschillende verzekeraars aanvullende verzekeringen te gaan afsluiten, want de kans is groot dat een verzekeraar hier achter komt en dat je geen vergoeding ontvangt.

Zijn mijn kinderen meeverzekerd met mijn aanvullende zorgverzekering?

Een groot aantal verzekeraars biedt de mogelijkheid om je kinderen tot achttien jaar oud gratis mee te verzekeren binnen je aanvullende zorgverzekering. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar en vraag naar de mogelijkheden.