Fysiotherapie

Vergoedingen fysiotherapie

Waarom fysiotherapie?

Bij de fysiotherapeut kan je terecht voor verschillende soorten behandelingen. Deze kunnen zowel preventief als repressief zijn. De fysiotherapeut helpt je bij het herstel- of revalidatieproces na een operatie, blessure of ongeval.

Tot op welke hoogte worden nu de kosten van fysiotherapie vanuit je basispakket vergoed? En welke vormen? Is het vervolgens nog interessant om een aanvullende verzekering af te sluiten voor extra dekking? Op deze vragen geven wij je in dit artikel antwoord.

Soorten fysiotherapie

Er zijn vele soorten fysiotherapeuten. In enkele gevallen heeft de soort fysiotherapie die je ontvangt invloed op de vergoeding van je zorgverzekeraar. De volgende soorten worden hierbij onderscheiden:

 • Algemene fysiotherapie: voor hulp bij dagelijkse bewegingen.
 • Bekkenfysiotherapie: specialistische hulp bij incontinentie.
 • Geriatrische fysiotherapie: speciaal gericht op beperkingen door ouderdom. 

Waarom zou je veranderen van zorgverzekeraar?

Een zorgverzekering en de gewenste aanvullende verzekeringen sluiten aan op je persoonlijke situatie. Je persoonlijke situatie verandert ook aan de hand van de levensfasen die je doorloopt. Op basis daarvan biedt een andere zorgverzekeraar je wellicht een betere dekking of een lagere premie. Ook voorkom je zo dat je op den duur te veel te betaalt voor aanvullende verzekeringen die je niet meer nodig hebt.

Basispakket

Iedereen werkzaam of woonachtig in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Je hebt daarbij de keuze uit verschillende zorgverzekeraars. In het basispakket wordt fysiotherapie niet vergoed. Er gelden daarvoor enkele uitzonderingen:

 • Indien je een chronische aandoening hebt die op de chronische lijst staat in het Besluit zorgverzekering. Je krijgt in een dergelijk geval fysiotherapie vergoed vanaf behandeling nummer 21. De eerste 20 behandelingen komen derhalve voor eigen rekening.
 • Je krijgt tot op zekere hoogte bekkenfysiotherapie vergoed. Indien je bijvoorbeeld chronisch urine-incontinentie hebt, krijg je de eerste 9 behandelingen vergoed.
 • Je krijgt fysiotherapie bij geriatrische revalidatie vergoed wanneer je opgenomen wordt of wanneer de revalidatie aansluit op ziekenhuisopname.

Wanneer je fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed krijgt, dan betaal je wel een eigen risico van € 385,- (2020).

Aanvullend pakket

Indien je in de overige gevallen een vergoeding voor fysiotherapie wilt, dien je daarvoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Een aanvullende verzekering is altijd een pakket waarin meerdere soorten zorg verzekerd zijn. Je kan gebruik maken van bestaande pakketten voor personen van 18 jaar en ouder.

Zorgverzekeringspakketten met fysiotherapiedekking

Fysiotherapie is bijna altijd een belangrijk onderdeel van aanvullende verzekeringen. Het volgende overzicht geeft je een idee van de mogelijke dekkingen.

FBTO

Via de aanvullende module Spieren & Gewrichten krijg je:

 • een vergoeding voor fysiotherapie en oefentherapie van max. €350,- per jaar.
 • dit aanvullende pakket kost € 8,75 per maand (€6,75 voor jongeren tot 23 jaar).

Meer informatie vind je op de website van FBTO: website van FBTO.

OHRA

Vanuit het aanvullende pakket Aanvullend van OHRA krijg je:

 • maximaal 9 behandelingen op jaarbasis vergoed.
 • De premie is € 11,68 per maand

Meer informatie vind je op de website van OHRA: website van OHRA.

Zilveren Kruis

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis biedt verschillende aanvullende pakketten aan, uitgedrukt in sterren, die dekking bieden voor fysiotherapie:

 • Fysiotherapie in het pakket Aanvullend 1 Ster wordt tot max. 9 behandelingen per jaar vergoed.
 • € 6,95 per maand.

Meer informatie vind je op de website van Zilveren Kruis: website van Zilveren Kruis.