Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Blaasontsteking

Last van een blaasontsteking?

Blaasontsteking is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, waar vooral vrouwen mee te maken krijgen. Het is een ontsteking van de blaas die pijn, ongemak en andere symptomen veroorzaakt. In dit artikel vind je meer informatie over de oorzaken, symptomen en behandeling van blaasontsteking.

Wat is een blaasontsteking

Bij een blaasontsteking is de binnenkant van de blaas ontstoken. Een blaasontsteking wordt ook wel een urineweginfectie genoemd, omdat de ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die in de urinewegen terecht komen. Deze ontsteking kan tot vervelende klachten leiden. Je kunt laten testen of je een blaasontsteking hebt door wat urine in te leveren bij de huisarts.

Symptomen van blaasontsteking

Er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op een blaasontsteking, zoals:

 • Pijn of een brandend gevoel bij het plassen
 • Kleine beetjes moeten plassen
 • Vaak het gevoel hebben dat je moet plassen
 • Moeten plassen doet pijn
 • Pijn in de buik en/of onderrug
 • Troebele, bloederige of donkere urine of urine die anders ruikt

Nierbekkenontsteking

Wanneer je een blaasontsteking hebt kan dit samen gaan met een nierbekkenontsteking. Bij een nierbekkenontsteking kun je de volgende symptomen ervaren:

 • Koorts en koude rillingen
 • Algeheel ziek gevoel
 • Misselijkheid
 • Pijn in de rug en/of zij

Oorzaken van blaasontsteking

Een blaasontsteking komt vaker voor onder vrouwen dan bij mannen. Dit komt omdat de plasbuis bij vrouwen korter is en dichter bij de anus ligt dan bij mannen, waardoor bacteriën eerder in de blaas terecht komen. Dit kan vervolgens een blaasontsteking veroorzaken. Het ontstaan van een blaasontsteking kan verschillende oorzaken hebben, waarvan een bacteriële infectie er één is. Verschillende oorzaken zijn:

 • Bacteriële infectie: de meest voorkomende oorzaak van blaasontsteking is een bacteriële infectie. Dit kan gebeuren wanneer bacteriën uit de anus of de urinewegen de blaas binnendringen. Vaak gaat het om een bacterie die bij iedereen in de darmen leeft en kan gebeuren in verschillende situaties, zoals bijvoorbeeld tijdens het vrijen.
 • Verminderde urine-afvoer: als urine niet goed uit de blaas wordt verwijderd, kan dit de groei van bacteriën bevorderen en uiteindelijk een blaasontsteking veroorzaken. Het niet kunnen leegplassen van de blaas verhoogt dus het risico op een blaasontsteking.
 • Overactieve blaas: een overactieve blaas kan leiden tot vaker moeten plassen, waardoor de blaas niet volledig leeg is. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijker groeien en een blaasontsteking veroorzaken.
 • Verminderde weerstand: een verminderde weerstand is niet direct een oorzaak van een blaasontsteking, maar kan het risico erop wel verhogen.
 • Een urinekatheter: een katheter is een slangetje dat door de plasbuis naar de blaas gaat. De kans op groei van bacteriën neemt toe op het moment dat je een katheter hebt, wat vervolgens een blaasontsteking kan veroorzaken.

Behandeling

De adviezen over de behandeling van een blaasontsteking verschillen voor mannen en vrouwen. Wat je kunt doen hangt er dus van af of je een man of vrouw bent.

Blaasontsteking bij mannen

Wanneer je als man denkt dat je een blaasontsteking hebt kun je dit laten testen door wat urine in te leveren bij de huisarts. Voor mannen is altijd het advies om meteen naar de huisarts te gaan als je denkt dat je een blaasontsteking hebt. Als blijkt dat je inderdaad een blaasontsteking hebt kan de arts besluiten medicatie voor te schrijven. Meestal werkt antibiotica erg goed tegen een blaasontsteking. Antibiotica doodt namelijk de bacteriën in de blaas die de ontsteking veroorzaken. Hierdoor is de kans ook kleiner dat een blaasontsteking overslaat naar een nierbekkenontsteking of prostaatontsteking. Daarnaast kan pijnstilling zoals paracetamol helpen bij het verminderen van het ongemak.

Blaasontsteking bij vrouwen

Voor vrouwen die vermoeden dat zij een blaasontsteking hebben is het advies anders. Vrouwen met een blaasontsteking kunnen ervoor kiezen een week af te wachten. In veel gevallen gaat de blaasontsteking binnen die tijd vanzelf over. Als de symptomen niet binnen een week verdwijnen of als je erg veel last hebt van de klachten moet je contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan dan testen of het gaat om een blaasontsteking en, indien nodig, antibiotica voorschrijven. Ook kan het nemen van pijnstilling zoals paracetamol helpen bij het bestrijden van de pijnklachten.

Blaasontsteking voorkomen

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat je een blaasontsteking krijgt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat:

 • Je voldoende drinkt. Voor volwassenen wordt geadviseerd om minimaal twee tot drie liter water per dag te drinken. Door voldoende water te drinken zorg je ervoor dat de bacteriën uit je blaas worden gespoeld.
 • Je direct gaat plassen bij aandrang. Ga meteen naar het toilet op het moment dat je voelt dat je moet plassen. Zo zorg je ervoor dat de groei van bacteriën niet toeneemt doordat de urine in de blaas blijft zitten. Plas de blaas vervolgens ook helemaal leeg.
 • Je direct na het vrijen gaat plassen. Gebruik daarnaast ook geen zaaddodend glijmiddel. Door direct te gaan plassen na het vrijen plas je de bacteriën meteen weer uit de plasbuis.
 • Je op de juiste manier afveegt (vrouwen). Voor vrouwen is het belangrijk om na het poepen of plassen van voor naar achter af te vegen. Wanneer je dit niet doet loop je het risico dat bacteriën van de darm in de plasbuis terechtkomen.

Bij een blaasontsteking wordt vaak ook het advies gegeven om cranberry sap, vitamine C en probiotica te nemen. Van deze middelen is niet bewezen dat ze helpen tegen een blaasontsteking.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

Betrouwbare informatie

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

 • www.artsenzorg.nl
 • www.gezondheidsplein.nl
 • www.thuisarts.nl

Medisch advies

Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

Keurmerk

Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker