Blaasontsteking is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, waar vooral vrouwen mee te maken krijgen. Het is een ontsteking van de blaas die pijn, ongemak en andere symptomen veroorzaakt. In dit artikel vind je meer informatie over de oorzaken, symptomen en behandeling van blaasontsteking.
Bij een blaasontsteking is de binnenkant van de blaas ontstoken. Een blaasontsteking wordt ook wel een urineweginfectie genoemd, omdat de ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die in de urinewegen terecht komen. Deze ontsteking kan tot vervelende klachten leiden. Je kunt laten testen of je een blaasontsteking hebt door wat urine in te leveren bij de huisarts.
Er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op een blaasontsteking, zoals:
Wanneer je een blaasontsteking hebt kan dit samen gaan met een nierbekkenontsteking. Bij een nierbekkenontsteking kun je de volgende symptomen ervaren:
Een blaasontsteking komt vaker voor onder vrouwen dan bij mannen. Dit komt omdat de plasbuis bij vrouwen korter is en dichter bij de anus ligt dan bij mannen, waardoor bacteriën eerder in de blaas terecht komen. Dit kan vervolgens een blaasontsteking veroorzaken. Het ontstaan van een blaasontsteking kan verschillende oorzaken hebben, waarvan een bacteriële infectie er één is. Verschillende oorzaken zijn:
De adviezen over de behandeling van een blaasontsteking verschillen voor mannen en vrouwen. Wat je kunt doen hangt er dus van af of je een man of vrouw bent.
Wanneer je als man denkt dat je een blaasontsteking hebt kun je dit laten testen door wat urine in te leveren bij de huisarts. Voor mannen is altijd het advies om meteen naar de huisarts te gaan als je denkt dat je een blaasontsteking hebt. Als blijkt dat je inderdaad een blaasontsteking hebt kan de arts besluiten medicatie voor te schrijven. Meestal werkt antibiotica erg goed tegen een blaasontsteking. Antibiotica doodt namelijk de bacteriën in de blaas die de ontsteking veroorzaken. Hierdoor is de kans ook kleiner dat een blaasontsteking overslaat naar een nierbekkenontsteking of prostaatontsteking. Daarnaast kan pijnstilling zoals paracetamol helpen bij het verminderen van het ongemak.
Voor vrouwen die vermoeden dat zij een blaasontsteking hebben is het advies anders. Vrouwen met een blaasontsteking kunnen ervoor kiezen een week af te wachten. In veel gevallen gaat de blaasontsteking binnen die tijd vanzelf over. Als de symptomen niet binnen een week verdwijnen of als je erg veel last hebt van de klachten moet je contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan dan testen of het gaat om een blaasontsteking en, indien nodig, antibiotica voorschrijven. Ook kan het nemen van pijnstilling zoals paracetamol helpen bij het bestrijden van de pijnklachten.
Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat je een blaasontsteking krijgt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat:
Bij een blaasontsteking wordt vaak ook het advies gegeven om cranberry sap, vitamine C en probiotica te nemen. Van deze middelen is niet bewezen dat ze helpen tegen een blaasontsteking.
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl
Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:
Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.