Bij een keelontsteking zijn de slijmvliezen in de keel ontstoken. Vaak zorgt dit ervoor dat je keelpijn hebt en dat slikken of praten pijn doet. Een keelontsteking is een vervelende aandoening, maar gaat in de meeste gevallen gelukkig vanzelf over. Op deze pagina vind je meer informatie over de oorzaken, symptomen en behandeling van keelontsteking.
Een keelontsteking kan twee verschillende oorzaken hebben. Zo kan een keelontsteking worden veroorzaakt door een virale infectie. In dat geval dringt een virus, zoals een griep- of verkoudheidsvirus de slijmvliezen in de keel binnen, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Daarnaast kan een bacteriële infectie, zoals bijvoorbeeld met streptokokken, ook keelontsteking veroorzaken.
Er zijn verschillende symtpomen die gepaard kunnen gaan met het hebben van een keelontsteking. De belangrijkste symptomen zijn:
De behandeling van een keelontsteking hangt af van de oorzaak. In het geval van een bacteriële keelontsteking kan een arts antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden. Echter, in de meeste gevallen wordt een keelontsteking veroorzaakt door een virus. In dat geval heeft het geen zin om antibiotica voor te schrijven. Virussen worden namelijk niet bestreden door antibiotica. Bij een virale infectie zal de behandeling daarom bestaan uit het verminderen van de pijn, door middel van pijnstillers. Vaak gaat de keelontsteking binnen 10 dagen vanzelf over. Wanneer je erg regelmatig last hebt van keelontsteking kan het laten verwijderen van de keelamandelen soms een uitkomst bieden.
Hoewel een keelontsteking in de meeste gevallen vanzelf, zonder medicatie, overgaat zijn er wel verschillende manieren om de keelpijn te verzachten. Dingen die je kunt doen tegen keelpijn zijn:
Een keelontsteking kun je nooit helemaal voorkomen. Wel kun je ervoor zorgen dat je je weerstand optimaal op peil houdt, door gezond te leven. Manieren om je weerstand op peil te houden zijn:
In de meeste gevallen is het verloop van een keelontsteking mild en niet gevaarlijk. Toch kunnen er situaties zijn waarin je het best contact op kunt nemen met de huisarts. Raadpleeg een arts in de volgende gevallen:
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl
Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:
Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.