Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Overwinteren in het buitenland

Heb je genoeg van de Nederlandse winters waarin je door de kou, regen en de sneeuw in je vrije tijd weinig kunt ondernemen? Steeds vaker kiezen mensen ervoor om in de wintermaanden een paar maanden in een land met een warmer klimaat te verblijven. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook in die periode toegang hebt tot medische zorg en wat dekt een zorgverzekering?

Overwinteren

Overwinteren is niet hetzelfde als een vakantie. Je verlaat Nederland voor een langere periode en je leven verandert in die periode compleet. Ook je zorgsituatie verandert. Je kan niet meer terecht bij je eigen huisarts en apotheek en krijgt te maken met een vreemde taal. Wanneer je gaat overwinteren is het daarom erg belangrijk dat je de nodige zorgvoorzieningen goed regelt.

Zorgverzekering

Wanneer je enkele maanden in het buitenland gaat wonen blijft je Nederlandse basiszorgverzekering gewoon geldig. Alleen wanneer je in het buitenland een salaris ontvangt of langer dan een jaar in het land blijft, vervalt je recht op zorg via de Nederlandse zorgverzekering.

Met je basiszorgverzekering heb je recht op zorg tegen de Nederlandse tarieven. Dit betekent dat je van de verzekeraar een vergoeding krijgt die de kosten van een gelijksoortige behandeling in Nederland zouden dekken. Wanneer de behandeling in het buitenland duurder uitvalt, dan moet je dit verschil zelf betalen.

Bijverzekeren

De Nederlandse zorgverzekering biedt dekking voor de belangrijkste medische behandelingen in het buitenland, maar verzekert niet alles. Zo krijg je via de zorgverzekeraar bijvoorbeeld geen vergoeding voor repatriëring na ziekte of overlijden, reddingsoperaties en betaal je zelf een deel voor behandelingen die duurder zijn dan de Nederlandse norm.

Voor deze en alle andere overige medische kosten kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

EHIC-kaart

Met een European Health Insurance Card (EHIC) kan je in het buitenland bewijzen dat je verzekerd bent voor zorgkosten. De kaart geeft je recht op dezelfde medische hulp als de plaatselijke bevolking. De EHIC is geldig in:

  • alle landen van de Europese Unie
  • Zwitserland
  • Noorwegen
  • IJsland
  • Liechtenstein
  • Macedonië
  • Australie.

Je kan de EHIC-kaart gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar. Het is verstandig om dit tijdig te doen, omdat het verwerken van de aanvraag een aantal werkdagen kan duren. Een EHIC-kaart is altijd een jaar geldig met als ingangsdatum 31 januari.

111-formulier

De EHIC-kaart is zoals beschreven niet overal ter wereld geldig. Er zijn een aantal landen waar de EHIC-kaart niet geldig is, maar waar Nederland wel verdragen mee heeft afgesloten. Dit zijn:

  • Marokko
  • Turkije
  • Servië
  • Bosnië Herzegovina
  • Montenegro
  • Kaapverdië
  • Tunesië

Voor deze landen is het 111-formulier van toepassing. Via dit formulier kan je een speciaal bewijs van verzekering aanvragen dat in deze delen van de wereld geldig is. Zorg ervoor dat je dit voor vertrek regelt. Je hebt via het 111-formulier recht op een vergoeding voor spoedeisende medische hulp.

Medische zorg niet-verdragslanden

Wanneer je gaat overwinteren in een land waar Nederland geen afspraken over zorg mee heeft, dan gelden alleen de polisvoorwaarden van de zorg- en/of reisverzekeraar. Je bent dus van deze voorwaarden afhankelijk wanneer je in aanmerking wilt komen voor een vergoeding.

Vergoeding privéklinieken

In veel landen wordt er een onderscheid gemaakt tussen privéklinieken en reguliere ziekenhuizen. De kosten voor een behandeling in een privékliniek liggen vaak vele malen hoger en deze klinieken worden niet altijd goed gecontroleerd.

Zo kan je, volledig in de stress na een ongeluk, een factuur ondertekenen die torenhoog is en niet door de verzekeraar wordt vergoed. Voor informatie over een bepaald buitenlands ziekenhuis kan je daarom altijd het beste de alarmcentrale van je zorgverzekeraar bellen.

Medicijngebruik

Wanneer je medicijnen gebruikt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg medicijnen op voorraad bij je hebt. Maak hierover goede afspraken met je huisarts of apotheek.

Het is daarnaast verstandig om ruim voor vertrek een Europees Medisch Paspoort (EMP) aan te vragen. Dit paspoort bevat informatie over je gezondheidssituatie in meerdere talen. Hiermee wordt het makkelijker om in een buitenlandse apotheek de juiste medicijnen te verkrijgen. Daarnaast is in een noodsituatie ook direct duidelijk wat je gezondheidsprobleem is. Het EMP is onder andere aan te vragen bij je huisarts, apotheek of de GGD.

Invoeren medicijnen

De wetgeving omtrent geneesmiddelen is in ieder land anders. Het medicijn dat je in Nederland gewoon bij de apotheek haalt, kan in het buitenland zonder de juiste papieren illegaal zijn en tot hoge straffen leiden. Het gaat hierbij om medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Slaapmiddelen (valium)
  • ADHD-medicijnen (Ritalin)
  • Sterke pijnstillers

Om deze medicijnen mee te kunnen nemen naar het buitenland heb je een speciale verklaring nodig.

  • Wanneer je naar een Schengenland reist heb je een Schengenverklaring nodig die ondertekent is door je arts en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Deze verklaring is 30 dagen geldig. Voor een overwinter periode heb je dus meerdere verklaringen nodig.
  • Wanneer je buiten het Schengengebied reist heb je een officieel ondertekende Engelstalige medische verklaring nodig. Informeer hiernaar bij je huisarts.

Informeren bij verzekeraar

Met het medisch paspoort, de EHIC-kaart en het 111-formulier is geprobeerd om de zorg internationaal beter te reguleren. Toch zijn er per land nog steeds verschillen.

Wanneer je in het buitenland ziek wordt of andere medische zorg nodig hebt, is het daarom verstandig om altijd even contact op te nemen met je zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars zijn aangesloten bij de alarmcentrale Eurocross Assistance. Via deze alarmcentrale krijg je bijvoorbeeld advies over naar welk ziekenhuis je het beste kunt gaan, welke medicijnen je het beste kunt aanvragen of hoe je de vergoeding moet regelen.