Polis aanvullende zorgverzekering

Polis aanvullende zorgverzekering

Kies je voor een aanvullende zorgverzekering, dan is het verstandig om zorgvuldig de polisvoorwaarden van deze aanvullende zorgverzekering door te lezen. Er kunnen namelijk grote verschillen bestaan tussen de verzekeraars. Deze verschillen zijn alleen goed zichtbaar als je aandachtig deze polisvoorwaarden doorneemt en met elkaar vergelijkt.
 
Op deze pagina hebben wij een overzicht gemaakt van belangrijke zaken die in de polisvoorwaarden worden genoemd en waar je op kan letten. Dit kan je helpen bij het bestuderen van de polisvoorwaarden.

Begrippenlijst

De polisvoorwaarden beginnen of eindigen vaak met een begrippenlijst, waarin de veel voorkomende begrippen worden omschreven. Als je de polisvoorwaarden aan het doornemen bent en je komt een woord tegen wat je niet kent of wat je niet begrijpt, dan kan je dit opzoeken in deze begrippenlijst.
 
Op onze pagina begrippenlijst aanvullende zorgverzekering vind je een overzicht van veelvoorkomende begrippen.

Algemene bepalingen

Overzicht van bepalingen waar je op dient te letten:

Geen acceptatieplicht

De verzekeraar heeft geen verplichting om je aan te nemen voor een aanvullende zorgverzekering. Onder welke voorwaarden een verzekeraar je kan weigeren staat beschreven in de polisvoorwaarden.

Hoe een verzekering tot stand komt

In de algemene bepaling staat hoe je een verzekering dient af te sluiten en welke periode je nog de tijd hebt om af te zien van deze verzekering als je deze net hebt afgesloten (meestal 14 dagen).

Verder staat er in de algemene bepalingen beschreven of de mogelijkheid bestaat om halverwege een kalenderjaar een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Pakket wijzigen

Ook staat er vaak beschreven of je één keer per jaar je pakket van je aanvullende verzekering mag wijzigen of upgraden of meerdere keren.

Opzeggen

De meeste verzekeraars hanteren in de algemene voorwaarden de bepaling dat je aan het einde van een kalenderjaar de mogelijkheid hebt om een aanvullende verzekering op te zeggen.

Dekking en vergoedingen

In dit deel van de polisvoorwaarden wordt exact beschreven voor welke zorg je een vergoeding krijgt. Bijvoorbeeld hoeveel bezoeken aan een fysiotherapeut en hoeveel bezoeken aan een psycholoog worden vergoed.
 
De dekking en de hoogte van de vergoedingen kunnen per aanvullend pakket en per verzekeraar zeer sterk verschillen. Daarom is het aan te raden dit deel van de polisvoorwaarden aandachtig te lezen en te vergelijken, voordat je een pakket kiest.
 
Meer informatie over de dekking en vergoedingen vind je op onze pagina dekking aanvullende zorgverzekering.

Uitsluitingen

In dit deel van de polisvoorwaarden staan bepalingen over in welke gevallen een verzekeraar niet hoeft uit te betalen.
 
Veel mensen weten niet dat het mogelijk is dat een verzekeraar niet uitbetaalt als je bijvoorbeeld gewond bent geraakt tijdens het beoefenen van gevaarlijke sporten of tijdens je wintersport.
 
Het is daarom heel belangrijk om dit van te voren te weten en eventueel een andere aanvullende verzekering of een reisverzekering af te sluiten waarin deze zaken wel zijn gedekt. Dit om er zeker van te zijn dat je een vergoeding krijgt voor de zorgkosten in bepaalde situaties.