Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Zorgpremie niet betalen

Het kan voorkomen dat je jouw zorgpremie niet kunt betalen. Hierbij hoef je niet bang te zijn dat je niet meer verzekerd bent. De zorgverzekeringen zijn verplicht je te blijven verzekeren. Er zitten echter wel financiële consequenties aan wanneer je niet betaalt en de schulden zullen steeds groter worden. De zorgverzekeraar kan je dan afmelden voor de aanvullende verzekeringen.

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Wat gebeurt er dan?

Wanneer je jouw zorgpremie niet betaalt zal je zorgverzekeraar met een aantal betalingsherinneringen komen. Wanneer je hier niet op reageert en nog steeds niet betaalt zullen hier verdere consequenties aan vastzitten. Je zorgverzekering kan je in deze periode een betalingsregeling aanbieden. Deze verschilt per persoon en situatie. De zorgpremies die je niet betaalt stapelen op en vormen een schuld bij je zorgverzekering.

Zorginstituut Nederland

Wanneer je na 6 maanden nog niet betaald hebt en niet in gegaan bent op de betalingsregeling, meldt jouw zorgverzekeraar je als wanbetaler. Dit doen ze bij het Zorginstituut Nederland. Op dit moment ben je nog steeds verzekerd. Jouw verzekering hoeft je niet meer te verzekeren voor jouw aanvullende pakket, je bent dus nu alleen nog verzekerd voor het basispakket. Voor dit basispakket betaal je een hogere premie die ingehouden zal worden op jouw loon of andere inkomstenbron (bijvoorbeeld een uitkering of pensioen). Wanneer je geen enkele bron van inkomsten hebt, zal er een acceptgiro naar jouw huis opgestuurd worden. Voor mensen die een uitkering op bijstandsniveau hebben is er een aangepaste regeling.

Wanneer is het volledig afgesloten?

Met de hogere premie, die het Zorginstituut rekent, wordt jouw schuld bij jouw zorgverzekering niet afgelost. Hiervoor moet je een betalingsregeling afsluiten bij jouw zorgverzekering. Wanneer je jouw schuld hebt afgelost bij jouw zorgverzekering zal dit worden doorgeven aan het Zorginstituut. De zorgpremie zal niet meer van je inkomsten afgehaald worden, hiervan krijg je schriftelijk bericht. Ook jouw werkgever of andere inkomstenbron krijgt hiervan bericht.

Consequenties niet verzekerd zijn

Alle inwoners van Nederland zijn verplicht om een zorgverzekering te hebben. Toch zijn er nog steeds veel mensen zonder zorgverzekering. De overheid probeert het aantal onverzekerde mensen af te laten nemen. De overheid onderneemt de volgende acties:

Controle Zorginstituut

Het Zorginstituut Nederland controleert regelmatig wie er niet verzekerd is. Deze mensen krijgen een brief thuis gestuurd met daarin een waarschuwing dat ze een zorgverzekering moeten afsluiten.

Boete

Wanneer er niet gereageerd wordt op deze waarschuwing en er geen zorgverzekering wordt afgesloten volgt er een boete. Wanneer na de eerste boete er nog steeds niet gereageerd wordt en geen zorgverzekering wordt afgesloten volgt er een tweede boete. Het boetesysteem staat momenteel ter discussie.

Het Zorginstituut verzekert je

Na deze twee boetes zal het Zorginstituut jouw verzekeren bij een zorgverzekeraar. De premie hiervan wordt 12 maanden ingehouden op jouw loon of andere inkomstenbron.

Wat te doen bij onterechte waarschuwing of boete

Wanneer je er zeker van bent dat de boete of waarschuwing onterecht is, kun je contact opnemen met jouw zorgverzekeraar. Wanneer je er samen met jouw zorgverzekeraar niet uitkomt, kun je dit melden bij Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ).