Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

ICSI behandeling

Een Intracytoplasmatische Spermatozoön Injectie (ICSI) is een vorm van vruchtbaarheidsbehandeling en wordt toegepast bij stellen met vruchtbaarheidsproblemen. Het is vergelijkbaar met de IVF behandeling waarbij de spermacellen in een kweekschaal worden gelegd met de eicellen van de vrouw, echter bij de ICSI wordt in elke eicel direct een zaadcel geïnjecteerd.

Wanneer biedt ICSI uitkomst en in hoeverre wordt deze behandeling vergoed vanuit de zorgverzekering?

Wie komen er in aanmerking voor de ICSI-behandeling?

Je behandelend arts zal een aanmelding voor je verzorgen op het moment dat een ICSI-behandeling uitkomst voor je kan bieden. De ICSI behandeling wordt vooral toegepast bij stellen met vruchtbaarheidsproblemen in de vorm van:

  • Tekort aan spermacellen of verminderde kwaliteit van het sperma (nodig om de eicel op eigen kracht te bevruchten)
  • De Ivf-behandeling slaat niet aan

Vergoeding ICSI-behandeling zorgverzekering

De ICSI-behandeling komt voor vergoeding in aanmerking vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Bij een ICSI-behandeling krijgt de vrouw gemiddeld 2 weken lang hormoonstimulatie en hierbij mag de verzekerde niet ouder zijn dan 43 jaar. Verderop in het artikel wordt nader uitgelegd wat een ICSI-behandeling precies inhoudt.

Hoe vaak komt een ICSI-behandeling voor vergoeding in aanmerking?
De ICSI-behandeling komt maximaal 3 keer voor vergoeding in aanmerking vanuit je basiszorgverzekering. Indien de 3 pogingen niet tot zwangerschap hebben geleid, wordt in samenspraak met de behandeld arts besproken of het nog zinnig is een ICSI-behandeling te ondergaan.

Kan ik na een succesvolle ICSI-behandeling nog een behandeling ondergaan?
Het is mogelijk, indien je met een eerdere ICSI-behandeling zwanger bent geworden, een volgende kinderwens opnieuw via ICSI te proberen. Voor de volgende poging kan je opnieuw 3 keer een ICSI-behandeling ondergaan en deze (pogingen tot) behandelingen worden wederom maximaal 3 keer vergoed vanuit je zorgverzekering.

Aanvullend verzekeren voor ICSI-behandelingen?

Het is bij een select aantal zorgverzekeraars mogelijk IVF- en ICSI-behandelingen vanaf de 4e behandeling vergoed te krijgen vanuit de aanvullende zorgverzekering. Bij verzekeraar ONVZ krijg je Ivf- en ICSI-behandelingen vanaf de 4e behandeling volledig vergoed in de aanvullende pakketten ‘Vrije Keuze Topfit en Superfit’. Ook bij PNOzorg kan je een eenmalige vergoeding voor de 4e behandeling krijgen in het aanvullende pakket ‘Compleet’.

Vergelijk hier direct de verschillende (aanvullende) zorgverzekeringen

Wat houdt een ICSI-behandeling precies in?

Bij de behandeling worden aan de hand van hormonen diverse eicellen gerijpt. Deze eicellen worden op het moment dat deze rijp zijn via punctie uit het lichaam van de vrouw gehaald. In het lab worden deze rijpe eicellen vervolgens geïnjecteerd met een zaadcel van de man. Indien de bevruchting aan de hand van de ICSI met succes is volbracht, wordt de bevruchte eicel teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw. Verzekerd van zwangerschap is een stel dan nog niet. De kans op zwangerschap na het terugplaatsen van de embryo is bij iedere behandeling gemiddeld 20 tot 25%.