Een Parkinsonpatiënt kan erg afhankelijk worden van zorg. De behandeling van de ziekte van Parkinson wordt niet helemaal vergoed door het basispakket. Een deel van de zorg zal voor eigen rekening van de patiënt komen. In dit artikel vind je informatie over waar een Parkinsonpatiënt op moet letten betreffende behandelingen en vergoedingen van de zorgverzekering.
Door de ziekte van Parkinson sterven hersencellen die signalen aan andere hersencellen doorgeven af. Het gevolg daarvan is dat iemand geleidelijk aan steeds minder goed functioneert. De ziekte ontwikkelt zich vaak op oudere leeftijd, bij mensen tussen de 50 en 70 jaar. Zo`n 1 op de 50 mensen in die leeftijd heeft Parkinson. De meest voorkomende symptomen van de ziekte zijn:
Het tempo waarin de ziekte zich verspreidt verschilt sterk per persoon, evenals de klachten die Parkinson veroorzaakt. Het ziekteproces van Parkinson is daarom bij iedereen anders en iedere Parkinsonpatiënt heeft andere zorgbehoeften. Het is daarom belangrijk om de zorgverzekering specifiek op de persoonlijke zorgbehoeften aan te laten sluiten.
Om ondanks de ziekte zo lang mogelijk fit te blijven is het belangrijk dat iemand met Parkinson actief blijft. Het wordt aangeraden voor Parkinson patiënten om iedere dag minimaal een half uur te bewegen. Denk hierbij aan activiteiten zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Wanneer dit te zwaar wordt, kunnen de 30 minuten opgebroken worden in korte bewegingsperiodes van bijvoorbeeld 10 minuten. Het is natuurlijk ook mogelijk om een sport met hulpmiddelen te gaan beoefenen, zoals nordic walking. Ook het gebruik van hulpmiddelen voor het dagelijks leven, zoals een rollator, kan helpen om zo lang mogelijk actief te blijven.
Er zijn geen medicijnen die de ziekte van Parkinson kunnen genezen. Het is alleen mogelijk om medicijnen te nemen om de klachten te verminderen. De meest gebruikte medicijnen bij Parkinson zijn levodopa en dopamineagonist. Deze medicijnen helpen om makkelijker te bewegen en gaan het vele trillen tegen. Voor een specifieke situatie kan een arts ook andere medicijnen voorschrijven.
Veel mensen met Parkinson hebben last van bijwerkingen, zoals duizeligheid, verwardheid en misselijkheid. Het is belangrijk om altijd contact met een arts op te nemen wanneer de medicijnen te veel bijwerkingen veroorzaken. De medicatie kan hier namelijk op afgestemd worden.
De meeste medicijnen voor Parkinson worden vergoed vanuit het basispakket. Deze medicijnen zijn namelijk opgenomen in het geneesmiddelen vergoedingssysteem (GVS) van de overheid. Je dient wel met de volgende regels rekening te houden:
Het is mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor een complete vergoeding van medicijnen. Je sluit dan een `100% vergoeding medicijnen GVS` af.
Het medicijn Azilect (Rasagiline) wordt niet vergoed door de basiszorgverzekering. Het Zorginstituut Nederland heeft de werking van dit duurdere medicijn nog niet als bewezen verklaard. Veel Parkinson patiënten hebben echter baat bij het medicijn. Een aantal zorgverzekeraars heeft dit medicijn daarom toegevoegd aan de aanvullende zorgverzekering. Of de zorgverzekeraar dit medicijn vergoedt, vind je in de polisvoorwaarden van de aanvullende zorgverzekering.
Naast medicijnen kan een Parkinson patiënt behoefte hebben aan andere zorg. Veel mensen hebben baat bij:
Loophulpmiddelen zoals krukken en rollators worden sinds 2013 niet meer vergoed door de basiszorgverzekering. Je moet deze nu zelf betalen of hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. Wanneer je hier geen geld voor hebt, kan je in aanmerking komen voor een aanvulling op je bijstandsuitkering. Dit is de Bijzondere Bijstand.
De hulpmiddelen die je misschien nodig hebt om zelfstandig in huis te kunnen blijven wonen, krijg je vergoed vanuit de gemeente. Je kan hierbij denken aan een traplift of deuropener. Deze zorg komt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Wanneer iemand door Parkinson een hoge zorgbehoefte heeft, is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Let daarbij op de volgende zaken:
Het is verstandig om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken en zo de verzekering goed af te stemmen op de situatie. Een aanvullende zorgverzekering kan je het gehele jaar door afsluiten. Je hoeft de aanvullende verzekering ook niet af te sluiten bij de verzekeraar waar je de basiszorgverzekering hebt. Een verzekeraar mag wel weigeren om iemand aanvullend te verzekeren.
Wanneer er veel kosten waren gemaakt voor een ziekte, kon je deze kosten altijd aftrekken van de belasting als aftrekpost `specifieke zorgkosten`. Vanaf 2014 zijn de regels hierover anders geworden. Het vergoeden van de specifieke zorgkosten is sindsdien een taak van de gemeente. Aangezien de gemeenten hier veel minder geld voor hebben, is de kans klein dat je nog een tegemoetkoming in de gemaakte zorgkosten krijgt. Toch is het goed om te dit controleren.