Veranderingen in 2016

Veranderingen in 2016

Hoewel eigenlijk pas na Prinsjesdag alle informatie over de veranderingen in de zorgverzekering voor het volgende jaar officieel bekend worden gemaakt, lekt er voor die tijd al het nodige uit. Welke wijzigingen kunnen we in 2016 tegemoet zien? Komen alle verwachte veranderingen ook daadwerkelijk uit? In dit artikel geven wij, voor zover bekend, uitsluitsel.

Het basispakket: ontwikkelingen

In 2016 zal het basispakket voornamelijk worden uitgebreid met een aantal (nieuwe) vergoedingen. De belangrijkste zullen wij hier voor je op een rij zetten:

  • Ben je van plan naar de sportarts te gaan? Het komende jaar worden de behandelkosten die je daar maakt vanuit je basispakket vergoed;
  • De vergoeding van kraamzorg vanuit het basispakket wordt uiteindelijk niet beperkt. Kraamzorg komt dus volledig voor vergoeding in aanmerking (met uitzondering van de eigen bijdrage) vanuit je basisverzekering.
  • Nieuwe medicatie die vanaf 2016 vergoed worden door je basisverzekering: Viekirax en Eixira (voor de chronische vorm van Hepatitis C) en Belimumab (ter behandeling van SLE)

De zorgtoeslag stijgt

Veel Nederlanders ontvangen jaarlijks een bijdrage in de kosten van de zorgverzekering van de overheid, de hoogte van deze bijdrage is onder meer afhankelijk van je inkomen. Jaarlijks wordt opnieuw door de Belastingdienst berekend op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt. Dit jaar stijgt de zorgtoeslag: je kan maximaal €83,- per jaar ontvangen.

Meer zorgpremie

In 2016 gaan we, als gevolg van een stijging van de zorguitgaven in zijn totaliteit, meer zorgpremie betalen. In de loop van oktober en november zullen de zorgverzekeraars langzaamaan de premies voor het jaar 2016 uit de doeken doen. Toch kan er al wat over de hoogte van deze premies worden gezegd. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport publiceert jaarlijks een schatting waaruit voor het jaar 2016 blijkt dat de zorgpremies dit jaar €85,- per maand hoger uitvallen. Waarom stijgen de premies? Dit heeft te maken met het feit dat dit jaar de zorguitgaven in zijn totaliteit zijn gestegen. Voor 19 november 2016 dienen alle zorgverzekeraars in Nederland de nieuwe zorgpremies te publiceren.

Meer eigen risico

Een deel van de zorgkosten komt eenmalig voor eigen rekening, het zogenaamde verplicht eigen risico. Je kan dit eigen risico vrijwillig verhogen (tot maximaal €500,- meer) in ruil voor een lagere premie. Het verplicht eigen risico is jaarlijks aan een meer of minder exponentiële stijging onderhevig. Sinds 2008, het eerste waarin een eigen risico gold bij Nederlandse zorgverzekeringen, is het eigen risico al met zo’n 150% gestegen. Dit jaar (2016) groeit het (gelukkig) niet zo exponentieel, het eigen risico zal van €375,- naar €385,- stijgen.

De omstreden beperking op de vrije artsenkeuze

Na hevige speculatie leek het er even op dat de vrije keuze om een arts te bezoeken die niet gecontracteerd is, behoorlijk beperkt zou worden. Op dit moment verplicht de Nederlandse wet zorgverzekeraars de zorg, ontvangen bij niet gecontracteerde zorgverleners, verplicht te vergoeden. De voorgestelde wijziging hield in dat deze verplichting zou komen te vervallen voor zorgverzekeraars. Dit zou vooral nadelig zijn geweest voor verzekerden met een budgetpolis. Zover is het echter niet gekomen: Minister Schippers (Volksgezondheid) kwam met haar voorstel niet door de Eerste Kamer.

Uiteindelijk heeft de Minister besloten het voorstel zodanig aangepast, dat aan de vrije artsenkeuze uiteindelijk amper wordt getornd. Indien dit voorstel wel door beide kamers komt, kunnen we de volgende veranderingen tegemoet zien:

  • Meer autonomie voor zorgverleners: bij het behandelen van patienten krijgen zorgverleners meer bewegingsruimte;
  • Korting op je eigen risico bij het afnemen van zorg bij een gecontracteerde zorgverlener. Kies je dus voor een zorgverlener waarmee je verzekeraar afspraken heeft gemaakt, dan krijg je korting op het eventuele af te dragen eigen risico.

In het voorgaande hebben we het gehad over een budgetpolis. Je betaalt een lagere premie in ruil voor minder keuzevrijheid bij het kiezen voor een zorgverlener. Ben je op zoek naar een actuele vergelijking van verschillende budgetpolissen bij zorgverzekeraars? Neem dan een kijkje op onze pagina over top 5 budgetpolissen.