Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Acnetherapie

Acne is een huidprobleem dat vooral in de puberteit voor problemen kan zorgen, maar ook op latere leeftijd is dit niet uitgesloten. Hevige acne in het gezicht kan voor veel onzekerheid zorgen. Daarnaast is het mogelijk dat je er blijvende littekens aan overhoudt. Er zijn speciale acnebehandelingen ontwikkeld die deze problematiek kunnen verminderen. Dit wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar, maar er zijn aanvullende pakketten die dit dekken. In dit artikel kun je meer informatie vinden over de mogelijkheden en vergoedingen rondom acnetherapie.

Wat is acnetherapie?

Acne is een chronisch huidprobleem dat niet altijd genezen kan worden. Door middel van behandelingen is het in ieder geval wel mogelijk om de acne kalm te houden totdat het uiteindelijk uit zichzelf weggaat. De behandeling van acne is dan ook langdurig en wordt specifiek op de persoon afgestemd. Acnetherapie bestaat meestal uit hulp van zowel een arts als een huidtherapeut en omvat een aantal van de volgende behandelingen:

  • Een huidtherapeut geeft adviezen over het zelf verzorgen van de acne
  • De huid wordt grondig en op een manuele manier gereinigd door een huidtherapeut
  • Er wordt door een huidtherapeut een chemische of mechanische peeling toegepast
  • De patiënt ondergaat laser- of lichttherapie, dit is ook geschikt voor acnelittekens
  • Littekens kunnen behandeld worden met medische camouflagetherapie
  • Het nemen van medicijnen ter ondersteuning

Het doel van de behandelingen is om dode huidcellen en mee-eters te verwijderen om de blokkering van de poriën op te heffen en celvernieuwing te activeren. Welke behandelingen voor jou geschikt zijn, is afhankelijk van de soort en hevigheid van de acne.

Vergoeding door zorgverzekering

Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt geen acnebehandelingen, omdat acne geen directe gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Toch kan het heel vervelend zijn om veel acne te hebben. Er zijn daarom veel zorgverzekeraars die acnetherapie vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Deze vergoeding is meestal als volgt opgebouwd:

  • De vergoeding is bijna altijd gebonden aan een maximumbedrag per jaar
  • Soms krijg je de therapie tot een maximumleeftijd vergoed
  • Je ontvangt de vergoeding vaak alleen wanneer je naar een gecontracteerde behandelaar gaat
  • Een verwijzing van een (huis)arts is meestal nodig

De hoogte van de vergoeding en de bijbehorende voorwaarden kunnen dus sterk verschillen per verzekeraar. Wanneer je een aanvullend pakket wilt afsluiten voor acnetherapie is het daarom verstandig om goed de polis te bekijken. Onderaan deze pagina vind je een aantal voorbeelden van mogelijke aanvullende dekkingen.

Budget voor huidbehandelingen

Sommige verzekeraars werken met budgetten die gelden voor gelijksoortige behandelingen. Een veelvoorkomend budget is het budget huidbehandelingen. Wanneer jouw zorgverzekeraar een budget huidbehandeling hanteert, dan betekent dit dat er één potje is voor zowel acnetherapie, camouflagetherapie en gezichtsontharing. In de polisvoorwaarden van je aanvullende pakket kun je zien of jouw verzekeraar dit systeem gebruikt.

Een voorbeeld ter illustratie: een aanvullend pakket biedt een dekking van € 500,- voor huidbehandelingen. Je ondergaat voor € 200,- een gezicht ontharing. Wanneer je vervolgens acnetherapie start, krijg je hiervoor nog € 300,- vergoed. De overige kosten moet je zelf betalen.