Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

ADHD medicijnen

Wanneer u of uw kind de stoornis ADHD heeft, dan kan dit de dagelijkse gang van zaken beïnvloeden. Medicijnen spelen een belangrijke rol in het behandelen van ADHD. Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar en hoewel het soms nodig kan zijn om te zoeken naar het juiste middel, heeft het meestal een positief effect. Mensen die het gebruiken worden over het algemeen rustiger, helderder van geest en kunnen zich beter concentreren. Dit heeft ook een positief effect op de omgeving.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor ADHD medicijnen. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat is ADHD?

Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ook wel beter bekend als ADHD, is een afwijking in de hersenen dat kan zorgen voor aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsief gedrag. De zichtbare symptomen kunnen verschillen per persoon. Hoewel de meeste mensen het voornamelijk kennen als een kinderziekte, komt het ook onder volwassenen voor. Hierbij is men wel minder hyperactief. Het is echter niet mogelijk om als volwassene ADHD te ontwikkelen; u hebt deze aandoening per definitie vanaf uw kindertijd.

Voor een officiële diagnose is het van belang dat deze klachten al aanwezig zijn voordat de persoon 6 jaar oud is. De symptomen moeten daarnaast afwijken van leeftijdsgenoten. Verder moeten de problemen prestaties op school, het werk en sociale omgang over het algemeen ernstig beïnvloeden. Er zijn nog veel misverstanden over de aard en behandeling van ADHD, zoals dat het slechts een kwestie is van beter concentreren of dat men er wel overheen groeit zolang de persoon maar genoeg rust en tijd krijgt.

TIP:
Hoewel onderzoek laat zien dat ADHD waarschijnlijk erfelijk is, zijn de meningen verdeeld of kinderen het ook niet kunnen aanleren. Na een diagnose kan een kind zich juist drukker gaan gedragen. De meest waarschijnlijke oorzaak ligt in een verstoorde samenwerking tussen de verschillende hersengebieden.

Welke ADHD medicijnen zijn er?

Er zijn diverse methoden ontwikkeld om ADHD te behandelen. Medicatie speelt hierin een belangrijke rol. De werkzame stoffen (met name Methylfenidaat) zorgen ervoor dat de klachten verminderen en beter onder controle te houden zijn. Daarnaast verbetert het de samenwerking tussen de hersengebieden die de problemen veroorzaken. Over het algemeen maakt men onderscheid tussen langwerkende en kortwerkende medicijnen. Daarnaast kan er extra medicatie nodig zijn bij volwassenen om bijverschijnselen zoals slaapproblemen te verhelpen.

De meest voorkomende medicijnen zijn zogenoemde stimulantia; deze vullen tekorten van stofjes in de hersenen aan of beperken deze juist. Bekende varianten hiervan zijn Ritalin, Concerta en dextro-amfetamine. Hierbij is het van belang dat het goed is afgestemd op de persoon. Het kan dus zijn dat het ene medicijn beter werkt dan het andere. Dit soort medicatie is echter niet verslavend en is veilig om langdurig te blijven gebruiken. Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw zorgverzekeraar of specialist.

Vergoeding voor ADHD medicijnen?

U komt in aanmerking voor (gedeeltelijke) vergoeding vanuit de basisverzekering wanneer uw ADHD medicijnen vallen onder het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS). Bekende voorbeelden hiervan zijn: Ritalin, bepaalde doseringen van Medikinet en Dexamfetamine (2,5 mg). Hierbij is het wel zo dat u in de meeste gevallen ook het verplichte eigen risico (385 euro) moet betalen.

Verder geldt er een eigen bijdrage van maximaal 250 euro per jaar. Mochten de kosten hoger uitvallen, dan zijn deze voor de verzekeraar, ook bij aanvullende pakketten. Daarnaast is belangrijk om in de gaten te houden dat de meeste zorgverzekeraars een voorkeursbeleid hebben waarbij zij het goedkoopste medicijn vergoeden, tenzij een ander variant aantoonbaar beter werkt.

Voor andere ADHD medicatie bent u dus aangewezen op de aanvullende pakketten van zorgverzekeraars. Hierbij is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Er zijn zorgverzekeraars die geen aanvullende verzekering aanbieden voor ADHD medicijnen.
  • Sommige zorgverzekeraars hebben een maximaal bedrag vastgesteld dat u per jaar kunt besteden aan ADHD medicijnen.
  • Sommige zorgverzekeraars hebben als aanvullende voorwaarde dat zij eerst toestemming moeten geven voordat zij overgaan tot vergoeding van de kosten.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.