Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Anticonceptie

Een van de belangrijkste medische doorbraken waar veel mensen dagelijks voordeel van hebben is anticonceptie. Dit is een verzamelnaam van alle hulpmiddelen en methoden die voor iedereen beschikbaar zijn om zwangerschappen te voorkomen. De manieren om dit te doen verschilt per middel. Zo kan het via hormonen zoals bij de pil, maar ook via een obstakel zoals bij een condoom. Hoewel er altijd een hele kleine kans bestaat dat het middel niet werkt, is het een van de effectiefste manieren om niet zwanger te raken.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor anticonceptie. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden.Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat is anticonceptie?

Anticonceptiemiddelen, ook wel voorbehoedsmiddelen genoemd, zijn ontworpen om de kans op een zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Hierbij heeft men een ruime keuze tussen middelen die gebruik maken van hormonen, zoals de alom bekende pil en het spiraal. Daarnaast zijn er middelen die een fysieke barrière vormen, zoals het condoom. Op deze manier is een condoom ook een effectieve bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).

Hoewel de morning after pil ook erg bekend is, beschouwt men het niet als een preventiemiddel aangezien er sprake is van onbeschermde seks voor inname. Hulpmiddelen zoals spermicide kan ook de kans op bevruchting minimaliseren. Door bepaalde seksuele technieken beweert men ook zwangerschap te voorkomen, maar deze methoden zijn meestal niet betrouwbaar gebleken. De meest definitieve methode blijft echter om uzelf of u partner te laten opereren, bijvoorbeeld door sterilisatie of vasectomie. Echter, het is goed om te beseffen dat geen enkele methode 100% zekerheid biedt.

Soorten Anticonceptie

Bij anticonceptie kunt u onderscheid maken tussen de middelen die u zelf kunt toedienen en middelen die de zorgverlener bij u toedient. Hieronder staan de meest bekende voorbehoedsmiddelen op een rij:

  • De pil:
    Laat hormonen vrij waardoor u geen eicel meer loslaat en maakt de baarmoeder een ongeschikte omgeving voor een zaadcel. Het simuleert in feite een zwangerschap.
  • Anticonceptiepleister:
    De werking is hetzelfde als de pil, maar deze kunt u op de huid plakken. Het nadeel is echter dat zodra u de pleister verwijdert, u gelijk zwanger kan raken.
  • Anticonceptiering:
    Dit is een ring die u in uw vagina kunt plaatsen om uw menstruatie te regelen. Het is gemaakt van een zacht, flexibel materiaal dat niet gemakkelijk los schuift.
  • Barrièremiddelen
    Hieronder vallen zowel vrouwelijke als mannelijke condooms en het pessarium. Een pessarium is een beschermingskap dat u kunt dragen voor uw baarmoedermond.
  • Anticonceptiestaafje:
    Dit is een staafje dat onzichtbaar onder uw huid is aangebracht en wekenlang geleidelijk hormonen afgeeft. U kunt echter geen controle uitoefenen op uw menstruatie.
  • Spiraal:
    Een medisch specialist plaatst een spiraal waardoor een bevrucht eicel zich niet kan nestelen in het baarmoederslijmvlies. Dit geeft u jarenlang bescherming.
  • Prikpil:
    Door middel van een injectie komt de anticonceptie in uw lichaam en zal voor enkele weken werkzaam blijven. U hebt echter geen invloed op uw menstruatie.
  • Sterilisatie:
    Door middel van een operatie bent u blijvend onvruchtbaar. Dit is de meest zekere methode om zwangerschappen te voorkomen, hoewel er een zeer kleine kans blijft bestaan.

Wanneer u twijfels hebt over welk middel het meest geschikt is voor uw situatie of als u vragen hebt, kunt u zich laten informeren door uw huisarts.

Vergoeding voor anticonceptie

Om uw anticonceptiemiddelen te laten vergoeden, is een verwijzing van uw huisarts verplicht. Met deze verwijzing kunt u vervolgens uw recept ophalen bij de apotheek of een bezoek brengen bij de gynaecoloog, bijvoorbeeld in het geval van een spiraal. U komt in aanmerking voor een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering wanneer u onder de 18 jaar bent. Hiervoor hoeft u geen eigen risico te betalen, al kan het voorkomen dat een eigen bijdrage geldt bij bepaalde medicijnen.

Vanaf 18 tot 21 jaar moet u in sommige gevallen het eigen risico betalen met mogelijke vergoeding van de eigen bijdrage. Het is belangrijk om te weten dat condooms niet onder deze regelingen vallen. Vanaf 21 jaar kunt u anticonceptie alleen maar via aanvullende verzekering laten vergoeden. Ook kan in sommige gevallen een eigen bijdrage van toepassing zijn. Condooms kunt u bij enkele verzekeraars wel aanvullend laten vergoeden. Daarnaast is het verstandig om de volgende punten in de gedachten te houden:

  • Enkele zorgverzekeraars bieden geen aanvullende verzekering voor anticonceptiemiddelen.
  • In sommige gevallen kan het goedkoper zijn om uw anticonceptiemiddelen zelf te betalen. Dit is zeker het geval met de pil waarbij de kosten van de verzekering hoger kan zijn dan de aankoopprijs. Dit is echter afhankelijk van het merk..
  • Hoewel de meeste zorgverzekeraars een volledige vergoeding geven, zijn er verzekeraars die een vastgesteld bedrag per jaar hebben.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het kan voordelig zijn om te achterhalen of uw apotheker een contract heeft bij uw zorgverzekering. Wanneer dit niet het geval is, kan het invloed hebben op de hoogte van uw vergoeding.