Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Besnijdenis

Besnijdenis, ook wel bekend als circumcisie, is een duizend jaren oud gebruik voor mannen. Voor verschillende culturen en religies is het een heilig ritueel om iemand officieel te verwelkomen in hun groep of geloofsgemeenschap. Daarnaast zijn er ook mannen die het simpelweg doen omdat zij het mooier vinden of omdat het een medisch noodzakelijke ingreep is.

Wat is een besnijdenis?

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende vormen van besnijdenis bestaan. Om het overzichtelijk te houden behandelen we de meest voorkomende vormen:

  • De eerste en meest bekende is een besnijdenis uitgevoerd bij mannen. Hierbij wordt de voorhuid van de penis verwijderd zodat de eikel volledig ontbloot is. Er zijn verschillende manieren om dit via een operatie te bereiken. Deze mogelijkheden zullen met u worden besproken tijdens uw bezoek aan de specialist.
  • De tweede is besnijdenis uitgevoerd bij vrouwen. Bij deze ingreep worden de schaamlippen en clitoris geheel of gedeeltelijk verwijderd. Deze vorm van besnijdenis is in de meeste Westerse landen verboden, ook in Nederland. Dit artikel zal dus uitsluitend besnijdenis bij mannen behandelen.

Waarom een besnijdenis?

De redenen om een besnijdenis uit te laten voeren en de manier waarop het wordt uitgevoerd kunnen anders zijn per regio, cultuur of religie. Binnen Nederland zijn de bekendste voorbeelden dat van Joodse en Islamitische religieuze groepen. Hierbij is het noodzakelijk om een besnijdenis uit te voeren omdat God een persoon anders niet kan aanvaarden als aanbidder. Daarnaast kan het voor sommige mannen een manier zijn om hun hygiëne te verbeteren. Het kan een uitdaging zijn om de penis grondig schoon te houden. Met een verwijderde voorhuid is de kans kleiner dat vuil zich ophoopt bij de eikel, ook wel smegma genoemd. Dit kan vervolgens infecties en andere ongemakken voorkomen. Anderen kunnen een besnijdenis overwegen om hun seksuele prestatie te verbeteren. Dit is meestal het geval bij een te lange voorhuid of vroegtijdige zaadlozing. Het is voor sommige mannen ook een kwestie van uiterlijk. Zij vinden een besneden penis er aantrekkelijker uitzien.

TIP:
Hoewel een besnijdenis een redelijk eenvoudige ingreep is, kan het niet meer ongedaan gemaakt worden. Zeker wanneer het gaat om een besnijdenis bij minderjarigen is het van belang om hierover goed na te denken. Neem bij twijfel contact op met uw religieus leider, huisarts of andere specialisten.

Besnijdenis bij medische indicatie

Verder zijn er ook medische redenen om een besnijdenis te overwegen. Dit heeft vooral te maken met de functie van de penis en de mate van ongemak die iemand kan ervaren bij bepaalde aandoeningen. Een besnijdenis kan klachten verhelpen en zelfs voorkomen.

De medische oorzaken kunnen hetzelfde zijn bij volwassenen en kinderen. Sommige problemen zijn aangeboren, anderen kunnen zich in latere jaren ontwikkelen. Hieronder staan een aantal van de meest voorkomende redenen voor een medische besnijdenis op een rij:

  • Fimosis is een aandoening waarbij de voorhuid te strak om de eikel zit. Hierdoor is het moeilijk of erg pijnlijk om het naar achteren te trekken. Dit kan ervoor zorgen dat u uw eikel niet voldoende kunt schoonmaken. Dit verhoogt het risico op infectie.
  • Balanitis is een ontsteking die is ontstaan door fimosis. Wanneer deze blijft terugkeren, is besnijdenis de beste methode om goede hygiëne mogelijk te maken.
  • Parafimosis is een pijnlijke aandoening waarbij de voorhuid niet meer over de eikel geschoven kan worden. Het is ook beter bekend als ‘Spaanse Kraag’.

Mocht u twijfelen of voor uw klachten een besnijdenis nodig is, dan is het te adviseren om contact op te nemen met uw huisarts. Mocht het nodig zijn, dan kan deze u doorverwijzen naar een specialist. Daar kunt u verdere vragens stellen over de procedure en nazorg. Zo zijn er verschillen in de manier van opereren wanneer het gaat om een kind of een volwassene.

TIP:
Kijk goed naar de voorwaarden van uw specialist om een besnijdenis uit te voeren. Er zijn klinieken en ziekenhuizen die deze ingreep alleen uitvoeren bij medische noodzaak. Er zijn ook specialisten waarbij de reden niets uitmaakt, tenzij er sprake is van dwang of wanneer de patiënt minderjarig is.

Wanneer wordt een besnijdenis vergoed?

U komt in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering voor uw besnijdenis wanneer er sprake is van medische noodzaak. Let wel op dat u eerst uw verplichte eigen risico moet opmaken voordat de gemaakte kosten gedekt kunnen worden door uw verzekeraar. Dit is een bedrag van 385 euro. Mocht uw besnijdenis een andere reden hebben, dan kunt u een vergoeding aanvragen via aanvullende pakketten. Hierbij is het belangrijk om stil te staan bij de volgende punten:

  • De meeste zorgverzekeraars zullen niet overgaan tot vergoeding van de kosten wanneer er geen medische noodzaak is.
  • Wanneer zorgverzekeraars overgaan tot vergoeding, vragen zij meestal ook een verwijzing of verklaring vanuit de huisarts/specialist.
  • Er zijn enkele verzekeraars die overgaan tot een gedeeltelijke vergoeding wanneer er geen medische noodzaak is. Hierbij gaat het meestal om een percentage van de kosten waarbij een maximum bedrag eenmalig zal worden uitgekeerd.

Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.