Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Buikwandcorrectie

Lekker in je vel zitten is een belangrijke voorwaarde om gelukkig door het leven te gaan. Bepaalde lichamelijke aandoeningen kunnen je medisch of cosmetisch in de weg zitten, zo ook overtollige huid rondom de buik. Het is mogelijk om een operatie te ondergaan die deze huid verwijderd. In dit artikel lees je meer over de kosten en de vergoeding van deze buikwandcorrectie.

Een buikwandcorrectie

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat er slappe huid rondom de buik ontstaat, zoals een zwangerschap, ouderdom en gewichtsverlies. Dit huidoverschot kan door middel van een buikwandcorrectie verwijderd worden. Een buikwandcorrectie is een operatie waarvoor je meestal opgenomen moet worden in een kliniek. De behandeling is dan ook niet zonder gevolgen, je houdt er altijd littekens aan over. De kosten van een buikwandcorrectie liggen gemiddeld tussen de € 3.000,- en € 7.500,-, afhankelijk van de noodzaak voor een overnachting in de kliniek en de benodigde behandeling.

Soorten buikwandcorrectie

Op basis van waar het huidoverschot zich bevindt wordt bepaald wat voor soort buikwandcorrectie er plaatsvindt. Er wordt een belangrijk onderscheid gemaakt:

  • Wanneer het overschot alleen onder de navel zit, dan is een minder zware mini-buikwandcorrectie waarbij de navel niet verplaatst wordt vaak voldoende.
  • In het geval dat de verslapping ook boven de navel zit, dan is een totale buikwandcorrectie noodzakelijk. Hierbij zal de navel naar boven verplaatst worden.

Tijdens het eerste consult met de chirurg zal de behandeling die voor jou het beste is bepaald worden. Let op: liposuctie is een andere behandeling en valt ook niet onder de in dit artikel besproken vergoedingen.

Vergoeding basisverzekering

Het is in een aantal gevallen mogelijk om een buikwandcorrectie vergoed te krijgen vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Wel geldt dat je het eigen risico van € 385,- moet betalen wanneer je dit nog niet hebt uitgegeven. Het gaat hierbij om gevallen waarbij de overtollige huid voor de volgende gezondheidsproblemen zorg:

  • Ernstige en blijvende ontstekingen en smetten in de huidplooien
  • Zware problemen met lopen doordat je buik je bovenbeen bedekt
  • Een verminkte buik (vergelijkbaar met derdegraads brandwonden)

Vraag ook bij medische noodzaak altijd vooraf toestemming aan je zorgverzekeraar. De regels rondom het vergoeden van de buikwandcorrectie vanuit de basisverzekering zijn namelijk erg streng en in de meeste gevallen zal de behandeling voor eigen rekening komen. Hiervoor kan je echter wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Vergoeding aanvullende zorgverzekering

De meeste buikwandcorrecties die in Nederland gedaan worden vallen niet onder de basisverzekering. Het gaat dan om behandelingen die gericht zijn op cosmetische verbetering en niet op medische noodzaak. Voor een vergoeding voor deze buikwandcorrecties kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Vaak moet je om voor de vergoeding in aanmerking te komen aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De huidplooi is minimaal 6 centimeter
  • Je hebt het afgelopen jaar een stabiele BMI van minder dan 30 gehad

De vergoeding bestaat meestal uit de uitbetaling van een vooraf bepaald maximumbedrag. De kosten boven dit bedrag komen voor eigen rekening. Vraag voordat je de operatie ondergaat wel altijd toestemming aan de zorgverzekeraar om zeker te zijn van dekking.

Zorgverzekeraars vergelijken

Een buikwandcorrectie is een dure ingreep. Wanneer je van plan bent om een buikwandcorrectie te ondergaan zonder medische noodzaak is het daarom verstandig om goed naar je aanvullende zorgverzekering te kijken. De vergoeding die je vanuit het aanvullende pakket krijgt kan bij de ene zorgverzekeraar een paar honderd euro zijn, terwijl het bij een andere zorgverzekeraar een paar duizend euro is. Naast het maximale vergoedingsbedrag dien je ook goed te kijken naar de premie die je maandelijks voor het pakket moet betalen, ook deze premies kunnen sterk verschillen.

Gerelateerde artikelen: