Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Chiropractie

Uw rug is de basis van uw bewegelijkheid. Dankzij uw ruggengraat kunt u lopen, bukken, zitten en andere bewegingen maken op een soepele manier. In de loop der jaren is er steeds meer aandacht voor een goede zithouding en veiligheid tijdens het optillen van zware dingen. Dit komt omdat het een uitdaging kan zijn om met uw dagelijkse leven door te blijven gaan wanneer u last hebt van rugklachten, bijvoorbeeld door een blessure. Een chiropractor kan u helpen om de problemen op te sporen en verlichting te bieden.

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een medisch specialisme met speciale aandacht voor de nek, rug en het zenuwstelsel. Het uiteindelijke doel is om aanwezige blokkades van de zenuwen en gewrichten binnen de nekwervels en ruggengraat te verhelpen. Door de wervelkolom weer in de juiste positie te plaatsen en andere gewrichten handmatig te corrigeren, zal pijn en andere ongemakken verdwijnen. Deze handelingen kunnen een krakend geluid geven, maar zijn veilig en pijnloos. Na de behandeling zou het lichaam zichzelf moeten herstellen.

Chiropractie of fysiotherapie?

Chiropractie is gerelateerd aan manuele therapie, een vorm van fysiotherapie. Dit is dan ook de reden waarom er overlap is qua behandelingen. Hierdoor is er soms onduidelijkheid over welke behandeling het beste is voor welke klachten. Over het algemeen zal een fysiotherapeut zich meer richten op uw spieren en pezen. Voor een sportblessure zult u daarom eerder naar een fysiotherapeut worden doorverwezen, hoewel een chiropractor de klachten zou kunnen behandelen. Daarnaast is een chiropractor bevoegd om een medisch diagnose te stellen en röntgenfoto’s te beoordelen. Verder zal een chiropractor ook nauw samenwerken met andere medische specialisten voor een effectieve behandeling.

TIP:
Hoewel chiropractoren een academische opleiding volgen en moeten voldoen aan specifieke eisen en richtlijnen, is de titel ‘chiropractor’ zelf niet wettelijk beschermd. Hierdoor is het van belang om te controleren of uw lokale specialist aangesloten is bij een branchevereniging zoals de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) of een register zoals de Stichting Nationaal Register van Chiropractoren (SNRC).

Wanneer is chiropractie nodig?

Een chiropractische behandeling kan voordeel hebben voor iedereen, ongeacht de leeftijd. Chiropractie zich baseert op wetenschappelijk bewezen methoden en de laatste ontwikkelingen op het vakgebied. Voordat u met uw behandeling begint, zal er eerst uitgebreid onderzoek plaatsvinden om te zien of chiropractie wel geschikt is voor uw klachten. Over het algemeen behandelt de chiropractor de volgende klachten:

 • Hoofdpijn en migraine
 • Hernia
 • Whiplash
 • Tennisarm en golfarm
 • Pijn in de rug en nek
 • Geen of verminderd gevoel in armen of benen

Naast het verhelpen van de aanwezige klachten en ongemakken, zal de chiropractor u ook helpen bij het aanleren van een correcte lichaamshouding. Op deze manier voorkomt u eventuele toekomstige klachten. Tijdens de eerste gesprekken met de chiropractor is het van belang om mogelijk risico’s te bespreken. Zo is het niet te adviseren om een behandeling te starten bij bepaalde aandoeningen zoals osteoporose (ontstekingsreuma) of wanneer u medicijnen gebruikt zoals bloedverdunners.

Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw huisarts of specialist.

TIP:
De chiropractor is ook geschikt voor het behandelen van plotseling opkomende klachten, zoals wanneer u door uw rug gaat bij het tillen van zware voorwerpen.

Vergoedingen voor chiropractie

Hoewel chiropractie een populaire behandelwijze is met wetenschappelijke ondersteuning, is het niet officieel erkend door de Nederlandse overheid. Dit betekent dat chiropractie als alternatieve geneeswijze wordt gezien. Hierdoor komt u niet in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering. U kunt wel via de aanvullende pakketten van uw zorgverzekeraar de zorgkosten dekken. Hierover hoeft u geen verplicht eigen risico (385 euro) te betalen. Daarnaast kunt u rekening houden met de volgende punten:

 • Sommige verzekeraars bieden geen aanvullende verzekeringen voor chiropractie.
 • Wanneer u gebruik maakt van andere vormen van alternatieve geneeswijzen, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw vergoeding omdat deze vanuit hetzelfde budget worden gedekt.
 • Bij sommige verzekeraars valt chiropractie onder ‘beweegzorg’ in plaats van alternatieve geneeswijzen, waardoor het samenvalt met fysiotherapie.
 • De meeste verzekeraars vergoeden een maximum budget per behandeling. Het aantal hangt af van het pakket dat u afneemt.
 • Daarnaast hebben de meeste verzekeraars ook een maximum budget per jaar dat u kunt besteden aan chiropractie. De hoogte hangt af van het pakket dat u afneemt.
 • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.
 • TIP:
  U heeft geen medische verwijzing van uw huisarts nodig als u wil beginnen aan een chiropractische behandeling of wanneer u de kosten wil declareren bij uw zorgverzekeraar.