Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Dieetadvisering

Voor een gezond leven is het belangrijk om gebalanceerd om te gaan met eten. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Naast algemene informatie over wat verstandig is om te eten en wat niet, kan het voor sommige mensen vanwege allergieën moeilijker zijn om het overzicht te bewaren. Daarnaast zorgen sommige soorten voedsel ervoor dat medische behandelingen minder effectief zijn. Het kan dus verstandig zijn om advies te krijgen van een specialist die samen met u uw eetpatroon doorneemt om deze te verbeteren.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor dieetadvisering. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat is dieetadvies?

Dit is advies met het doel om uw gezondheid te verbeteren door middel van voeding. Hoewel het woord “dieet” negatief klinkt, zorgen aanpassingen in de manier waarop u eet ervoor dat gezondheidsklachten kunnen verminderen. In sommige gevallen kunt u zelfs ziekten beter onder controle houden. Hiervoor moet u specifiek naar een expert op dit gebied, ook wel beter bekend als een diëtist. U kunt hier ook terecht als u geen klachten of aandoeningen hebt en juist een gezondere leefstijl wil ontwikkelen.

Omdat ieder persoon anders is, kijkt de diëtist goed naar hoe u eet en beweegt. Daarnaast spelen eventuele klachten en aandoeningen een grote rol in het soort verandering(en) die u het beste kan aanbrengen in uw leven. Zo krijgt iemand met overgewicht andere aandachtspunten om aan te werken dan iemand met een eetstoornis of voedselallergie. Verder houdt uw behandelaar zoveel mogelijk rekening met uw persoonlijke omstandigheden zoals leeftijd, gewicht en wat u lekker vindt om te eten.

TIP:
Het verschil tussen dieetadvies en voedingsadvies ligt in de reden waarom u het advies ontvangt of opvraagt. Zo is dieetadvies medisch van aard en krijgt u een verwijzing van uw huisarts of tandarts om een diëtist te bezoeken. Voedingsadvies is vrijblijvend van aard en meer gericht op algemene voorlichting over gezonde voeding of verandering van leefstijl zoals vegetarisme.

Vergoedingen voor dieetadvies

Wanneer u gebruik maakt van een diëtiste komt u in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering voor 3 uur advies. Daarnaast kunt u ook vergoeding krijgen voor dieetpreparaten wanneer u hier een recept voor hebt. Voor zowel het advies als de preparaten moet u wel eerst het verplichte eigen risico van 385 euro betalen. Dit is echter niet het geval wanneer het advies onderdeel uitmaakt van zogenoemde ketenzorg waarbij meerdere partijen betrokken zijn, zoals bij diabetes.

Mocht u meer advies nodig hebben, dan bent u aangewezen op de aanvullende pakketten van zorgverzekeraars. Hierbij is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Er zijn zorgverzekeraars die geen aanvullende verzekering aanbieden voor dieetadvisering.
  • Sommige zorgverzekeraars hebben een maximaal bedrag of aantal uur vastgesteld dat u per jaar kunt besteden aan dieetadvies.
  • Sommige zorgverzekeraars vragen om een verwijzing vanuit uw huisarts of specialist voordat zij overgaan tot vergoeding van de kosten.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het kan het voordelig zijn om te zien of uw behandelaar een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is, dan bestaat de kans dat de hoogte van de vergoeding lager zal zijn.