Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

EHBO cursus

Een ongeval of plotselinge ziekte kan elk moment op de dag plaatsvinden. Een ambulance of arts kan helaas niet altijd aanwezig zijn. Om ervoor te zorgen dat mensen toch de hulp krijgen die zij direct nodig hebben, worden er EHBO cursussen gegeven. Hiermee bent u voorbereid op de meest voorkomende situaties en kunt u hulp bieden totdat de ambulance het slachtoffer over kan nemen. Het kan dus het verschil maken tussen leven en dood.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor EHBO cursussen. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat is een EHBO cursus?

Een EHBO cursus, ook wel een reanimatiecursus genoemd, is een training die burgers in staat stelt om eerste hulp te verlenen bij ongevallen of levensbedreigende situaties. Hierin kunt u onderscheid maken tussen cursussen die van korte duur of langere duur zijn en er zijn zelfs trainingen specifiek gericht op kinderen of volwassenen. Daarnaast is het mogelijk om te leren hoe u een automatische, externe defibrillator (AED) kunt bedienen. Zo kunt u eenvoudig een cursus kiezen die past bij uw dagelijkse (werk)omgeving.

Deze cursussen kunt u op locatie bij een zorgverlener of vereniging volgen, zoals in het ziekenhuis, thuiszorgorganisaties en de GGD. Het is echter ook mogelijk om een cursus online te volgen. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld de website van het Oranje Kruis raadplegen voor praktische informatie, zoals de meest gunstige cursus bij u in de buurt. Verder is het raadzaam om na het behalen van uw diploma of certificaat vervolgcursussen en verdiepende programma’s te volgen zodat uw kennis actueel blijft.

TIP:
Hoewel BHV (bedrijfshulpverlening) zich ook richt op het verlenen van eerste hulp bij ongelukken, is dit wel beperkter dan bij een EHBO cursus. Daarnaast focust een BHV’er zich ook meer op het veilig evacueren van medewerkers tijdens brand en andere levensbedreigende situaties.

Vergoedingen voor EHBO cursussen

Hoewel EHBO cursussen levensreddend zijn, kunt u niet in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. In plaats daarvan kunt u gebruik maken van de aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars. Houd rekening met het feit dat u de kosten meestal vooruit betaalt en u de vergoeding pas na afloop ontvangt.

Het is daarnaast verstandig om de kosten voor een dergelijk pakket te vergelijken met de prijs die voor een cursus wordt gevraagd. In sommige gevallen kan het beter zijn om geen aanvullend pakket te nemen. Hierbij is het belangrijk om de volgende punten in de gaten te houden:

  • Er zijn verzekeraars die geen aanvullende verzekering voor EHBO cursussen aanbieden.
  • Sommige zorgverzekeraars hebben een maximaal bedrag gereserveerd dat u per jaar kunt besteden per cursus of voor alle cursussen samen.
  • Enkele verzekeraars vergoeden een percentage van de cursuskosten.
  • Uw zorgverzekeraar kan als aanvullende voorwaarde stellen dat u eerst een kopie van uw diploma/certificaat opstuurt voordat zij overgaan tot het vergoeden van de kosten.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het is verstandig te controleren of u de cursus volgt bij een zorgverlener die een afspraak heeft met uw verzekeraar als gekwalificeerd opleider. Mocht dit niet zo zijn, dan kan het gevolgen hebben voor de hoogte van uw vergoeding.