Ergotherapie

Ons dagelijks leven bestaat uit veel nauwkeurige handelingen. Als u alleen maar denkt aan alle dingen die u moet doen om boodschappen te kunnen halen in de winkel, is het duidelijk dat goede beheersing van uw lichaam erg belangrijk is. Wanneer u door ziekte of door een ongeval vermindert controle hebt of sneller uitgeput raakt, kan ergotherapie u helpen om weer grip te krijgen op uw leven. Het zorgt er niet alleen voor dat u fysiek weer beter voelt, u krijgt ook een goed gevoel over uzelf en de kwaliteit van uw leven.

Wat is ergotherapie?

Dit is een medisch specialisme dat is gericht op de beweeglijkheid van een persoon. Dit wil zeggen dat de therapeut aandacht heeft voor de mate waarin de patiënt zijn of haar dagelijkse handelingen nog kan doen zonder klachten. Het komt regelmatig voor dat iemand na een ziekte, ongeval of door ouderdom beperkingen ervaart. Dit hoeft trouwens niet alleen fysiek van aard te zijn. Sommige klachten worden veroorzaakt door geestelijke beperkingen. Een ergotherapeut helpt u om beter om te gaan met uw nieuwe situatie.

Een van de opvallendste kenmerken van een behandeling is dat deze niet alleen in de praktijk van de ergotherapeut plaatsvindt. Juist omdat het gaat over de bewegingen en inspanningen die u elke dag maakt, is het van belang om ook uw werkomgeving, de supermarkt, school en vooral thuis goed te bekijken. Dit wil dus zeggen dat elke behandeling perfect op maat is gesneden, afhankelijk van uw persoonlijke uitdagingen.

Uw veiligheid en zelfredzaamheid staan voorop bij elke behandeling. Dit houdt in dat u gericht advies ontvangt over mogelijke aanpassingen bij uw thuis of werkplek. Om een volledig beeld te krijgen van uw situatie, kan de therapeut ook gesprekken voeren met familieleden, collega’s of met uw huisarts en fysiotherapeut. De specialist kan verder advies en instructies geven aan betrokken verpleegkundigen en mantelzorgers. Daarnaast kunt u hulpmiddelen krijgen om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk zelfstandig kan leven.

TIP:
Om een behandeling bij een ergotherapeut te starten is een verwijzing van uw huisarts niet verplicht. U kunt dus gelijk gebruik maken van de diensten van de specialist. Dit wordt ook wel ‘Direct Toegang Ergotherapie’ genoemd.

Wanneer kan ik gebruik maken van ergotherapie?

Iedereen die beperkingen ervaart in het uitvoeren van dagelijkse handelingen komt in principe in aanmerking voor een ergotherapeutische behandeling. Hierbij wordt er geen onderscheid gemaakt in leeftijd. Wanneer u echter twijfelt of uw klachten geschikt zijn voor ergotherapie, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts of lokale ergotherapeut. Hieronder staan enkele klachten omschreven:

  • Ik kan niet goed voor mezelf zorgen: Hierbij kunt u denken aan uzelf wassen, aankleden of eten klaarmaken, maar ook hulp bij het traplopen of veilig in uw douche stappen.
  • Ik verlies snel mijn evenwicht: Wanneer u door ouderdom, spierziekte of neurologische aandoening sneller valt of niet meer soepel kan bewegen.
  • Ik kan geen lange afstanden lopen: door bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, chronische pijn, spierziekte of ouderdom kan het een uitdaging zijn om uitstapjes te maken.
  • Ik heb moeite met nauwkeurige handelingen: Door letsel, neurologische aandoening of ouderdom is het meestal noodzakelijk om handelingen opnieuw aan te leren, bijvoorbeeld het openen van blikken en potten.

TIP:
Ergotherapie is ook geschikt om u te helpen met sport en ontspanning. Zo kunt u samen met de therapeut uw oude hobby weer oppakken of juist een nieuwe activiteit vinden dat past bij uw persoonlijke interesses. Ook hier zijn meestal hulpmiddelen en begeleiding beschikbaar.

Vergoedingen voor ergotherapie

Vanuit de basisverzekering komt u in aanmerking voor een volledige vergoeding van maximaal 10 uur therapie per jaar. Hierbij moet u wel rekening houden dat u eerst het verplicht eigen risico (385 euro) moet opmaken voordat uw zorgverzekeraar de kosten zal dekken. De enige uitzondering hierop zijn kinderen onder de 18 jaar; voor hen is het verplicht eigen risico niet van toepassing.

Mocht uw behandeling langer duren, dan kunt u ervoor kiezen om aanvullende pakketten te nemen. Hierbij is het van belang om het volgende goed in de gaten te houden:

  • Er zijn zorgverzekeraars die geen vergoeding aanbieden voor aanvullende ergotherapeutische behandelingen.
  • De meeste verzekeraars vergoeden een maximum aantal uren per jaar. Het aantal hangt af van het pakket dat u afneemt.
  • Sommige verzekeraars vergoeden ook de kosten wanneer de ergotherapeut instructies voor mantelzorgers geeft. Ook hier is een maximum aantal uur per jaar aan verbonden, waarbij de hoogte wordt bepaald door het pakket.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.