Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Fysiotherapie

Fysiotherapie per zorgverzekeraar

Waarom fysiotherapie?

Bij de fysiotherapeut kan je terecht voor verschillende soorten behandelingen aan het menselijk steun- en bewegingsapparaat. Deze kunnen zowel preventief als repressief zijn. De fysiotherapeut helpt je bij het herstel- of revalidatieproces na een operatie, blessure of ongeval.

Tot op welke hoogte worden nu de kosten van fysiotherapie vanuit je basispakket vergoed? En welke vormen? Is het vervolgens nog interessant om een aanvullende verzekering af te sluiten voor extra dekking? Op deze vragen geven wij je in dit artikel antwoord.

Soorten fysiotherapie

Er zijn vele soorten fysiotherapeuten. In enkele gevallen heeft de soort fysiotherapie die je ontvangt invloed op de vergoeding van je zorgverzekeraar. Onder meer de volgende soorten worden hierbij onderscheiden:

  • Algemene fysiotherapie: voor hulp bij dagelijkse bewegingen.
  • Oefentherapie: aanpakken klachten bij bewegen door ontspannings-, bewegings- en houdingsoefeningen.
  • Psychosomatische fysiotherapie: fysiotherapie gericht op zowel lichaam als geest.
  • Bekkenfysiotherapie: specialistische hulp bij incontinentie.
  • Geriatrische fysiotherapie: speciaal gericht op beperkingen door ouderdom.
  • Sportfysiotherapie: fysiotherapie gericht op (professioneel) sporters.

Waarom zou je veranderen van zorgverzekeraar?

Een zorgverzekering en de gewenste aanvullende verzekeringen sluiten aan op je persoonlijke situatie. Je persoonlijke situatie verandert ook aan de hand van de levensfasen die je doorloopt. Op basis daarvan biedt een andere zorgverzekeraar je wellicht een betere dekking of een lagere premie. Ook voorkom je zo dat je op den duur te veel betaalt voor aanvullende verzekeringen die je niet meer nodig hebt.

Basispakket

Iedereen werkzaam of woonachtig in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Je hebt daarbij de keuze uit verschillende zorgverzekeraars. In het basispakket wordt fysiotherapie niet vergoed. Er gelden daarvoor enkele uitzonderingen:

  • Indien je een chronische aandoening hebt die op de chronische lijst staat in het Besluit zorgverzekering. Je krijgt in een dergelijk geval fysiotherapie of oefentherapie vergoed vanaf behandeling nummer 21. De eerste 20 behandelingen komen derhalve voor eigen rekening. Ook is het eigen risico van toepassing. Voorbeelden van chronische aandoeningen zijn een whiplash, ruggenmergaandoening, frozen shoulder, spierziekte of MS.
  • Je krijgt tot op zekere hoogte bekkenfysiotherapie vergoed. Indien je bijvoorbeeld chronisch urine-incontinentie hebt, krijg je de eerste 9 behandelingen vergoed.
  • Je krijgt fysiotherapie bij geriatrische revalidatie vergoed wanneer je opgenomen wordt of wanneer de revalidatie aansluit op ziekenhuisopname.
  • Fysiotherapiebehandeling in geval van artrose aan je heup of knie: max. 9 behandelingen worden vergoed.
  • Fysiotherapie om etalagebenen te behandelen: max. 37 behandelingen per jaar.
  • Corona en langdurige klachten: fysiotherapie tot max. 50 behandelingen vergoed.
  • Fysiotherapie bij COPD: 5 tot 70 behandelingen per jaar, per geval beoordeeld.

Wanneer je fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed krijgt, dan betaal je wel een eigen risico. Daarnaast is het belangrijk te letten op de mogelijkheid dat je zorgverzekeraar met gecontracteerde zorgverleners werkt. Dit kan betekenen dat je alleen bij deze zorgverleners de volledige rekening vergoed krijgt. Tot slot is een verwijsbrief van je huisarts doorgaans niet nodig. In bepaalde gevallen kan je zorgverzekeraar hier wel om vragen. Bij chronische aandoeningen zal een arts altijd eerst een diagnose moeten stellen.

Aanvullend pakket

Indien je in de overige gevallen een vergoeding voor fysiotherapie wilt, dien je daarvoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Een aanvullende verzekering is doorgaans een pakket waarin meerdere soorten zorg verzekerd zijn. Het is om deze reden belangrijk de overige zorg ook aan te laten sluiten op je persoonlijke zorgbehoefte. Desalniettemin kan je steeds vaker ook losse modulen afsluiten bij bepaalde zorgverzekeraars, waardoor je bijvoorbeeld buiten een pakket om voor een specifiek aantal fysiotherapiebehandelingen kan kiezen. Goed om te weten:

  • Het eigen risico is niet van toepassing bij behandelingen vanuit de aanvullende zorgverzekering
  • Alle vergoedingen voor fysiotherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering zijn over het algemeen hetzelfde voor oefentherapie Cesar-Mensendieck, m.u.v. manuele therapie.