Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Homeopathie

Er is in de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor een gezonde levensstijl. Veel boeken en televisieprogramma’s behandelen uitgebreid de voordelen van biologisch eten en op een natuurlijke wijze leven. Hierbij staat het vertrouwen centraal dat het menselijk lichaam zichzelf kan onderhouden en genezen. Homeopathie is een populaire, alternatieve geneeswijze waar veel mensen de voordelen van ervaren in hun dagelijks leven. De middelen en behandelingen zijn gebaseerd op natuurlijke processen en in principe dus niet schadelijk.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor homeopathie. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat is homeopathie?

Homeopathie is gericht om mensen op een natuurlijke wijze te genezen. De gedachte erachter is dat lichaam en geest één geheel vormen. Zij dienen in evenwicht te zijn om goed te kunnen functioneren. Verstoringen in de balans kan men oplossen door gebruik te maken van natuurlijke stoffen die het lichaam stimuleert om zichzelf te herstellen. Homeopathische middelen bestaan uit plantaardige of dierlijke stoffen en zijn niet slecht voor het milieu.

Het grootste verschil tussen homeopathie en de reguliere geneeskunde is de manier waarop men aandoeningen probeert te verhelpen. Een arts zal een medicijn voorschrijven met eigenschappen tegenovergesteld aan de symptomen. Een homeopaat kiest een stof die bij een gezond persoon dezelfde symptomen zal oproepen. De stof is echter een aantal keren verdund en geschud om zo het zelfherstellend vermogen van het lichaam te prikkelen.

Daarnaast richt de homeopaat zich op u als persoon. Hiervoor zal de expert uitgebreid aandacht nemen voor uw medische geschiedenis, medicijngebruik en emotionele ontwikkeling. Mocht een homeopaat van oordeel zijn dat er iets niet klopt of dat een behandeling niet geschikt is, dan zult u een doorverwijzing naar uw huisarts of behandelaar krijgen. Op deze manier kan homeopathie een waardevolle aanvulling zijn op reguliere geneeskunde.

TIP:
U kunt homeopathische middelen meestal zonder problemen gebruiken naast uw reguliere medicijnen. Het is echter niet verstandig om te minderen of geheel te stoppen zonder toestemming van uw behandelaar.

Soorten homeopathie

Over het algemeen kunt u het veld van homeopathie grofweg verdelen in drie categorieën:

 • Bij klassieke homeopathie ligt de focus op de gehele mens. Hierbij moeten niet alleen de symptomen verholpen zijn, maar ook het lichamelijk evenwicht hersteld.
 • Klinische homeopathie sluit meer aan op reguliere geneeskunde en richt zich voornamelijk op de klachten zelf. Dit is meer geschikt voor zelfzorg en bij acute klachten.
 • Als laatste is er complexe homeopathie waarbij men zich ook focust op meerdere klachten tegelijk en waarbij een middel uit meerdere stoffen kan bestaan. Bij deze methode is hetl lastiger te bepalen wat wel of niet werkzaam zal zijn.

TIP:
Hoewel de medische wereld positiever tegenover homeopathie begint te staan, zijn er nog steeds kritische geluiden. Zo zou er nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs bestaan over de werkzaamheid van de middelen.

Wanneer is homeopathie geschikt?

Hoewel veel mensen de voordelen ervaren van homeopathie, kan men hiermee niet elke aandoening genezen. Wel kunnen homeopathische middelen helpen om klachten te verminderen van aandoeningen en bijwerkingen van medicijnen. Het is daarom belangrijk om uzelf goed te informeren bij uw homeopaat en behandelaar. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende klachten waarvoor men naar de homeopaat gaat:

 • Allergieën, zoals voor huisstofmijt, hooikoorts of bepaalde soorten voedsel.
 • Huidklachten, zoals eczeem, psoriasis of koortsuitslag.
 • Hormonale klachten, zoals vanuit uw schildklier, bij menstruatie of prostaat.
 • Emotionele klachten, zoals bij een burn-out, rouw of depressie.
 • Ontgiften, bijvoorbeeld na bestraling, bijwerkingen van medicatie enzovoort.

TIP:
Zowel een homeopaat als een arts voor de homeopathie hebben een klassieke homeopathische opleiding gevolgd. Een arts voor de homeopathie heeft echter ook universitaire geneeskunde gestudeerd en is dus bevoegd om medische diagnoses te stellen en te beoordelen welke behandeling het beste is.

Vergoeding voor homeopathie

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze en komt dus niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Hierdoor bent u aangewezen op de aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars. Hierbij is het belangrijk om te weten dat dit alleen van toepassing is voor klassieke homeopathie. Daarbij is het ook verstandig om de volgende punten in de gaten te houden:

 • Er zijn zorgverzekeraars die geen vergoeding aanbieden voor homeopatische behandelingen.
 • Homeopaten moeten aangesloten zijn bij een beroepsvereniging voor homeopathie (zoals de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH)) of natuurgeneeswijzen (zoals Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT)). Kijk goed welke verenigingen uw verzekeraar erkent.
 • Wees bewust uit welk pakket men homeopathie wil vergoeden. Er zijn verzekeraars die hiervoor een apart pakket hebben, maar er zijn ook gevallen waarin andere alternatieve geneeswijzen zijn gebundeld in een gezamenlijk pakket. Wanneer u dus gebruik maakt van andere behandelingen, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw vergoeding.
 • De meeste zorgverzekeraars hebben een vastgesteld bedrag per behandeling en per jaar waar u gebruik van kan maken.
 • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Homeopathische middelen die u zelf koopt bij de drogist kunt u niet laten vergoeden door verzekeraars. Middelen die zijn voorgeschreven door uw homeopaat of arts van de homeopathie kunt u wel laten vergoeden als u een pakket hebt voor alternatieve geneesmiddelen.