Wanneer u in verwachting bent van een kind is het van belang om goed voorbereid te zijn. Dit gaat verder dan het kopen van kleertjes, de juiste meubels en de kleuren in de kinderkamer. Niet alleen een eventueel ziekenhuisbezoek, maar ook de nazorg van uw bevalling moet goed geregeld zijn. U wilt namelijk niet onnodige zorgen hebben over bijzaken die u kunnen afleiden of voor onverwachte kosten komen te staan. Om alles in goede banen te laten leiden, laten mensen zich goed informeren over kraamzorg.
Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor kraamzorg. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u onze vergoeding tool gebruiken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:
Kraamzorg, ook wel kraamhulp genoemd, is extra ondersteuning die u krijgt van een kraamverzorger na de bevalling. Deze periode staat ook bekend als de kraamtijd. De specialist assisteert ook tijdens de bevalling zelf en zorgt voor een soepele overgang van het ziekenhuis of kliniek naar uw thuissituatie. Daarnaast werkt de kraamverzorger nauw samen met de verloskundige en het consultatiebureau.
Hierbij is er speciaal aandacht vanuit de kraamverzorger voor de gezondheid en gemoedsrust van zowel de moeder als het kind. Tijdens deze periode staat begeleiding en advisering van de ouders centraal zodat u beter toegerust bent om zelfstandig voor uw kind te kunnen zorgen. Daarnaast kan de kraamverzorger ook licht huishoudelijke taken overnemen en is het van belang om hygiëne te waarborgen.
TIP:
In bepaalde gevallen kunt u gebruik maken van bijzondere kraamzorg. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het kind in een couveuse heeft gelegen, wanneer u een geadopteerd kind thuis ontvangt of wanneer u na de 10 dagen nog extra ondersteuning nodig hebt.
U komt in aanmerking voor een gedeeltelijke vergoeding van de kraamzorg vanuit de basisverzekering. Hierbij kunt u minimaal 24 uur en maximaal 80 uur vergoed krijgen vanaf de dag dat u bent bevallen. Deze uren zijn in totaal verdeeld over 10 dagen. Wel is het zo dat de dagen die u in het ziekenhuis of de kliniek doorbrengt het aantal uren kraamzorg vermindert, namelijk 8 uur per dag (van de totale 80 uur). Hierbij is het belangrijk om te weten dat er ook een verplichte eigen bijdrage geldt van 5,10 euro per uur wanneer er geen medische noodzaak is voor de kraamzorg.
Wanneer u vanwege medische reden(en) in het ziekenhuis of kliniek bevalt, hoeft u geen eigen bijdrage te betalen en geldt er een volledige vergoeding van de kosten. Na het verblijf is de eigen bijdrage weer van toepassing. Mocht u willen bevallen in het ziekenhuis of kliniek zonder medisch indicatie, dan betaalt u de eigen bijdrage met daar bovenop 20,00 euro per dag voor de moeder en 20,00 euro per dag voor uw kind. Als uw zorgverzekeraar meer dan 143 euro per dag moet declareren, dan geldt er een hogere eigen bijdrage.
Deze extra kosten kunt u via de aanvullende pakketten van uw zorgverzekeraar laten dekken. Hierbij is het verstandig om de volgende punten in de gaten te houden:
TIP:
U kunt contact opnemen met een kraamzorgbureau vanaf 12 weken zwangerschap tot maximaal 20 weken. U hebt hierin vrije keuze, maar het is verstandig om te kijken of uw bureau is aangesloten bij een beroepsvereniging.