Als vrouw kan het heel vervelend zijn wanneer je last hebt van donkere haren in het gezicht. Dit past niet binnen het westerse schoonheidsideaal en zorgt bij velen dan ook voor onzekerheid. Het constant verwijderen van deze haren kost veel tijd en moeite. Een effectieve oplossing om voor altijd van de haren af te zijn is het ondergaan van een laserbehandeling. Het is zelfs mogelijk om voor deze behandelingen een vergoeding te krijgen vanuit je aanvullende zorgverzekering. Je vindt in dit artikel alle informatie rondom voorwaarden en vergoeding van deze definitieve ontharing.
De groei van haar verloopt in drie fasen. Alleen tijdens de fase van actieve groei kunnen haren door middel van laser verwijderd worden. Dit is ook de reden waarom laserontharing altijd uit meerdere behandelingen bestaat. De laserstralen werken in op het pigment dat zich rond de haren bevindt. De lichtbundel warmt de haarwortelcellen op en vernietigd deze. Zonder pigment wordt het laserlicht niet geabsorbeerd en lichte haren kunnen met laser dus niet verwijderd worden. Hoeveel je betaalt voor laserepilatie is afhankelijk van je behandelaar en het aantal behandeling dat nodig is. Het definitief ontharen van de bovenlip kost gemiddeld tussen de € 200,- en € 400,-.
Laserepilatie wordt niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het is bij verschillende zorgverzekeraars wel mogelijk om een vergoeding te ontvangen vanuit een aanvullend pakket. Voor de vergoeding van laserepilatie gelden de volgende voorwaarden:
Hoeveel je uiteindelijk van de behandeling vergoed krijgt verschilt per zorgverzekeraar en is afhankelijk van het specifieke aanvullende pakket dat je hebt. Bij sommige zorgverzekeraars krijg je een bepaald eenmalig bedrag om aan laserbehandeling te besteden. Bij andere zorgverzekeraars valt het onder een totaalbudget dat je hebt voor alle behandelingen rondom huidverzorging.
Omdat de laserbehandeling onder het aanvullende pakket valt geldt er geen eigen risico op de behandeling. Wel is er op de vergoeding vanuit het aanvullende pakket meestal een maximumbedrag ingesteld door de zorgverzekeraar. Alle kosten die je maakt voor de behandeling die boven dit bedrag vallen komen voor eigen rekening. Voor laserepilatie wordt ook geen wettelijke eigen bijdrage gerekend.
Definitieve ontharing in het gezicht valt niet onder het basispakket en ook het eigen risico is niet van toepassing. Het is daarom niet nodig om een verwijsbrief van de huisarts te krijgen voor de behandeling. Je kunt gewoon zelf een afspraak maken bij een professional. Het is wel verstandig om voor je met de behandeling start bij je zorgverzekeraar te controleren of de specifieke behandelaar onder de vergoeding valt. Zorgverzekeraars sluiten namelijk vaak contracten af met bepaalde behandelaars. Zo kom je na ontharing niet voor een dure verrassing te staan.
Het succes van laserontharing hangt voor een deel af van de professionaliteit van de behandelaar. De therapeut moet namelijk heel secuur alle haren behandelen en ook de apparaten in goede salons werken effectiever. Uiteindelijk heb je dan minder behandelingen nodig. Dit is daarom voor zorgverzekeraars ook een reden om meestal alleen een vergoeding uit te keren wanneer de behandeling uitgevoerd wordt door een NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten) erkende behandelaar of een ANBOS-lid.
Onderstaande voorbeelden geven aan hoeveel verschillende zorgverzekeraars vergoeden voor laserepilatie en wat voor maandelijkse premie daaraan hangt. Dit geeft je een idee van de mogelijkheden.
Let op:
Alle vergoedingen in de tabel zijn van toepassing wanneer u naar een gecontracteerde zorginstelling gaat. Gaat u naar een zorgverlener waar de zorgverzekeraar andere afspraken mee gemaakt heeft, dan kan de dekking anders uitvallen.
Bovengenoemde premies kunnen afwijken van de daadwerkelijke kosten. Controleer altijd de meest recente voorwaarden en premie voordat u een zorgverzekering afsluit.