Mindfulness

Door de huidige maatschappij en alle technologische ontwikkelingen, raken veel mensen overprikkeld. Door de continue toestroom van apps, mails en sociale media is het lastig om ‘uit’ te staan. Veel mensen ervaren een gevoel van gejaagdheid en vinden het moeilijk om in het hier en nu te leven: ze zijn met hun gedachten vaak ergens anders en kunnen daardoor moeizaam genieten van het moment. Mindfulness kan in dit soort gevallen helpen. Wat is mindfulness precies, wat kost een mindfulness cursus en wordt dit vergoed door je zorgverzekeraar?

Mindfulness vergoeding per zorgverzekeraar

Wat is mindfulness?

Mindful leven houdt in dat je leeft in het hier en nu. Mindfulness is een vorm van aandachtstraining en zorgt ervoor dat je meer in het moment bent. Je wordt je steeds bewuster van jezelf en gaat het leven intenser ervaren, hierdoor neemt de kwaliteit van leven toe. Je observeert en voelt zonder oordeel. Door mindfulness regelmatig te oefenen, worden je hersenen getraind en gaat het mindful leven je steeds makkelijker af. Je leert jezelf een nieuwe vaardigheid aan, waar je elke dag profijt van hebt.

Wat is het doel van mindfulness?

Mindfulness helpt om een meer relaxed leven te leiden. Het doel van mindfulness is om meer rust te ervaren, zowel in lichaam als geest. Mindful leven zorgt ervoor dat je beter om kunt gaan met stress. Ook mensen met psychische problemen geven aan veel baat te hebben bij mindfulness. Dit komt omdat je leert stoppen met oordelen over emoties of gevoelens: je voelt ze en ervaart ze, maar bekritiseert ze niet. Hierdoor kun je depressieve of angstgevoelens beter aan.

Wat kost mindfulness?

Wil je graag meer weten over mindfulness, dan zijn er talloze cursussen en trainingen die je kunt volgen. Dit kan zowel individueel als in groepsverband. Daarnaast worden mindfulness cursussen zowel fysiek als online aangeboden. Doordat er zoveel aanbieders en vormen van mindfulness zijn, is het lastig om aan te geven wat mindfulness kost. Doe je een eenmalige digitale training dan zul je een stuk minder kwijt zijn dan wanneer je verschillende sessies boekt bij een gespecialiseerde mindfulnesstrainer.

Waar valt mindfulness onder?

Eerder werd mindfulness door zorgverzekeraars onder de alternatieve zorg geschaard. Inmiddels hebben vele zorgverzekeraars mindfulness hier weggehaald. Dit komt ondermeer omdat steeds meer wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mindfulness helpt bij bijvoorbeeld depressieve klachten. Hoe goed het exact helpt, valt volgens de meeste onderzoekers lastig uit te drukken. Maar inmiddels wordt mindfulness gezien als een goede aanvulling op reguliere psychologische zorg.

Wordt mindfulness vergoed door je zorgverzekering?

Mindfulness wordt alleen door de basiszorgverzekering vergoed als je lijdt aan een depressie en de huisarts of andere medisch specialist mindfulness voorschrijft. Wanneer dit het geval is, wordt er aanspraak gemaakt op je eigen risico.

Wil je om andere redenen een mindfulness training of cursus volgen, dan wordt dit alleen vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Hierbij hangt het af van je verzekeraar en je aanvullende pakket of je een vergoeding krijgt en wat de hoogte van de vergoeding is. In onze mindfulness tool kun je eenvoudig zien of je voor een vergoeding in aanmerking komt. Wordt de mindfulness cursus of training vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering? Dan wordt er geen aanspraak gedaan op je eigen risico.