Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Ooglaseren

Wanneer u last hebt van verminderd zicht, heeft dit grote gevolgen voor uw dagelijks leven. De meest gebruikte hulpmiddelen om dit te verbeteren zijn (lees)brillen of contactlenzen. Een andere methode om uw klachten te laten verhelpen is via een operatie. Ooglaseren is een van de bekendste behandelingen om dit te doen. Wanneer u bent hersteld van de operatie kunt u weer scherp zien zonder hulpmiddelen. Het resultaat is blijvend zonder vervelende klachten achteraf. Voor veel mensen heeft het geleid tot meer zelfvertrouwen.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor ooglaseren. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat is ooglaseren?

Ooglaseren is een medische behandeling waarbij men door middel van een laser uw gezichtsvermogen corrigeert. De laser richt zich op een gedeelte van uw hoornvlies om zo de bolling van uw oog aan te passen. Dit zorgt ervoor dat het licht op een dusdanige manier op uw netvlies valt dat u weer helder kan zien.

Deze behandeling is specifiek ontworpen om bijziendheid, verziendheid en uw cilinder te corrigeren. Daarnaast kan het ook helpen om verdere klachten te voorkomen bij bepaalde aandoeningen zoals diabetes in het oog, trombose en scheurtjes in het netvlies. Een ooglaserbehandeling is geschikt voor afwijkingen tussen de -10 en +4,5.

TIP:
Het is niet verstandig om een behandeling te laten uitvoeren wanneer u zwanger bent of als u oogaandoeningen hebt, zoals staar, vergevorderde glaucoom, chronische oogontstekingen of een lui oog.

Soorten ooglaserbehandelingen

Er zijn verschillende manieren ontwikkeld om een ooglaserbehandeling uit te voeren. Het voornaamste verschil ligt in de wijze waarop men het hoornvlies verwijdert en/of terugplaatst. Over het algemeen kunt u onderscheid maken tussen het onderstaande:

    • TransPRK:
      Een geheel computergestuurde behandeling waarbij men het hoornvlies tijdelijk verwijdert. De computer is ingesteld op de unieke eigenschappen van uw oog en is geschikt voor afwijkingen in sterkte tot -8 en cilinder tot 4,5.
    • Laser Assisted Epithelial Keratomileusis (Lasek):
      Handmatige behandeling waarbij men het hoornvlies tijdelijk verwijdert door middel van alcohol. Is geschikt voor droge ogen, wanneer u een lage sterkte hebt, wanneer de kans op oogletsel hoger is dan normaal of wanneer u een dun hoornvlies hebt.
    • IntraLASIK Femtosecond:
      Dit is een behandeling waarbij men uw hoornvlies gedeeltelijk losmaakt. Daarna corrigeert een computergestuurd programma uw oogsterkte. Deze behandeling is geschikt voor sterktes tussen -10 en +4,5 en cilinder tot 6.
    • Epi-Lasik:
      Dit is een behandeling die de Lasek en Lasik methoden combineert. Men gebruikt hierbij een microkeratoom (een klein, stomp schaaf) om het hoornvlies weg te klappen. Het voordeel is dat hierbij dat men niet door het gehele hoornvlies heen gaat.

TIP:
Mocht een ooglaserbehandeling niet geschikt voor u zijn, dan is het nog altijd een optie om een vervangende of een voorzetlens permanent te laten implanteren. Deze behandeling kunt u laten vergoeden vanuit de aanvullende pakketten van uw zorgverzekeraar.

Vergoeding voor ooglaseren

Bij een ooglaserbehandeling komt u alleen in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering wanneer u een medische indicatie hebt. Dit wil zeggen dat er een te groot verschil bestaat tussen de sterkte van uw beide ogen en u kunt ook geen contactlenzen dragen. Wanneer u dit niet hebt, bent u aangewezen op de aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars. Hierbij is het van belang om te beseffen dat men de kosten nooit volledig zal vergoeden. U zult dus een gedeelte van de kosten zelf moeten betalen. Daarnaast is het verstandig om ook de volgende punten in de gaten te houden:

        • Er zijn zorgverzekeraars die geen aanvullende verzekering aanbieden voor ooglaserbehandelingen.
        • Uw zorgverzekeraar kan aanvullende voorwaarden hebben, zoals dat uw arts een BIG-registratie heeft en/of is ingeschreven bij het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG)
        • De meeste zorgverzekeraars hebben een vastgesteld bedrag dat u eenmalig of per jaar mag besteden. Daarnaast zijn er pakketten bij verzekeraars waar u eenmalig per een aantal jaar gebruik van mag maken.
        • Bij enkele verzekeraars kunt u een vergoeding per oog ontvangen.
        • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het kan voordelig zijn om te achterhalen of de kliniek/ziekenhuis waar u de behandeling laat doen een contract heeft bij uw zorgverzekering. Wanneer dit niet het geval is, kan dit invloed hebben op de hoogte van uw vergoeding.