Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Osteopathie

Bewegen is iets wat voor velen vanzelfsprekend is en wij denken er daarom meestal niet bij na. Dit verandert zodra u pijn of andere ongemakken ervaart. Pijn is een nuttig signaal dat ons waarschuwt voor gevaarlijke situaties. Het doet ons focussen op datgene waarmee we bezig zijn of wat er eventueel mis is met ons. De situatie verandert echter wanneer u met een aandoening zit die maar niet over wil gaan. Het kan er voor zorgen dat u zich beperkt voelt in uw dagelijks leven. Osteopathie kan hierin verlichting bieden.

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een alternatieve behandelwijze die gebruik maakt van de beweeglijkheid van het lichaam om klachten te verhelpen. Hierbij ligt de focus op de samenwerkende functies van het gehele lichaam, omdat het goed mogelijk is dat de oorzaak van het ongemak op een andere plek zit dan waar u de pijn voelt. De specialist heeft als doel de klachten te verhelpen door het versoepelen, ontspannen en losmaken van weefsels zodat de natuurlijke lichaamsfuncties zich weer kunnen herstellen.

Binnen de osteopathie zijn handgrepen en natuurlijke bewegingen van het lichaam de belangrijkste hulpmiddelen om te zorgen voor pijnvrije gewrichten, zenuwen, organen, spieren en botten. De specialist gaat uit van het zelfregulerend vermogen van het lichaam. In andere woorden: het is de taak van de osteopaat om ervoor te zorgen dat alles weer in goede banen verloopt zodat het lichaam de rest kan doen. Op deze manier zal onder andere de doorbloeding verbeteren en is uw lichaam beter in staat om afvalstoffen weg te voeren.

TIP:
Hoewel osteopathie bij de meeste zorgverzekeraars onder alternatieve geneeswijzen valt, zijn er beroepsverenigingen zoals de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) en (internationale) onderzoeken die het graag willen opnemen in de reguliere zorg.

Wanneer is osteopathie nodig?

Tijdens de behandelingen zal de osteopaat zich richten op drie gebieden van het lichaam: de spieren en gewrichten (ook wel het bewegingsapparaat genoemd), de organen en het zenuwstelsel. Hieruit komen de meeste klachten voort door verminderde beweeglijkheid. Over het algemeen kunt u bij de osteopaat terecht bij de volgende klachten:

 • Hoofdpijn en migraine
 • Rug-, nek en keelpijn (zoals whiplash en spit)
 • Buikklachten (zoals spastische darm, verkleefd littekenweefsel na operatie)
 • Zwangerschapsongemakken (zoals rusteloze benen en bekkenpijn)
 • Klachten veroorzaakt door (top)sport
 • Klachten zonder duidelijke oorzaak

Aangezien iedere specialist een andere manier van behandelen heeft, kan het zijn dat eerst gezocht moet worden naar een aanpak die bij u past. Na een verkennend onderzoek over de aard van uw klachten zal de osteopaat de mogelijkheden met u bespreken. Mocht het zo zijn dat osteopathie niet geschikt is voor uw klachten, dan kunt u doorverwezen worden naar een ander medisch specialisme. Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw eigen zorgverzekeraar of specialist.

TIP:
Osteopathie kan ook een helend effect hebben op jonge kinderen en baby’s. Een aantal van de meest voorkomende klachten zijn: ADHD, motorische problemen, onrust, behandelen van een voorkeurshouding en slaapproblemen.

Vergoedingen voor osteopathie

Vanuit de basisverzekering komt u niet in aanmerking voor de vergoeding van uw zorgkosten voor osteopathie. Hiervoor bent u aangewezen op aanvullende pakketten. U maakt dus geen gebruik van uw verplicht eigen risico (385 euro). Daarnaast is het goed om de volgende punten in de gaten te houden:

 • Osteopathie valt bij de meeste verzekeraars onder alternatieve geneeswijzen. Hiervoor moet u meestal een specifiek aanvullend pakket hebben.
 • Wanneer u gebruik maakt van andere vormen van alternatieve geneeswijzen, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw vergoeding omdat dit vanuit hetzelfde budget worden gedekt.
 • Sommige verzekeraars geven geen vergoeding voor osteopathie.
 • De meeste verzekeraars vergoeden een maximum budget per dag/behandeling. Het aantal hangt af van het pakket dat u afneemt.
 • Daarnaast hebben de meeste verzekeraars ook een maximum budget per jaar dat u kunt besteden aan osteopathie. De hoogte hangt af van het pakket dat u afneemt.
 • Verzekeraars gaan alleen over tot vergoeding wanneer de specialist is geregistreerd als osteopaat. Dit houdt in dat uw specialist lid is van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) en geregistreerd in het Nederlandse Register voor Osteopathie (NRO).

Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
U heeft geen medische verwijzing van uw huisarts nodig als u wil beginnen aan een osteopathische behandeling of wanneer u de kosten wil declareren bij uw zorgverzekeraar.