Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Pedicure

De gezondheid van uw voeten is niet iets waar u op wil bezuinigen. U gebruikt uw voeten immers elke dag om te lopen, te wandelen, te rennen of simpelweg om te kunnen staan. Wanneer dit pijnlijk of ongemakkelijk aanvoelt, kan het van groot invloed zijn op de kwaliteit van uw leven. Dit is dan ook de reden waarom het belangrijk is om uw voeten goed te verzorgen door middel van een pedicure behandeling.

Wat is een pedicure precies?

Dit is een persoon dat is gespecialiseerd in het verzorgen van de voeten. Hierbij houdt de pedicure zich niet alleen bezig met de nagels, maar ook de huid van de voeten. Daarnaast kunt u er terecht voor advies om uw voeten gezond blijven te houden en is het bij de meeste pedicures mogelijk voetmassages aan te vragen.

Mogelijk bent u al een vaste bezoeker bij een plaatselijke pedicure of kent u familieleden en vrienden die hier ervaring mee hebben. Mocht u interesse hebben om een keer langs te gaan, dan is het goed om te kijken welke behandeling bij u past.

TIP: Heeft u al een aantal behandelingen achter de rug? Dan is het nog steeds verstandig om de voorwaarden van uw zorgverzekering nog eens door te nemen. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan. Daarnaast kan het verstandig zijn om te kijken of de verzekering nog wel bij u past.

Wat is een medische pedicure?

Een belangrijk verschil tussen specialisten dat u kunt tegenkomen is het aanbieden van medische pedicures. Dit houdt in dat de specialist naast algemene voetverzorging ook aandoeningen kan behandelen die zijn ontstaan door ziekte, ongeval of ouderdom. Mensen die een sport uitoefenen kunnen hier ook terecht voor hun klachten.

In alle gevallen zal de medische pedicure samen met de huisarts, verpleegkundigen en andere specialisten zoals de podotherapeut of podoloog samenwerken. Op deze manier weet u zeker dat u de juiste behandeling krijgt. Mocht u hier vragen over hebben, dan is het verstandig om ook met deze partijen in gesprek te gaan.

Voor het uitoefenen van dit beroep zijn geen wettelijke eisen of verplichte diploma’s. Wel is het zo dat vrijwel elke pedicure is gediplomeerd door en aangesloten bij organisaties die zich richten op de kwaliteit van de behandelingen en het niveau van de specialisten. De bekendste organisaties zijn ProVoet en ProCERT.

Wanneer is een pedicure nodig?

Een pedicure is geschikt voor algemene voetverzorging en om aandoeningen aan de teennagels en huid te laten behandelen. Zo is het aan te raden een afspraak te maken wanneer u bijvoorbeeld regelmatig last hebt van het volgende:

  • Eelt
  • Eczeem (huidschimmel)
  • Ingegroeide teennagels
  • Kloven
  • Likdoorns
  • Schimmelnagels
  • Wintertenen (pijnlijke, gezwollen tenen)

Bij een medische pedicure kunt u onder andere de volgende behandelingen krijgen:

  • Nagelprothesen
    Met behulp van een gel kan er een gedeeltelijke of een gehele nagel worden gemaakt. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook geschikt om uw oorspronkelijke nagels te laten herstellen of te verstevigen.
  • Nagelbeugel
    Door beugels en strips van verschillende materialen te gebruiken kan de pedicure de groei(richting) van de nagel sturen of verbeteren. Daarnaast kan het gebruikt worden om druk in de tenen te verminderen.
  • Orthese
    Dit een hulpmiddel gemaakt van siliconen om afwijkingen in de voet te verhelpen of andere klachten te voorkomen. U plaatst het stukje tussen de tenen. De werking ervan is het beste te vergelijk met een steunzool die u in een schoen legt.

Let op! Voor de volgende aandoeningen is het noodzakelijk een verwijzing aan te vragen voordat u met de medische pedicure behandeling begint:

  • Afstervend weefsel (ook wel necrotisch weefsel genoemd)
  • Bloeduitstorting onder de nagel
  • Diabetes
  • Reuma
  • Zweren

TIP: Voor een bezoek aan de pedicure is het trouwens niet noodzakelijk om een probleem te hebben aan uw voeten. Sommige bezoekers gaan ook naar de pedicure om lekker te ontspannen en om een gezellig praatje te maken.

Welke pedicure behandelingen worden vergoed?

Voor de vergoeding van pedicure behandelingen zijn er verschillende punten waar u rekening mee moet houden. Ten eerste moet er sprake zijn van medische noodzaak. Zogenoemde “cosmetische behandelingen” zoals het knippen van nagels en het verwijderen van eelt vallen hier dus niet onder. Verder is het van belang om te weten dat hierin verschillende voorzieningen bestaan, afhankelijk van de zorg die iemand nodig heeft:

  • Kwetsbare personen
    Dit zijn personen die dagelijks intensieve zorg nodig hebben en hun voeten zelf niet goed kunnen verzorgen. Hierbij kunt u denken aan ouderen, mensen met een lichamelijk of geestelijke beperking en chronisch zieken.

Deze mensen vallen onder de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Noodzakelijke pedicure behandelingen vallen volgens de overheid dan ook onder persoonlijke verzorging. De kosten komen dan voor rekening van de zorgaanbieder.

Mocht een pedicure nodig zijn omdat een ziekte problemen veroorzaakt aan de voeten, zoals bij diabetes, dan vallen de behandelingen onder de zorgverzekeringen. De uitzondering hierin is dat wanneer iemand woont en behandelt wordt in dezelfde instelling, zoals een verzorgingstehuis, de pedicure wél onder de Wlz valt.

Het is altijd verstandig om bij vragen de voorwaarden van uw zorg nog eens goed te bespreken met uw zorgaanbieder.

  • Basisverzekering
    Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op wonden aan hun voeten die slecht genezen. Wanneer pedicure behandelingen noodzakelijk zijn, kan iemand in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering.

Om op een eenvoudige wijze duidelijk te maken wie in aanmerking komt voor een vergoeding, zijn er zorgprofielen gemaakt. Deze zijn gebaseerd op het niveau waarin iemand risico loopt problemen te krijgen aan de voeten. Hier kunt meer lezen over diabetes behandelingen en vergoedingen.

  • Aanvullende verzekering
    Mensen met andere aandoeningen waarbij voetverzorging noodzakelijk is, zoals bij reuma, een herseninfarct of dwarslaesie, kunnen vergoedingen ontvangen vanuit aanvullende zorgverzekeringen. Hierbij moet u rekening houden met het feit dat er geen eigen risico van toepassing vanuit de aanvullende verzekeringen.

Daarnaast kan uw verzekeraar vragen om een aantekening over de omstandigheden van uw pedicure of een verwijzing. Is het bijvoorbeeld een medische pedicure of is er een speciale behandeling nodig? Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een reumatische voet.

Tip: Het is van belang om te kijken of uw pedicure een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Wanneer dat niet het geval is, bestaat de kans dat er geen vergoeding wordt uitgekeerd!

Heeft u ook andere voetzorg nodig?

Een aspect om goed in de gaten te houden is of u geen gebruik maakt van andere vergoedingen die onder “voetzorg” vallen zoals steunzolen of podotherapie. Deze vergoedingen komen uit hetzelfde budget, wat betekent dat er minder geld overblijft voor uw pedicure mocht u veel gebruik van maken van andere vormen van voetzorg.

Vergoedingen vanuit aanvullende verzekeringen

In alle gevallen is het goed om de voorwaarden van uw eigen zorgverzekering nog eens goed te bekijken. Zo kunt u nadenken over de volgende zaken:

Er zijn enkele verzekeraars die geen vergoeding geven voor pedicure vanuit de aanvullende verzekeringspakketten, terwijl anderen alleen tot vergoeding overgaan bij specifieke gevallen zoals bloedvatproblemen of reuma.

  • Veelal zullen de pakketten een gedeeltelijke vergoeding geven, maar in sommige gevallen is een volledige vergoeding mogelijk. Meestal is er een limiet aan het aantal behandelingen die uw verzekeraar zal vergoeden.
  • Enkele verzekeraars zullen een percentage van uw behandelingen vergoeden, maar de meeste verzekeraar hebben een vast bedrag die u per jaar kunt besteden aan pedicure.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (maandbedrag) zal zijn.