Plastische chirurgie

De redenen om plastische chirurgie te ondergaan kunnen verschillend zijn. Zo zijn er mensen die na een operatie littekens willen wegwerken of hun uiterlijk willen herstellen zoals het vroeger was. Daarnaast zijn er ook mensen die niet tevreden zijn over hun uiterlijk en dit graag willen verbeteren. Plastische chirurgie heeft grote invloed op het kwaliteit van het leven. Daarnaast gaat het veel verder dan hoe iemand eruit ziet; het gaat in grote mate ook over hoe iemand zich daarbij voelt. Het geeft bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen.

Wat is plastische chirurgie?

Plastische chirurgie is een verzamelnaam voor medische ingrepen die het uiterlijk van een persoon veranderen. Over het algemeen kan er een onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten chirurgie:

  • Reconstructieve chirurgie staat in het teken van herstellen van beschadigingen en misvormingen door ongeval of aangeboren aandoening. Hieronder valt ook bijvoorbeeld hand- en polschirurgie. Bij deze behandelingen probeert de chirurg niet alleen het uiterlijk zoveel mogelijk te herstellen, maar vooral ook de functie.
  • Aan de andere kant is esthetische chirurgie; dit zijn ingrepen waarbij er geen medische noodzaak is. Dit worden ook wel cosmetische behandelingen genoemd. Dit wil echter niet zeggen dat voor de persoon in kwestie niet als noodzaak kan voelen. Men kan erg onzeker zijn over hun uiterlijk en er emotioneel veel last van hebben.

TIP:
Hoewel het verleidelijk kan zijn om uw uiterlijk te verfraaien door bijvoorbeeld een borstvergroting of liposuctie, is het altijd te adviseren om hierover goed na te denken. Elke ingreep, hoe klein dan ook, heeft risico’s en kan meestal niet teruggedraaid worden.

Wanneer is plastische chirurgie nodig?

Hoewel voornamelijk cosmetische chirurgie de laatste jaren meer bekendheid heeft gekregen, is het vak van plastische chirurgie een oud en breed vakgebied. Zo werden er na de Eerste Wereldoorlog pogingen ondernomen om verminkingen van veteranen te herstellen. Tegenwoordig behandelt een plastisch chirurg patiënten van diverse leeftijden en achtergronden voor zowel cosmetische als reconstructieve behandelingen. De meest bekende voorbeelden van behandelingen zijn:

  • Brandwonden en littekenweefsel
  • Herstellende chirurgie na kanker
  • Aandoeningen aan de handen (zoals carpaal tunnel en reuma chirurgie)
  • Huidafwijkingen (zoals moedervlekken, wratten en vetbulten)
  • Esthetisch (zoals liposuctie, ooglidcorrectie en borstvergroting of verkleining)

Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw huisarts of specialist.

TIP:
Voor jonge kinderen met aangeboren afwijkingen zijn er diverse behandelingen mogelijk. Enkele voorbeelden hiervan zijn: het corrigeren van een hazenlip of gespleten gehemelte, wijnvlekken, maar ook afwijkingen aan de ogen en oren.

Vergoedingen voor plastische chirurgie

De belangrijkste factor bij vergoedingen voor plastische chirurgie is de medische noodzaak. Mocht u een behandeling ondergaan die alleen cosmetisch van aard is, dan komt u niet in aanmerking voor enige vergoeding. Dit geldt zowel voor de basisverzekering als aanvullende pakketten van de zorgverzekeraar.

Voor reconstructieve behandelingen komt u in aanmerking voor vergoeding vanuit het basispakket. U heeft hiervoor een schriftelijke verwijzing vanuit uw huisarts of medisch specialist nodig. Daarnaast is het ook te adviseren om uw zorgverzekeraar te informeren over uw plannen. De verzekeraar bekijkt meestal samen met een medisch adviseur of er sprake is van een medische indicatie. Mocht u dus niet goed op de hoogte zijn, dan loopt u de kans dat u niet aanmerking komt voor een vergoeding. U betaalt eerst het verplichte eigen risico van 385 euro voordat de verzekeraar uw kosten zal vergoeden. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen.

Cosmetisch of reconstructie?

Het onderscheid tussen cosmetisch en reconstructief is echter niet altijd even duidelijk. Zo kan een plastisch chirurg assisteren bij een operatie, bijvoorbeeld na het verwijderen van een tumor. Daarnaast kunnen borstimplantaten nodig zijn na amputatie door borstkanker. De overheid en verzekeraars hanteren de volgende voorwaarden voor medische noodzaak vanuit de basisverzekering:

  • Duidelijke, fysieke afwijkingen of klachten die u hinderen in uw dagelijks leven of bij het uitvoeren van uw werk
  • Verminkingen door medische ingrepen, ongeval of ziekte
  • Aangeboren afwijkingen (zoals een hazenlip)
  • Bepaalde soorten buikwandcorrecties
  • Woekeringen in de lymfen, aderen en bindweefsel
  • Afwijkingen van de botten in het gezicht
  • Geboortevlekken (zoals een wijnvlek)
  • Misvorming aan de geslachtsorganen of correctie geslacht (bij transseksualiteit)

TIP:
Raadpleeg altijd uw huisarts, medisch specialist of verzekeraar wanneer u twijfelt of uw klacht of aandoening geschikt is voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Daarnaast kunnen zij u duidelijkheid geven over de behandelingen die voor u beschikbaar zijn.

Vergoedingen vanuit aanvullende verzekering

Voor overige aandoeningen met een medische indicatie kunt u gebruik maken van aanvullende pakketten om uw kosten te dekken. Hierbij is het te adviseren om de voorwaarden in de polis goed door te nemen aangezien er grote verschillen kunnen bestaan tussen zorgverzekeraars over wat zij wel en niet vergoeden. Over het algemeen komen de volgende aandoeningen in aanmerking voor vergoeding:

  • Chirurgie om snurken te verhelpen
  • Correctie van de oren
  • Correctie van oogleden
  • Besnijdenis
  • Borstvergroting of borstverkleining

Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met het volgende:

  • Er zijn zorgverzekeraars die geen aanvullende vergoedingen geven voor plastische chirurgie.
  • Er zijn verzekeraars die de behandeling volledig dekken, maar ook die een bepaald percentage van de behandeling dekken.
  • Enkele verzekeraars hebben een vastgesteld bedrag dat u per jaar kan besteden aan plastische chirurgie.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het kan voordelig zijn om te zien of uw plastisch chirurg een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is, dan bestaat de kans dat de hoogte van de vergoeding lager zal zijn.