Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Preventief medisch onderzoek

Wanneer u een baan heeft waarbij u zwaar werk moet uitvoeren, kan het verstandig zijn om een preventief medisch onderzoek uit te laten voeren door een bedrijfsarts. Bij het onderzoek maakt de arts een balans op en mocht blijken dat dat u ergens last van heeft, dan kan hieruit voortvloeien dat uw werkgever rekening moet houden met uw gezondheid. Een dergelijk preventief medisch onderzoek kan handig zijn voor mensen die zeker willen weten of zij nog gezond zijn en volledig kunnen werken na het ervaren van bepaalde klachten. De uitslag kan van invloed zijn hoe u uw werk veilig en gezond kunt uitvoeren.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor preventief medisch onderzoek (PMO). Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat is een preventief medisch onderzoek?

Dit is een onderzoek dat u kunt laten uitvoeren zonder dat u op dat moment last heeft van gezondheidsklachten. Hiervoor is geen verwijzing van de huisarts of andere instantie nodig. Een team van medisch specialisten zal onder andere kijken naar uw leefstijl, uw mentale en fysieke gezondheid en eventuele gezondheidsrisico’s. Een onderzoek bestaat meestal uit een combinatie van fysieke onderzoeken, adviesgesprekken en (digitale) vragenlijsten.

Soorten preventief medisch onderzoek

Het uiteindelijke doel van een preventief medisch onderzoek (PMO) is een nauwkeurig beeld van uw algemene gesteldheid. Hoewel het een momentopname is, kan het u bewuster maken van uw gezondheid. U kunt dan vervolgstappen nemen om gezonder te gaan leven of om verergering van klachten te voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop u dit kunt doen:

  • Op eigen initiatief:
    Hoewel artsen twijfelen over de betrouwbaarheid en nut van vrij verkrijgbare tests, is het tegenwoordig mogelijk om diverse soorten te kopen bij de drogist of webshops. Zo kunt u bijvoorbeeld uw cholesterol of bloedsuikerspiegel zelf testen. Daarnaast zijn er privéklinieken waar u een gehele lichaamsscan kan laten uitvoeren. Met behulp van deze resultaten kunt u afwijkingen opsporen en laten behandelen. Wel moet u rekening houden dat deze onderzoeken meestal niet in aanmerking komen voor een vergoeding. Daarnaast kunnen de kosten oplopen wanneer vervolgonderzoeken nodig zijn. Verder kunt u een verkeerd beeld (te positief of te negatief) van uw gezondheid krijgen.
  • Via een oproep van de overheid:
    De overheid organiseert verschillende periodieke onderzoeken voor bepaalde risicogroepen. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de bevolkingsonderzoeken naar borst- en darmkanker. U bent niet verplicht om hieraan mee te doen, maar het is wel te adviseren. Het doel van dit soort onderzoeken is om de eerste tekenen van een aandoening te signaleren zodat de ziekte zich niet verder kan ontwikkelen. Daarnaast kunt u de resultaten overleggen met uw huisarts, mocht u vragen of klachten hebben.
  • Via uw werkgever:
    Ieder werkgever is wettelijk verplicht om een PMO aan te bieden wanneer een werknemer zelf aangeeft hieraan behoefte te hebben. Dit levert voor zowel de werknemer als de werkgever waardevolle informatie op. Zo zijn er specifieke branches en beroepen waarin men meer kans loopt op klachten en blessures, zoals in de bouw, schoonmaak of horeca. Met de resultaten kan de werkgever bijvoorbeeld de voornaamste redenen van (langdurig) verzuim achterhalen en daarop verbeteringen of aanpassingen uitvoeren. Zo kan iedereen op een veilige en gezonde manier blijven leven en werken.

Vergoedingen voor preventief medisch onderzoek

U komt niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering wanneer u een preventief medisch onderzoek (PMO) laat uitvoeren. U bent hierdoor aangewezen op de aanvullende pakketten van zorgverzekeraars. Hierbij is het verstandig om vooraf contact op te nemen met uw verzekeraar. Dit is zeker het geval wanneer u een PMO in het buitenland laat uitvoeren. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

  • Er zijn zorgverzekeraars die geen aanvullende vergoeding of een gedeeltelijke dekking geven voor een PMO.
  • De meeste zorgverzekeraars hebben een vastgesteld aantal keren per jaar / aantal jaren dat u gebruik kunt maken van een PMO.
  • Sommige zorgverzekeraars hebben daarnaast ook een vastgesteld bedrag per jaar/ aantal jaren waarvan u gebruik kunt maken.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het kan voordelig zijn om te zien of het ziekenhuis of kliniek waar u het onderzoek laat uitvoeren een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Mocht dit niet zo zijn, dan kan het de hoogte van uw vergoeding beïnvloeden.