Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Refertilisatie

Anticonceptie is een van de meest gebruikte hulpmiddelen om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Een andere manier is om uzelf te laten steriliseren. Hiermee maakt u zichzelf onvruchtbaar. Bij een vrouw onderbreekt men de eileiders en bij de man de zaadleiders. Wanneer u later toch een kinderwens krijgt, is voor zowel een man als een vrouw mogelijk om de sterilisatie ongedaan te maken. Deze hersteloperatie heet refertilisatie en hiermee is het voor u mogelijk om op een natuurlijke manier zwanger te raken. Afhankelijk van uw leeftijd heeft u grote kans dat dit binnen een jaar gebeurt.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor refertilisatie. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat is refertilisatie?

Refertilisatie is een medische ingreep bedoeld om een sterilisatie ongedaan te maken. Het succes van de operatie hangt af van diverse zaken. Ten eerste verschilt de procedure per geslacht, maar over het algemeen is de tijd dat verstreken is tussen sterilisatie en refertilisatie cruciaal voor de mate van success. Hoe langer geleden u de eerste ingreep hebt gedaan, hoe lastiger het kan zijn om de hersteloperatie succesvol uit te voeren. Daarnaast kunnen andere gezondheidsklachten voor complicaties zorgen.

De kans om weer vruchtbaar te zijn na de operatie ligt bij mannen rondom 50 – 75% en bij vrouwen rond de 60 – 80%. Echter, de kans op een zwangerschap ligt rond de 40 – 50%, afhankelijk van de leeftijd van de vrouw. Dit is ook de reden waarom u in aanmerking komt voor refertilisatie tot 43 jaar. Daarna is de kans op complicaties simpelweg te groot. Bij beide procedures is het van belang om daarna voldoende rust te nemen. Zo duurt een volledig herstel zowel bij vrouwen en mannen ongeveer 4 weken.

Vergoedingen voor refertilisatie

Wanneer u een refertilisatie laat uitvoeren is het belangrijk om te weten dat u niet in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Hierdoor bent u aangewezen op de aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars. Twijfelt u? Of hebt u nog vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw eigen zorgverzekeraar of specialist. Daarnaast kunt ook rekening houden met de volgende punten:

  • De meeste verzekeraars bieden geen aanvullende verzekering voor refertilisatie.
  • Daarnaast kan uw zorgverzekeraar vragen om een verwijzing vanuit uw huisarts of specialist voordat zij overgaan tot vergoeding van de kosten.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het kan het voordelig zijn om te zien of uw behandelaar een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is, dan bestaat de kans dat de hoogte van de vergoeding lager zal zijn.