Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Spataderen

Veel mensen vinden dikke, blauwe spataderen ontsierend, maar ze kunnen daarnaast ook voor medische klachten zorgen. Tussen deze verschillende spataderenklachten wordt door de zorgverzekeraar een onderscheid gemaakt. In dit artikel lees je meer over de vergoedingen voor zowel cosmetische als medische behandelingen voor spataderen. Je kunt de vergoedingen uit het basis- en het aanvullende pakket terugvinden.

Behandeling spataderen

Spataderen zijn aderen die verwijd zijn, doordat er in de aderen bepaalde klepjes niet meer goed sluiten en het bloed daardoor minder goed stroomt. Dit veroorzaakt meer druk op de aderen en hierdoor worden de aderen duidelijk zichtbaar en soms ook pijnlijk. Spataderen kunnen (deels) behandeld worden, deze behandelingen vallen onder de medische specialisatie flebologie. Een spataderbehandeling kan bestaan uit:

 • Het dragen van elastische steunkousen
 • Het wegspuiten van spataderen
 • Het operatief verwijderen van spataderen
 • Het behandelen via radiostraling

Een specialist kan bepalen welke behandelingen voor jouw problematiek het beste zijn. Of en hoeveel je vergoed krijgt hangt deels af van het soort spataderen dat je hebt. De verschillende vormen van spataderen zijn ingedeeld in een classificatie.

Classificatie spataderen

Zorgverzekeraars hanteren het volgende CEAP-classificatiesysteem:

 • C0 – Geen zicht- of voelbare spataderen
 • C1 – Lichte vorm met fijne blauwe en paarse spatadertjes
 • C2 – Spataderen treden op zonder verdere (huid)klachten
 • C3 – Spataderen en oedeemvorming (zwellingen)
 • C4 – Huidverkleuringen en/of huidveranderingen door spataderziekte
 • C5 – Genezen spataderen die een open been tot gevolg hadden
 • C6 – Spataderen (veneuze insufficiëntie) met chronisch open been

Ingrepen voor CEAP-klassen C0 t/m C2 worden door zorgverzekeraars beschouwd als cosmetische behandelingen. Deze ingrepen omvatten vaak speciale kousen, wegspuiten en massages. Alles onder klassen C3 t/m C6 valt onder de medisch noodzakelijke ingrepen en dan gaat het vaak om een operatie of stralingsbehandeling.

Vergoeding vooronderzoek

Om er precies achter te komen hoe erg jouw spataderproblematiek is, moet er vaak een medisch onderzoek gedaan worden. Een specialist vertelt jou dan:

 • De ernst van de situatie
 • Onder welke CEAP-klasse jouw spataderproblemen horen
 • Wat de mogelijke behandelingen zijn

Wanneer je door de huisarts wordt doorverwezen naar dit onderzoek, dan worden de kosten hiervoor vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. Wel wordt hier, wanneer je dit nog niet verbruikt hebt, het eigen risico van € 385,- in rekening gebracht.

Vergoeding medisch noodzakelijke behandelingen: basispakket

Medisch noodzakelijke behandelingen van spataderen vallen onder de dekking van het basispakket van de zorgverzekering. Dit houdt in dat alle behandelingen die in de CEAP-klassen C3 t/m C6 vallen gedekt zijn. Wel geldt op deze ingrepen het eigen risico. Dit is een totaal van € 385,- per jaar. De kosten boven dit bedrag of wanneer je dit bedrag al hebt opgemaakt krijg je volledig vergoed. Voorwaarde voor de volledige vergoeding is wel dat je naar een ziekenhuis gaat die de zorgverzekeraar goedkeurt. Controleer dit dus altijd vooraf in je verzekeringspolis of neem contact op met de zorgverzekeraar.

Vergoeding in het basispakket:

 • Behandeling spataderen met medische noodzaak (C3 t/m C6) minus eigen risico
 • Vooronderzoek spataderproblemen (op verwijzing huisarts) minus eigen risico

Vergoeding cosmetische behandelingen: aanvullend pakket

Wanneer jouw problemen in de CEAP-klassen van C0 t/m C2 vallen, dan krijg je hiervoor geen vergoeding vanuit de basiszorgverzekering. Toch zijn er veel mensen die deze behandelingen wel willen ondergaan, omdat de spataderen veel problemen en onzekerheid kunnen veroorzaken. Het is dan mogelijk om hier een aanvullende zorgverzekering voor af te sluiten. Hoeveel je vanuit het aanvullende pakket vergoed krijgt is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar. Ieder pakket is namelijk anders en biedt andere vergoedingen. Op vergoedingen vanuit het aanvullende pakket geldt geen eigen risico.

Onderaan deze pagina vind je een overzicht van een aantal verzekeraars met aanvullende dekkingen.

Let op: Wanneer je geopereerd bent voor C4 spataderen en na de operatie in de categorie C2 valt, dan komen de kosten voor verdere behandelingen weer voor eigen rekening.

Aanvullend pakket afsluiten voor:

 • Behandeling spataderen zonder medische noodzaak (C0 t/m C2) minus eigen risico
 • Behandelingen van alternatieve genezers

Alternatieve zorg

Er zijn ook alternatieve genezers die behandelingen voor cosmetische spataderen aanbieden. Hierbij wordt er vooral aandacht gegeven aan massages en oefeningen om de bloeddoorstroming te bevorderen. Deze behandelingen worden alleen vergoed wanneer:

 • Je een aanvullende verzekering voor alternatieve zorg hebt
 • De alternatief genezer is aangesloten bij de Vereniging van Spatadertherapeuten (VvS)