Hulp in het buitenland

Wanneer u op vakantie gaat, bent u meestal goed beschermd tegen diefstal, schade van uw bagage, extreem weer of zelfs wanneer u reis niet meer doorgaat. Het kan echter voorkomen dat er een ongeluk gebeurt of dat u onverwacht ernstig ziek wordt. Hierbij denkt u niet gelijk aan de zorgkosten die u maakt voor de behandeling zelf, eventuele medicijnen, vervoer en ziekenhuisbezoek wanneer u weer thuis komt. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat u of uw reisgenoten weer snel hersteld zijn.

Toch is het belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor spoedeisende hulp in het buitenland, de kosten kunnen namelijk aanzienlijk zijn. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat kan ik doen bij spoedeisende hulp in het buitenland?

Het is onmogelijk om elk ongeval of plotselinge ziekte te voorkomen. U kunt zich echter wel zo goed mogelijk voorbereiden. De European Health Insurance Card (EHIC) is een gratis zorgpas die u kunt gebruiken om uw onverwachte zorgkosten binnen Europa voor te schieten, inclusief tijdelijk verblijf. Het is echter niet verplicht om deze kaart in uw bezit te hebben wanneer u naar het buitenland gaat. Bij interesse kunt u de pas bij uw zorgverzekeraar aanvragen. Voor landen die de EHIC kaart niet accepteren, kunt u gebruik maken van het 111 formulier. Dit is een verzekeringsbewijs in de taal van het land dat u op dat moment bezoekt. Deze pas kunt u aanvragen bij de ANWB of bij uw zorgverzekeraar. Ook hier bent u niet verplicht om de pas (mee) te nemen.

Vergoeding spoedeisende hulp buitenland

Wanneer u in het buitenland gebruik moet maken van acute, medische zorg, komt u in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Hierbij moet het echter wel gaan om een verblijf van niet meer dan een jaar. Uw vergoeding is afgeleid van het tarief dat men normaal gesproken vraagt binnen Nederland. Daarnaast bent u verplicht om eerst het eigen risico te betalen (385 euro) voordat uw verzekeraar overgaat tot vergoeding. Dit is echter niet van toepassing bij gebruik van een EHIC pas of een 111 formulier. Verder krijgt u bij deze documenten ook de vergoeding gebaseerd op het tarief binnen het desbetreffende land waar u de acute zorgkosten hebt gemaakt.

Mochten de kosten toch hoger uitvallen, dan bent u aangewezen op de aanvullende pakketten van uw zorgverzekeraar. Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw eigen zorgverzekeraar of specialist. Hieronder staan nog een aantal punten waar u verder rekening mee kan houden:

  • Er zijn zorgverzekeraars die geen aanvullende verzekering aanbieden voor spoedeisende hulp in het buitenland.
  • Sommige zorgverzekeraars hebben een maximaal bedrag vastgesteld dat u per jaar kunt besteden, maar bij de meesten krijgt u volledige vergoeding.
  • Sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen spoedeisende zorg binnen Europa, de Europese Unie of andere verdragslanden.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Naast uw zorgverzekeraar kunt u ook contact opnemen met uw reisverzekeraar. Degene die als eerste op de hoogte is gebracht van uw medisch noodgeval zorgt voor de administratie en werkt daarnaast samen met de andere verzekeraar voor afhandeling van de kosten en vergoedingen. Mochten er kosten zijn die buiten beide verzekeringen vallen, dan zijn deze alsnog voor uw rekening.

Vergelijk alle zorgverzekeringen