Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Sport medisch advies

Het belang van voldoende beweging mag niet onderschat worden. Regelmatig sporten verlengt u leven, voorkomt klachten op latere leeftijd en het is ook goed voor uw geestelijke gezondheid. Wanneer u een sport gaat beoefenen is het te adviseren om u eerst goed te laten onderzoeken. Een sportarts kan uw conditie goed evalueren en mogelijke verborgen aandoeningen ontdekken. Daarnaast kan het advies ook ervoor zorgen dat u meer resultaat boekt tijdens het sporten en blessures voorkomt.

Hierdoor is het belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor sportmedisch advies. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat is sportmedisch advies?

Sportmedisch advies, ook wel sportkeuring genoemd, is een lichamelijk onderzoek dat inzicht geeft over uw algehele gezondheid om zo op een verantwoordelijke manier te kunnen sporten. Zowel beginnende sporters als professionele atleten kunnen hiervan gebruik maken aangezien ieder lichaam op diverse manieren onder druk komt te staan tijdens inspanning. Daarnaast kan het ook verplicht zijn voor bepaalde beroepen of sporten om periodieke keuringen te ondergaan, zoals bij defensie, boksen, tennis en wielrennen.

Het is niet verplicht om u te laten keuren voordat u recreatief gaat sporten. Het is echter wel te adviseren wanneer u bijvoorbeeld (oude) blessures hebt, aangeboren aandoeningen of wanneer u nog nooit op een intensief niveau hebt gesport. Het is daarnaast mogelijk om uzelf op verschillende manieren te laten testen. Afhankelijk van uw leeftijd, conditie en uw (sport)doelen kunt u zich laten testen op verschillende lichaamsfuncties zoals die van de longen en het hart, maar ook specifieker, zoals oogfunctie en bloedwaarden.

TIP:
Voor elk bovengenoemde test en keuring kunt u terecht bij een sportmedische instelling. Hierbij komt u onder de begeleiding en toezicht van een sportarts te staan. U hebt geen verwijzing nodig vanuit uw huisarts of specialist om een afspraak te maken.

Vergoeding voor sportmedisch advies

U komt niet in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering wanneer u gebruik maakt van sportmedisch advies. Hierdoor bent u aangewezen op de aanvullende pakketten van uw zorgverzekeraar. Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw eigen zorgverzekeraar of specialist. Hieronder staan nog een aantal punten waar u verder rekening mee kan houden:

  • Er zijn zorgverzekeraars die geen aanvullende verzekering aanbieden voor sportmedisch advies.
  • Sommige verzekeraars hebben een maximaal bedrag vastgesteld dat u per jaar of per 2 jaar kunt besteden aan sportmedisch advies en onderzoek.
  • Wees bewust uit welk pakket men sportmedisch advies wil vergoeden. Er zijn verzekeraars die hiervoor een apart pakket hebben, maar het kan ook ondergebracht zijn in een gezamenlijk preventie of beweegzorg pakket. Wanneer u dus gebruik maakt van andere behandelingen, kan de hoogte van uw vergoeding dus lager uitvallen.
  • Er zijn zorgverzekeraars die slechts een percentage van de kosten vergoeden.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het kan voordelig zijn om te zien of uw sportmedische instelling een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het gevolgen hebben voor de hoogte van uw vergoeding..