Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Stoppen met roken

Hoewel roken vroeger een vast onderdeel was van het leven, werd het na verloop van tijd duidelijk hoe schadelijk deze gewoonte eigenlijk is. Als gevolg daarvan kwamen steeds meer mensen er ook achter dat het erg moeilijk is om te stoppen. U zou met gemak een bibliotheek kunnen vullen met de zelfhulpboeken en programma’s die mensen helpen om gezonder te gaan leven. Keuze genoeg dus, maar soms hebt u een extra steuntje in de rug nodig om door te blijven gaan als ex-roker. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw eigen zorgverzekeraar of specialist.

Waarom zou u stoppen met roken?

In de laatste jaren is er in de media en de politiek meer aandacht voor rookvrije zones. Zo is het verboden om te roken op schoolpleinen, in wachtruimten, in het openbaar vervoer enzovoort. Voornamelijk waar kinderen spelen of samenkomen is er streng toezicht of volwassenen niet roken. De reden hiervoor is dat roken slecht is voor de gezondheid. Niet alleen voor diegene die rookt, maar ook voor mensen in de directe omgeving.

Ten eerste is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat het gebruik van producten met tabak erg verslavend kan zijn. Dit wil zeggen dat mensen afhankelijk zijn van regelmatig roken en ook fysieke klachten krijgen wanneer ze dat niet doen. Hierdoor kan het zo zijn dat de persoon die rookt weet dat het slecht is, maar dat de drang om te roken sterker is. Daarnaast kan roken ook de volgende klachten veroorzaken:

  • Uw lichaam is gevoeliger voor het ontwikkelen van kanker. De bekendste soorten zijn longkanker, slokdarmkanker en keelkanker.
  • Bepaalde ingrediënten in sigaren en sigaretten kunnen uw bloeddruk verhogen. Daarnaast vergroot het de kans op aandoeningen van uw hart en bloedvaten.
  • Roken verlaagt de opname van zuurstof in uw lichaam. Dit heeft gevolgen voor uw algemene conditie en kan leiden tot longaandoeningen zoals COPD.
  • Roken kan ook gevolgen hebben voor uw spijsvertering. U bent gevoeliger voor het ontwikkelen van maagzweren en de ziekte van Crohn.

TIP:

Hoewel het mogelijk is dat rokers geen van de bovenstaande klachten ontwikkelen, ervaren veel mensen verbetering van smaak en reuk kort nadat ze zijn gestopt. Voor vragen of onduidelijkheden is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

Hoe kan ik stoppen met roken?

Het belangrijkste aspect dat u in de gaten moet houden tijdens het stoppen met roken is uw eigen motivatie. Met de juiste mate van doorzettingsvermogen kunt u zelf de eerste stappen zetten. Het is echter wel zo dat het nog steeds erg moeilijk kan zijn om van deze slechte gewoonte af te stappen. Hieronder staan enkele voorbeelden van methoden:

  • Zelf stoppen: Voor sommigen is het mogelijk om zonder hulp van anderen te stoppen met roken. Hierin kunt u onderscheid maken tussen mensen die direct stoppen met roken – ook wel “cold turkey” genoemd – en mensen die geleidelijk minder roken.
  • Begeleiding: Er zijn diverse medische instellingen en stichtingen waar u terecht kunt voor coaching. U maakt dan samen met een specialist een plan op om effectief te stoppen. Een andere methode is om via de telefoon of chat begeleiding te krijgen. Daarnaast is het mogelijk om mee te doen met een groep om zo elkaar te steunen.
  • Hulpmiddelen: Er is een enorme hoeveelheid aan zelfhulpboeken, websites, maar er zijn ook nicotinevervangers beschikbaar waarvan u gebruik kunt maken zonder verwijzing van uw huisarts. De bekendste voorbeelden hiervan zijn nicotinepleisters en sprays.
  • Andere voorzieningen: Wanneer het bedrijf waar u werkt geheel rookvrij is gemaakt, kunnen werkgevers u en uw collega’s ondersteuning aanbieden om te stoppen met roken. Dit kan gebeuren via informatiebijeenkomsten op locatie en maatwerk programma’s.

TIP:

Wees ervan bewust dat niet elke behandeling of hulpmiddel even effectief zal zijn. Dit kan namelijk per persoon verschillen. Hierdoor is het noodzakelijk dat u goed onderzoek doet naar bewezen stopmethoden. Het is te adviseren om contact op te nemen met uw huisarts wanneer u twijfels of vragen hebt.

Vergoedingen voor stoppen met roken

Vanuit de basisverzekering komt u in aanmerking voor de vergoeding van de kosten van 1 programma per jaar. Een programma is het gehele traject waarin u samen met een specialist op een gestructureerde manier probeert te stoppen met roken. Hierbij is het wel van belang dat u eerst uw verplichte eigen risico opmaakt (385 euro). Daarnaast kunnen ook de kosten van de hulpmiddelen zoals nicotinepleisters worden gedekt door uw zorgverzekeraar. Dit is wel op voorwaarde dat er sprake moet zijn van begeleiding door een specialist.

Wanneer een behandeling niet heeft gewerkt, is het mogelijk om via aanvullende pakketten de kosten te laten vergoeden. Hierbij is het wel van belang om het volgende in de gaten te houden: de meeste pakketten vergoeden het volledige bedrag voor 1 behandeling per jaar.

Andere pakketten vergoeden een percentage van uw behandeling per jaar.

Enkele verzekeraars hebben een vastgesteld bedrag dat u per jaar kan besteden aan uw stoppen-met-roken-programma. Hoe hoger de vergoeding is van het pakket dat u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.