Vergelijk en bespaar op uw zorgverzekering
Hoewel roken vroeger een vast onderdeel was van het leven, werd het na verloop van tijd duidelijk hoe schadelijk deze gewoonte eigenlijk is. Als gevolg daarvan kwamen steeds meer mensen er ook achter dat het erg moeilijk is om te stoppen. U zou met gemak een bibliotheek kunnen vullen met de zelfhulpboeken en programma’s die mensen helpen om gezonder te gaan leven. Keuze genoeg dus, maar soms hebt u een extra steuntje in de rug nodig om door te blijven gaan als ex-roker. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw eigen zorgverzekeraar of specialist.
In de laatste jaren is er in de media en de politiek meer aandacht voor rookvrije zones. Zo is het verboden om te roken op schoolpleinen, in wachtruimten, in het openbaar vervoer enzovoort. Voornamelijk waar kinderen spelen of samenkomen is er streng toezicht of volwassenen niet roken. De reden hiervoor is dat roken slecht is voor de gezondheid. Niet alleen voor diegene die rookt, maar ook voor mensen in de directe omgeving.
Ten eerste is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat het gebruik van producten met tabak erg verslavend kan zijn. Dit wil zeggen dat mensen afhankelijk zijn van regelmatig roken en ook fysieke klachten krijgen wanneer ze dat niet doen. Hierdoor kan het zo zijn dat de persoon die rookt weet dat het slecht is, maar dat de drang om te roken sterker is. Daarnaast kan roken ook de volgende klachten veroorzaken:
TIP:
Hoewel het mogelijk is dat rokers geen van de bovenstaande klachten ontwikkelen, ervaren veel mensen verbetering van smaak en reuk kort nadat ze zijn gestopt. Voor vragen of onduidelijkheden is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.
Het belangrijkste aspect dat u in de gaten moet houden tijdens het stoppen met roken is uw eigen motivatie. Met de juiste mate van doorzettingsvermogen kunt u zelf de eerste stappen zetten. Het is echter wel zo dat het nog steeds erg moeilijk kan zijn om van deze slechte gewoonte af te stappen. Hieronder staan enkele voorbeelden van methoden:
TIP:
Wees ervan bewust dat niet elke behandeling of hulpmiddel even effectief zal zijn. Dit kan namelijk per persoon verschillen. Hierdoor is het noodzakelijk dat u goed onderzoek doet naar bewezen stopmethoden. Het is te adviseren om contact op te nemen met uw huisarts wanneer u twijfels of vragen hebt.
Vanuit de basisverzekering komt u in aanmerking voor de vergoeding van de kosten van 1 programma per jaar. Een programma is het gehele traject waarin u samen met een specialist op een gestructureerde manier probeert te stoppen met roken. Hierbij is het wel van belang dat u eerst uw verplichte eigen risico opmaakt (385 euro). Daarnaast kunnen ook de kosten van de hulpmiddelen zoals nicotinepleisters worden gedekt door uw zorgverzekeraar. Dit is wel op voorwaarde dat er sprake moet zijn van begeleiding door een specialist.
Wanneer een behandeling niet heeft gewerkt, is het mogelijk om via aanvullende pakketten de kosten te laten vergoeden. Hierbij is het wel van belang om het volgende in de gaten te houden: de meeste pakketten vergoeden het volledige bedrag voor 1 behandeling per jaar.
Enkele verzekeraars hebben een vastgesteld bedrag dat u per jaar kan besteden aan uw stoppen-met-roken-programma. Hoe hoger de vergoeding is van het pakket dat u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.