Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Vaccinaties

Wij worden elke seconde van de dag omringt door hele kleine wezens: bacteriën en virussen. Normaal gesproken beschermt ons immuunsysteem voor elk soort gevaar. Wanneer dit niet gebeurt, worden wij ziek. Bij bepaalde soorten bacteriën en virussen kan men zelfs dodelijke ziekten oplopen. Naast een goede levensstijl is vaccineren één van de bekendste manieren om uzelf te beschermen. Het zorgt ervoor dat de klachten van de ziekte minder heftig zullen zijn, mocht u toch besmet raken. Het kan zelfs levens redden.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor vaccinaties. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat is een vaccinatie?

Een vaccinatie, ook wel inenting genoemd, is een methode om uw immuunsysteem sterker te maken. Een vaccin bestaat uit verschillende stoffen, waaronder onschadelijke onderdelen van een verzwakte virus of bacterie. Daarnaast kunnen hulpstoffen, zoals eiwitten, erin verwerkt zijn om het beter herkenbaar te maken. Door het toe te dienen via een injectienaald kan het lichaam deze vreemde stoffen sneller aanvallen en opruimen. Uw lichaam maakt tijdens dit proces afweerstoffen aan om u beter te kunnen beschermen wanneer u in contact komt met de levende versie van het virus of bacterie.

Sommige vaccins moet men elk jaar nemen zoals bij de griepprik, maar de meeste inentingen gaan een aantal jaar mee of zelfs levenslang. Dit hangt af van de snelheid waarin een virus of bacterie zich kan aanpassen, bijvoorbeeld door medicatie en antibiotica. Op deze manier kan men de verspreiding van een ziekte afzwakken of voorkomen. Na een inenting kan u lichte bijwerkingen ervaren, zoals koorts of stijfheid op de plek waar u geprikt bent. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een vaccinatie geen garantie geeft dat u de ziekte nooit zal kunnen krijgen, maar wel dat de gevolgen minder heftig zullen zijn.

TIP:
Mocht u vragen hebben over mogelijke bijwerkingen of waaruit een vaccin precies bestaat, dan kunt u altijd om de medische bijsluiter vragen. Deze zijn beschikbaar bij elk consultatiebureau of bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wanneer is een vaccinatie nodig?

Het is niet verplicht binnen Nederland om u te laten inenten. Voor kinderen onder de 18 jaar moeten de ouders beslissen of een vaccinatie gewenst is of niet. Over het algemeen heeft men hier geen bezwaar tegen, maar er zijn mensen die dit vanwege religieuze of andere overtuigingen niet doen. Hieronder staan de meest voorkomende situaties waarin men zich laat vaccineren:

  • Tijdens de eerste jaren en tienerjaren van hun kindDe Nederlandse overheid heeft een Rijksvaccinatieprogramma opgericht om kinderen zo goed mogelijk te beschermen tegen de meest voorkomende ziekten. Deze ziekten zijn door de overheid onafhankelijk bepaald, maar wel op advies van de Gezondheidsraad. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) koopt namens de overheid de vaccins in via Europese aanbesteding. Op dit moment kan men inentingen krijgen voor: de bof, difterie, hepatitis B, hib-ziekten, kinkhoest, polio, baarmoederhalskanker (HPV), mazelen, meningokokkenziekte, pneumokokkenziekte, rode hond en tetanus.
  • Wanneer men zich in een risicogroep bevindtVoor sommige mensen kan het verstrekkende gevolgen hebben wanneer ze een ziekte oplopen. De jaarlijks terugkerende griep is een goed voorbeeld hiervan. Een griepprik halen kan verstandig zijn wanneer u ouder bent dan 60 jaar. Aandoeningen zoals hartziekten, longziekten of diabetes kunnen de klachten van de griep verergeren. Het is ook geschikt voor mensen met een verminderde weerstand door een medische behandeling. Mocht u niet tot de risicogroepen behoren, dan kunt u ook zelf een vaccin betalen.
  • Wanneer men gaat reizen naar risicolandenIn sommige regio’s of landen kan er een verhoogd gezondheidsrisico zijn. Dit kan komen door ziektes van ongedierte, maar ook door verontreinigd drinkwater of slechte hygiëne. Zo adviseert de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in samenwerking met het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vaccinaties wanneer u reist naar landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid Amerika, Oost Europa, het Caribisch gebied en het Middellandse Zeegebied. Daarnaast zijn er landen die vaccinaties verplichten voor toeristen om zo het eigen volk te beschermen. Zonder reisdocumenten als bewijs van inenting krijgt u geen toegang.

TIP:
Zelfs wanneer u op vakantie gaat naar een luxe resort, is het verstandig om u te laten inenten. Muggen kunnen dragers zijn van ziekten. Daarnaast kunt u ondanks maatregelen altijd in aanraking komen met besmet eten en drinken.

Vergoedingen voor vaccinaties

Vaccinaties voor kinderziekten en de griepprik zijn gratis voor de doelgroepen waarvoor deze ontwikkeld zijn. Wanneer u niet tot de doelgroep behoort, komt u niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit geldt ook voor de reizigersvaccinaties. Mocht u de kosten toch willen laten dekken, dan bent u aangewezen op de aanvullende pakketten van zorgverzekeraars. Daarnaast is het belangrijk om over de volgende punten na te denken:

    • Er zijn zorgverzekeraars die geen vergoeding geven voor reisvaccinaties.
    • Wees bewust dat niet alle vaccinaties in aanmerking komen voor een vergoeding. Daarnaast zijn er verzekeraars die alleen verplichte vaccinaties vergoeden.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden een bepaald percentage van de kosten of een vastgesteld bedrag dat u per jaar kan besteden.

 • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het is verstandig om te kijken of uw verzekeraar aanvullende voorwaarden heeft over waar u de vaccinatie haalt, zoals de GGD. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van uw vergoeding.