Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen met de wens om samen een gezin te stichten. Helaas gaat dit niet altijd vanzelf. In de loop der jaren zijn er steeds meer ontwikkelingen in de medische wetenschap die het eenvoudiger maken om te achterhalen waarom u moeite hebt om zwanger te raken. Hierbij kan er gekeken worden naar zowel de man als de vrouw. Daarnaast zijn de mogelijkheden om uw vruchtbaarheid te verbeteren ook gegroeid. Zo bent u een stap dichter bij uw droom.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat zijn vruchtbaarheidsbehandelingen?

Dit zijn medische behandelingen met als doel om de vruchtbaarheid van de vrouw en/of de man te stimuleren om zo de kans op zwangerschap te vergroten. Wanneer een stel meer dan een jaar zwanger probeert te raken en verandering in levensstijl niet tot gewenste resultaten leidt, kan men in aanmerking komen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. De meest bekende methode is de In Vitro fertilisatie, ook wel IVF genoemd.

Soorten vruchtbaarheidsbehandelingen

Afhankelijk van de reden van uw verminderde vruchtbaarheid, zijn er diverse soorten behandelingen die u kunt overwegen. Hieronder staan de meest bekende op een rij:

  • In Vitro Fertilisatie (IVF):
    Hierbij bevrucht men eicellen met zaadcellen buiten het lichaam waarbij men vervolgens embryo’s in de baarmoeder plaatst.
  • Intra-cytoplasmatische-sperma-injectie (ICSI):
    Lijkt sterk op IVF, maar hierbij injecteert men de zaadcel direct in de eicel om bevruchting te realiseren.
  • Intra-Uteriene Inseminatie (IUI):
    Hierbij plaatst men de zaadcellen rechtstreeks in de baarmoeder. Men kan hierbij gebruik maken van de natuurlijke eisprong of met behulp van hormonen.
  • Ovulatie Inductie:
    Door middel van medicijnen probeert men een onregelmatige eisprong te corrigeren en/of eicellen beter te laten rijpen. Deze methode is met name geschikt voor vrouwen ouder dan 35 jaar.
  • Kunstmatige Inseminatie Donorzaad:
    Hierbij plaats men zaadcellen van een donor in de baarmoeder tijdens haar vruchtbare periode.
  • MESA, PESA en TESE:
    Deze methoden zijn ontwikkeld wanneer een man geen zaadlozing kan krijgen of geen zaadleiders heeft. Bij MESA verzamelt men zaadcellen door middel van een micro operatie. Bij PESA haalt men zaadcellen uit de bijbal via een naald. Bij een TESE behandeling haalt men zaadcellen direct uit de teelbal.
  • Donatie:
    Daarnaast kunt u ook een zaadcel, eicel of zelfs een embryo ontvangen van een donor. De donoren kunnen bekenden zijn of anonieme personen via speciale banken. Verder is het mogelijk om gebruik te maken van een draagmoeder.

Vergoedingen voor vruchtbaarheidsbehandelingen

Bij de meeste vruchtbaarheidsbehandelingen komt u in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Hiervoor is het wel verplicht dat u een verwijzing hebt van een medisch specialist en toestemming van uw zorgverzekeraar. Verder krijgen vrouwen jonger dan 38 jaar de eerste twee pogingen vergoed wanneer 1 embryo is teruggeplaatst. Bij de derde poging mag dit maximaal 2 embryo’s zijn. Wanneer u tussen de 38 en 43 jaar bent, krijgt u vergoeding voor alle drie de pogingen wanneer 1 of 2 embryo’s teruggeplaatst zijn. Bent u ouder dan 43 jaar, dan komt u helaas niet in aanmerking voor een vergoeding.

Wanneer meer dan 3 pogingen nodig zijn om zwanger te raken, is het nog altijd mogelijk om vanuit aanvullende pakketten de kosten te laten dekken. Hiervoor geldt wel het verplichte eigen risico van 385 euro. U kunt er ook voor kiezen om uw behandeling in het buitenland te laten doen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden. Hierbij loopt u echter wel het risico dat u de rekening zelf zal moeten betalen aangezien de meeste zorgverzekeraars geen contracten met buitenlandse ziekenhuizen en klinieken hebben afgesloten. Daarnaast is het verstandig om met de volgende punten rekening te houden:

  • De meeste zorgverzekeraars bieden geen aanvullende verzekering voor vruchtbaarheidsbehandelingen.
  • Daarnaast hebben verzekeraars een leeftijdsgrens waarbij ze geen vergoeding aanbieden voor vrouwen ouder dan 43 jaar.
  • Vergoedingen komen altijd op de naam van de vrouw te staan. De enige uitzondering is een vruchtbaarheidsonderzoek bij de man.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het kan voordelig zijn om te achterhalen of de kliniek waar u de behandeling laat doen een contract heeft bij uw zorgverzekering. Wanneer dit niet het geval is, kan het invloed hebben op de hoogte van uw vergoeding.