Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Zorghotel

Wanneer u of uw geliefde bijvoorbeeld een operatie achter de rug heeft, kan het een optie zijn om tijdelijk in een zorghotel te verblijven. Dit is een professionele omgeving waar u de hele dag door de nodige zorg ontvangt, maar dan met de gemakken van thuis. Hierdoor hoeft u zich zorgen te maken en kunt u zich richten op uw herstel. Het is een vorm van zorg die momenteel erg populair is. Dit is dan ook de reden waarom steeds meer mensen kiezen om een aantal nachten te blijven, wanneer bijvoorbeeld de mantelzorger even niet beschikbaar is.

Hierdoor is het belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor het zorghotel. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat is een zorghotel?

Een zorghotel is een medische instelling waarin u tijdelijk kunt verblijven. Het wordt ook wel herstelhotel of sanatorium genoemd. In tegenstelling tot verpleeghuizen en andere klinieken, heeft een zorghotel een warme, huiselijke sfeer. Op deze manier voelt een verblijf meer aan als een korte vakantie. Daarnaast kunt u de gehele dag gebruik maken van de zorg die u nodig hebt dankzij een team van specialisten. Hierbij kunt u denken aan psychologen, diëtisten, fysiotherapeuten en anderen.

TIP:
Controleer voor uw verblijf of uw zorghotel beschikt over een keurmerk. Bij een ‘Erkend Zorghotel’ komt u meestal in aanmerking voor extra vergoedingen van uw verblijfskosten.

Wanneer is een zorghotel nodig?

De redenen waarom mensen gebruik maken van een zorghotel kunnen verschillend zijn. De meest voorkomende reden is om te revalideren. Zo is een zorghotel een goede optie wanneer iemand herstelt van een ingreep, maar waarbij het nog niet verstandig is om meteen naar huis te gaan.

Dit kan bijvoorbeeld komen omdat het huis nog aangepast moet worden, of omdat iemand simpelweg meer tijd nodig heeft om fysiek en/of mentaal te herstellen. Een zorghotel is een mooie tussenstap en kan voorkomen dat mensen onnodig lang in het ziekenhuis blijven. Dit kan mogelijke complicaties voorkomen, zoals infecties. Het is echter ook een interessante optie om te overwegen als u moet aansterken voordat u een operatie ondergaat.

Daarnaast is een zorghotel uitermate geschikt voor mantelzorgers om tijdelijk de zorg uit handen te geven en te genieten van de tijd met hun geliefde. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd. Het is ook erg geschikt om toch vakantie te vieren wanneer u speciale zorg nodig hebt. Een zorghotel kan verder een tijdelijke oplossing zijn wanneer u moet wachten op een woning binnen een verpleeghuis of verzorgingshuis. Dit staat bekend als overbruggingszorg.

TIP:
Een zorghotel is niet geschikt voor elke vorm van revalidatie. Zo kan het voorkomen dat u moet samenwerken met een specialistische team om u leven opnieuw in te richten. Dit is ook het geval bij bepaalde vormen van specialistische ouderen revalidatie.

Vergoedingen zorghotel

Ten eerste is het van belang om te weten dat er een onderscheid is tussen kosten die u maakt voor de zorg die u ontvangt en voor het verblijf in een zorghotel. De voorwaarden om deze kosten te vergoeden kunnen verschillen per zorgverzekeraar. Over het algemeen worden de zorgkosten vergoed vanuit de basisverzekering en de service- en verblijfskosten vanuit de aanvullende pakketten.

U kunt in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering wanneer er sprake is van een medische indicatie. Dan maakt u gebruik van het zogenoemde eerstelijnsverblijf (ELV). Dit wil zeggen dat door medische redenen het voor u niet mogelijk is om voor uzelf te zorgen of om de juiste zorg voor uzelf te regelen. Hiervoor moet u het verplicht eigen risico betalen (385 euro). Daarnaast kunt ook een vergoeding krijgen wanneer uw zorghotel is aangewezen als ‘toegelaten zorginstelling’. Dit houdt in dat zij vanuit de zorgverzekeringswet (ZW) of Wet langdurige zorg (WLZ) worden gefinancierd.

Mocht dit niet het geval zijn, dan bent u aangewezen om via de aanvullende pakketten van zorgverzekeraars uw kosten te laten dekken. Hiervoor hoeft u geen verplicht eigen risico (385 euro) te betalen. Daarnaast kunt u rekening houden met de volgende punten:

  • Sommige zorgverzekeraars bieden geen vergoeding voor verblijf in een zorghotel.
  • De meeste verzekeraars hebben een vastgesteld percentage van de totale kosten die zij vergoeden voor een zorghotel.
  • Het komt regelmatig voor dat een vast bedrag per dag zal worden gedekt.
  • Zorgverzekeraars vergoeden over het algemeen de zorgkosten van een maximum aantal dagen of weken per jaar.
  • In sommige gevallen moet u een verwijsbrief van uw huisarts of specialist aanleveren en toestemming vragen aan uw verzekeraar voordat u gaat verblijven in een zorghotel.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het kan voordelig zijn om te achterhalen of uw zorghotel een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Mocht dit niet zo zijn, dan kan het negatieve gevolgen hebben voor de hoogte van uw vergoeding.

.