Word ik geaccepteerd?

Er zijn in Nederland vele zorgverzekeraars die verschillende aanvullende pakketten aanbieden voor de zorgverzekering. Je bent volledig vrij in de keuze voor zo’n aanvullende zorgverzekering. Maar zijn zorgverzekeraars verplicht om jou te verzekeren? In dit artikel lees je er alles over.

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Acceptatieplicht zorgverzekering

Er is een belangrijk verschil tussen de acceptatieplicht voor het basispakket en het aanvullende pakket. De basiszorgverzekering is voor iedere Nederlander boven de 18 jaar verplicht. Daarom zijn zorgverzekeraars verplicht om jou te accepteren als cliënt voor het basispakket. Voor het afsluiten van een aanvullend pakket ben je vrij. Omdat de verplichting voor de cliënt hier niet geldt, hoeft de zorgverzekeraar jou ook niet te accepteren voor de aanvullende verzekering. Het is verstandig om te wachten met het opzeggen van je huidige aanvullende zorgverzekering totdat je een nieuw aanvullend pakket hebt afgesloten.

Acceptatieprocedure aanvullende zorgverzekering

Wanneer je bij een zorgverzekeraar een aanvraag indient om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, kan je te maken krijgen met een acceptatieprocedure. Dit kan een medische acceptatie zijn waarbij jouw gezondheid wordt beoordeeld door een arts of via een vragenformulier. Zorgverzekeraars mogen dit zelf bepalen. Meestal geldt de medische acceptatie alleen voor de duurste en meest uitgebreide aanvullende pakketten.

Acceptatieprocedure aanvullende tandartsverzekering

Veel zorgverzekeraars hebben hun aanvullende zorgverzekering gescheiden van hun aanvullende tandartsverzekering. Je sluit deze laatste verzekering dus vaak los af. Bij een aantal zorgverzekeraars is de acceptatieprocedure voor de tandartsverzekering strenger dan voor de andere pakketten. Dit komt omdat er veel mensen zijn met tandartskosten en omdat de dure orthodontie vaak onder dit pakket valt. Bij de volgende verzekeraars geldt een medische acceptatie voor een of meerdere tandartsverzekeringen:

  • CZ
  • De Friesland
  • Interpolis
  • ONVZ
  • OHRA
  • Salland
  • Univé
  • VGZ
  • Zilveren Kruis

Deze medische acceptatie kan bestaan uit informatie van je vaste tandarts of een onderzoek door een onafhankelijke tandarts. Het is mogelijk om de resultaten van de medische analyse in te zien en je daarna nog terug te trekken uit de acceptatieprocedure. Doe je dit niet en word je geweigerd, dan zullen andere zorgverzekeraars deze weigering zien wanneer jij bij hen een verzoek indient. Dit kan de kans op acceptatie verkleinen.

Afsluiten aanvullende zorgverzekering

Er zit een belangrijk verschil tussen de overstap periode van de basiszorgverzekering en de aanvullende verzekering. Ieder jaar kun je tot 1 februari overstappen naar een andere basisverzekering, op voorwaarde dat je uiterlijk op 1 januari je oude zorgverzekering hebt opgezegd. Deze beperkte overstaptijd geldt niet voor het aanvullende pakket. Dit kun je het hele jaar door afsluiten. Ook overstappen van het ene aanvullende pakket naar het andere is op ieder moment van het jaar mogelijk, mits je je aan de contracttermijn van je eerste verzekering houdt. Overstappen is pas mogelijk wanneer deze termijn verstreken is of (bij sommige verzekeraars) wanneer je het contract afkoopt. Je hoeft de aanvullende zorgverzekering niet af te sluiten bij dezelfde zorgverzekeraar waar je het basispakket hebt afgesloten.

Startdatum aanvullende zorgverzekering

Een verzekering gaat altijd in vanaf de 1e dag van een maand. Hoewel je een aanvullende zorgverzekering het hele jaar door kunt afsluiten, betekent dit niet dat je altijd per direct verzekerd bent. Het kan soms een paar maanden duren voordat je officieel wordt aangenomen en in aanmerking komt voor vergoedingen. Zorgverzekeraars hanteren deze acceptatie periode om te voorkomen dat mensen een verzekering afsluiten alleen wanneer ze zorg nodig hebben, zoals een tandartsverzekering pas afsluiten wanneer ze last krijgen van hun kies. De verzekeraars willen voorkomen dat ze voor alle kosten opdraaien zonder regelmatig premie te hebben ontvangen. Een aanvullende zorgverzekering is er dus vooral om onverwachte zorgkosten te dekken.

Aanvullende pakketten voor specifieke doelgroepen

Er zijn zorgverzekeraars die hun pakketten aanbieden als speciale doelgroep pakketten, bijvoorbeeld voor studenten of ouderen. Hierbij hebben de zorgverzekeraars de inhoud van deze pakketten speciaal samengesteld met een bepaalde doelgroep in gedachten. Het afsluiten van deze pakketten is echter niet leeftijdsgebonden. Dus ook als je geen student meer bent, mag je bijvoorbeeld nog een studentenpakket afsluiten. De kans is echter groot dat de inhoud van het pakket niet meer bij jouw levensstijl past. Verzekeraars mogen meer premie vragen op basis van leeftijd. Een studentenpakket kan voor 30-plussers daarom een stuk duurder zijn.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

Betrouwbare informatie

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.zorgverzekeringslijn.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl
  • www.rijksoverheid.nl

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Zorgpremies.nl en specialist op het gebied van zorgverzekeringen.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

Keurmerk

Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker