Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Word ik geaccepteerd?

Er zijn in Nederland vele zorgverzekeraars die verschillende aanvullende pakketten aanbieden voor de zorgverzekering. Je bent helemaal vrij in de keuze voor zo`n aanvullende zorgverzekering. Maar zijn zorgverzekeraars verplicht om jou te verzekeren? Je leest er in dit artikel alles over.

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Acceptatieplicht zorgverzekering

Er is een belangrijk verschil tussen de acceptatieplicht voor het basispakket en het aanvullende pakket. De basiszorgverzekering is voor iedere Nederlander boven de 18 jaar verplicht. Hierom is het voor zorgverzekeraars verplicht om jou te accepteren als cliënt. In het afsluiten van een aanvullend pakket ben je vrij. Omdat hier de verplichting voor de cliënt niet geldt, hoeft de zorgverzekeraar jou ook niet te accepteren. Het is wel verstandig om te wachten met het opzeggen van je huidige aanvullende zorgverzekering, totdat je een nieuw aanvullend pakket hebt.

Acceptatieprocedure aanvullende zorgverzekering

Wanneer je bij een zorgverzekeraar een aanvraag indient om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, dan kan je te maken krijgen met een acceptatieprocedure. Het gaat dan om een medische acceptatie waarbij jouw gezondheid gecheckt wordt dan wel door een arts of via een vragenformulier. De zorgverzekeraars mogen dit zelf bepalen. Meestal geldt de medische acceptatie alleen voor de duurste en meest uitgebreide aanvullende pakketten. Zorgverzekeraars die dit jaar voor een- of meerdere aanvullende pakketten een medische acceptatie hebben zijn:

 • ONVZ
 • PNOZorg
 • Zilveren Kruis

Acceptatieprocedure aanvullende tandartsverzekering

Veel zorgverzekeraars hebben hun aanvullende zorgverzekering gescheiden van hun aanvullende tandartsverzekering. Je sluit deze laatste verzekering dus vaak los af. Bij een aantal zorgverzekeraars is de acceptatieprocedure voor de tandartsverzekering strenger dan voor de andere pakketten. Dit omdat er veel mensen zijn met tandartskosten en omdat de dure orthodontie vaak ook onder dit pakket valt. Bij de volgende verzekeraars geldt een medische acceptatie voor een- of meerdere tandartsverzekeringen:

 • CZ
 • De Friesland
 • De Goudse
 • Delta Loyd
 • Interpolis
 • ONVZ
 • OHRA
 • PNOZorg
 • Salland
 • Unive
 • VGZ
 • Zilveren Kruis

Deze medische acceptatie kan bestaan uit informatie van je vaste tandarts of een onderzoek door een onafhankelijk tandarts. Het is mogelijk om de resultaten van de medische analyse in te zien en je dan nog terug te trekken uit de acceptatieprocedure. Wanneer je dit niet doet en geweigerd wordt, dan zullen andere zorgverzekeraars deze weigering zien wanneer jij bij hun een verzoek doet. De kans op acceptatie is dan kleiner.

Afsluiten aanvullende zorgverzekering

Ook in de overstapperiode zit er een belangrijk verschil tussen de basiszorgverzekering en de aanvullende verzekering. Ieder jaar voor 1 februari kun je overstappen naar een andere basisverzekering (en uiterlijk tot 1 januari je oude zorgverzekering opzeggen). Deze beperkte overstaptijd geldt voor het aanvullende pakket echter niet. Deze kan je dan ook het gehele jaar door afsluiten. Ook overstappen van het ene aanvullende pakket naar het andere aanvullende pakket is op ieder moment van het jaar mogelijk, je moet je alleen wel aan de contracttermijn van je eerste verzekering houden. Overstappen is alleen mogelijk wanneer deze verstreken is of (bij sommige verzekeraars) wanneer je het contract afkoopt. Je hoeft de aanvullende zorgverzekering niet af te sluiten bij dezelfde zorgverzekeraar waar je het basispakket hebt afgesloten.

Startdatum aanvullende zorgverzekering

Een verzekering gaat altijd vanaf de 1e dag van een maand in. Ondanks dat je een aanvullende zorgverzekering het gehele jaar door af kunt sluiten, betekent dit niet dat je altijd per direct verzekerd bent. Het duurt soms een paar maanden duren voordat je officieel wordt aangenomen en voor vergoedingen in aanmerking komt. Zorgverzekeraars hanteren deze acceptatieperiode, omdat het anders heel eenvoudig is om een verzekering slechts voor een bepaalde vergoeding af te sluiten. Je sluit dan bijvoorbeeld pas een tandartsverzekering af wanneer je last krijgt van je kies. Zorgverzekeraars draaien dan voor alle kosten van de behandeling op, zonder daar regelmatig premie voor ontvangen te hebben. Een aanvullende zorgverzekering is er dus vooral om onverwachte zorgkosten te dekken.

Aanvullende pakketten voor doelgroep

Er zijn zorgverzekeraars die hun pakketten aanbieden als speciale doelgroep pakketten, bijvoorbeeld voor studenten of ouderen. Hierbij geldt dat de zorgverzekeraars de inhoud van deze pakketten speciaal hebben samengesteld met een bepaalde doelgroep in gedachten. Het afsluiten van deze pakketten is echter niet leeftijdgebonden, dus ook wanneer je geen student meer bent mag je bijvoorbeeld nog een studentenpakket afsluiten. De kans is echter groot dat de inhoud van het pakket niet bij jouw levensstijl past. Het is voor verzekeraars daarnaast toegestaan om meer premie te vragen gebaseerd op leeftijd. Een studentenpakket kan voor 30-plussers daarom een stuk duurder zijn.