Begrippenlijst

Als je op zoek gaat naar informatie over de zorgverzekering, dan kom je waarschijnlijk veel begrippen tegen waarvan je niet de exacte betekenis weet. Daarnaast tref je vaak ingewikkelde begrippen aan in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Om deze begrippen beter te kunnen begrijpen, hebben wij een overzicht gemaakt van de meest voorkomende begrippen en de betekenis ervan.

Aanvullende zorgverzekering

Dit is een verzekering die je kan afsluiten om een vergoeding te krijgen voor zorgkosten die niet worden gedekt binnen het basispakket van je zorgverzekering. Op deze pagina vind je meer informatie over de aanvullende zorgverzekering.

Acceptatieplicht

Dit is een wettelijke bepaling dat iedere zorgverzekeraar verplicht is om iedereen aan te nemen voor het basispakket van een zorgverzekering.

Alternatieve geneeswijzen

Dit zijn behandelingen en geneesmiddelen zonder wetenschappelijke grondslag. Deze zorg komt voor vergoeding in aanmerking vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Basispakket

Er is wettelijk bepaald welke zorgkosten worden gedekt in het basispakket van een zorgverzekering. Dit basispakket is bij iedere verzekeraar hetzelfde.

Meer informatie over de vergoedingen kan je vinden op de pagina basispakket zorgverzekering.

Collectieve zorgverzekering

Het is mogelijk om o.a. via je werkgever of via een (belangen) organisatie of vereniging waar je lid van bent een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Het grote voordeel hiervan dat je korting ontvangt op je premie.

Lees meer hierover op de pagina collectieve zorgverzekering.

Eigen risico

Het eigen risico van een basiszorgverzekering kan bestaan uit een verplicht eigen risico of een vrijwillig eigen risico:

  1. Een verplicht eigen risico wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Dit is een bepaald bedrag voor zorgkosten dat je zelf moet betalen en geldt voor iedereen. In 2023 is het verplicht eigen risico 385 euro per jaar.
  2. De hoogte van het vrijwillig eigen risico kan je zelf bepalen: je kan deze verhogen in treden van €100,- tot maximaal €500,-. De hoogte van het eigen risico heeft invloed op de hoogte van je premie.

Lees meer over dit onderwerp op onze pagina eigen risico basispakket.

Fysiotherapie

Tijdens een behandeling van een fysiotherapeut is het mogelijk om advies te krijgen over je houding. Daarnaast worden oefeningen ter herstel voorgeschreven en kan je spiermassages ontvangen, waardoor je lichamelijke klachten verminderen.

Kalenderjaar

Dit is een tijdsperiode die loopt van 1 januari tot 31 december van een jaar.

Kraamzorg

Het vlak na de bevalling geven van zorg aan de moeder en het kind door een verzorger die hiervoor gediplomeerd is.

Naturapolis

Dit is een polis waarbij je zorg kunt krijgen bij zorgverleners waar je verzekeraar een contract mee heeft. De rekening voor deze zorg wordt rechtstreeks naar je verzekeraar gestuurd, zodat je geen gedoe hebt met facturen en declaraties.

Orthodontie

Een orthodontist behandelt mensen om een beter functionerend en een regelmatiger gebit te krijgen.

Premie

De premie die je moet betalen voor het basispakket verschilt per verzekeraar. Kijk voor een actuele vergelijking van de hoogte van premies van de verschillende verzekeraars op de pagina zorgverzekering vergelijken.

Psychiater

Een psychiater helpt mensen die lijden aan psychische problemen. Een psychiater mag ook medicijnen uitschrijven. Dit mag een psycholoog niet.

Remedial teacher

Dit is iemand die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met leerproblemen, waaronder dyslexie.

Restitutiepolis

Je hebt met een restitutiepolis de vrije keuze bij welke zorgverlener je zorg afneemt. De rekening zal echter niet rechtstreeks naar de verzekeraar worden gestuurd. Je dient deze rekening eerst zelf voor te schieten en later te declareren bij je verzekeraar.

Sportmedisch onderzoek

Door middel van een sportmedisch onderzoek krijg je advies over zaken zoals:

  • Welke vormen van sport het beste bij je passen;
  • Hoelang je het beste achter elkaar kunt sporten;
  • Hoe vaak je per week het beste kunt sporten.

Tandheelkundige zorg

Tandheelkundige zorg kan worden omschreven als het behandelen van ernstige afwijkingen aan of stoornissen van de mond of het gebit, doorgaans bij de tandarts.

Verloskundige zorg

Verloskundige zorg bestaat uit drie fases:

  1. Zorgverlening tijdens zwangerschap
  2. Zorg tijdens de bevalling
  3. Zorg na de bevalling

Wachtlijstbemiddeling

Een groot aantal verzekeraars biedt wachtlijstbemiddeling aan. Dit betekent dat de verzekeraar, in het geval van een lange wachtlijst voor zorg, voor je op zoek gaat naar een alternatieve zorgverlener met een kortere wachtlijst.

Zorginstituut Nederland

Het Zorginstituut Nederland heeft een adviserende functie voor de overheid en houdt o.a. toezicht op het uitvoeren van zorgverzekeringen en doorgeven van richtlijnen.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is in het leven geroepen voor de lage inkomensgroepen. Afhankelijk van je inkomen en spaargeld kan je recht hebben op compensatie vanuit de overheid om de premie van je zorgverzekering te kunnen bekostigen. De zorgtoeslag wordt door de Belastingdienst uitgekeerd. Via onze zorgtoeslag proefberekening kan je kijken op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt.

Zwangerschapscursus

Dit is een cursus ter voorbereiding op de bevalling en het moederschap.