Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Zorgverzekering keuzehulp


Uitleg over de zorgverzekering keuzehulp

Op welke zaken moet je letten als je een zorgverzekering afsluit? Hieronder zetten we uiteen op welke aspecten je moet letten en hoe je kunt besparen op je zorgverzekering. Zo kies je eenvoudig de beste en goedkoopste zorgverzekering die aansluit bij je persoonlijke zorgbehoefte.

Eigen risico

Je kunt besparen op je zorgpremie door te kiezen voor een hoger eigen risico. Het verplichte eigen risico is in 2024 €385,-, maar je kunt ervoor kiezen een hoger vrijwillig risico af te sluiten. Je kunt het eigen risico verhogen met maximaal €500,- tot een bedrag van €885,-. Als je hiervoor kiest zal je maandelijkse premie met zo’n €20,- per maand dalen. Houd er wel rekening mee dat als je zorg gebruikt, je het eigen risico wel moet kunnen ophoesten. Sommige zorg is vrijgesteld van het eigen risico, bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts.

Polis type

Wanneer je een een zorgverzekering kiest, kun je kiezen uit verschillende soorten basiszorgverzekeringen. De goedkoopste basiszorgverzekering is doorgaans een budget polis. Hierbij heb je beperkte zorgkeuze, net zoals bij de naturapolis waarbij je wel meer keus hebt uit zorgverleners, maar ook niet overal verzekerd terecht kunt. Kies je voor een budgetpolis of een naturapolis en ga je naar een ziekenhuis waarmee je zorgverzekeraar geen contract heeft? Dan dien je de behandeling (gedeeltelijk) zelf te betalen. Bij dergelijke zorgverzekeringen is het dus raadzaam om te controleren of je eventuele zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar. Wil je vrije zorgkeuze? Kies dan voor een restitutiepolis. Dit is een iets duurdere basiszorgverzekering, maar geeft je wel het recht om naar de zorgverlener van jouw keus te gaan (binnen Nederland).

Aanvullende zorgverzekering

De basiszorgverzekering is voor iedereen verplicht. Naast de basiszorgverzekering kun je ervoor kiezen om ook een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, dit is niet verplicht. Denk je aanvullende zorg nodig te hebben, zoals fysiotherapie, anticonceptie of alternatieve zorg dan is het verstandig om aanvullende pakketten goed te vergelijken. Als je goed kunt inschatten hoeveel je van de aanvullende zorg denkt nodig te hebben komend jaar, dan kun je vervolgens berekenen welk aanvullend pakket het voordeligst is voor jouw persoonlijke situatie.

Tandartsverzekering

De tandartskosten worden niet vergoed door de basiszorgverzekering, hiervoor dien je een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Kijk goed naar de verschillende pakketten: een tandartsverzekering verzekert namelijk tot een maximaal tarief en vaak maar een bepaald percentage.

Orthodontist

De orthodontist wordt niet vergoed door de basiszorgverzekering en ook niet door een aanvullende tandartsverzekering. Verwacht je dus hoge orthodontiekosten, bekijk dan goed welke aanvullende pakketten dit dekken. Let op eventuele wachttijden en acceptatie, daarnaast is het goed om in de gaten te houden of de aanvullende verzekering zowel volwassenen als kinderen dekt. De meeste verzekeringen voor orthodontie maken namelijk onderscheid hiertussen.

Jaarlijks betalen

Bij veel verzekeraars kun je korting op de premie krijgen als je de jaarpremie in één keer betaalt. Vraag na bij je zorgverzekeraar wat de kortingsmogelijkheden zijn om een zo voordelig mogelijke maandpremie te krijgen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Zorgpremies.nl en specialist op het gebied van zorgverzekeringen.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

Keurmerk

Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker - onafhankelijk vergelijken