Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Vrije zorgkeuze

De keuze tussen de natura-, budget- en de restitutiepolis is voor veel mensen een moeilijke beslissing. Onzekerheid over de beperking van de artsenkeuze speelt hierbij vaak een rol. De mogelijkheden zijn:

  • Je kiest voor een polis met vrije artsenkeuze (restitutie) of;
  • Een polis met beperkte artsenkeuze (natura) of;
  • Een polis met zeer beperkte artsenkeuze (budget).

In dit artikel kun je meer lezen over deze vrije artsenkeuze en wat nou precies de gevolgen zijn wanneer je ervoor kiest om dit te beperken. Houd wel in gedachte dat de artsenkeuze geen rol speelt bij spoedeisende zorg, maar alleen bij inplanbare zorg.

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Polis met vrije artsenkeuze (restitutie)

Als je een restitutiepolis hebt, dan krijg je doorgaans een volledige vergoeding voor alle zorgverleners. Je hebt dus de vrijheid om zelf een ziekenhuis of specialist te kiezen. Mocht jouw voorkeursarts geen contract hebben met jouw zorgverzekeraar, dan dien je wel de nota voor te schieten. Via een declaratie kun je dit geld vervolgens terugkrijgen.

Polis met beperkte artsenkeuze (natura)

Bij een naturapolis beperken zorgverzekeraars het aantal zorgverleners waar je naartoe kunt voor een planbare behandeling of operatie. Zorgverzekeraars hebben zo een goed beeld van de zorgverleners en de bijbehorende kosten en bieden een naturapolis daarom voor een goedkopere premie aan. Bij alle behandelaars die geen contract hebben met jouw zorgverzekeraar moet je zelf een deel van de kosten betalen. In het algemeen vergoeden verzekeraars alsnog zo’n 50 tot 80 procent van deze nota.

Polis met zeer beperkte artsenkeuze (budget)

Een budgetpolis heeft in principe dezelfde voorwaarden als een naturapolis, maar kent nog een iets beperktere keuze. Daarnaast krijg je bij sommige zorgverzekeraars een minder hoog percentage vergoed voor niet-gecontracteerde zorg. Wanneer je weinig zorg gebruikt of wanneer het je niet uitmaakt welke specialist je behandelt, dan is dit geen probleem. Je profiteert in dat geval van een goedkope premie.

Spoedeisende zorg altijd vergoed

Het beperken van de zorgkeuze is iets dat veel Nederlanders dreigend in de oren klinkt. Wanneer je medische hulp nodig hebt, wil je dit natuurlijk zo snel en zo goed mogelijk ontvangen. Belangrijk om te weten is dat iedereen, ongeacht zijn of haar zorgpolis, altijd recht heeft op spoedeisende zorg bij de zorgverlener die het snelst te bereiken is. Op deze spoedeisende situaties heeft een zorgpolis met beperkte zorgkeuze geen effect. Enkel bij een ingeplande specialistische behandeling kom je met een dergelijke polis voor beperkende voorwaarden te staan.

Regels Zorgverzekeringswet

Als Nederlander heb je het recht om te kiezen door welke zorgverlener je behandeld wilt worden, dit is vastgelegd in artikel 13 van de Zorgverzekeringswet. Zorgverzekeraars mogen echter wel de vergoeding die ze bieden voor een bepaalde behandelaar beperken. Officieel hoeven zorgverzekeraars alleen een deel te betalen dat zo groot is, dat de patiënt geen belemmering van de zorgnota ondervindt. Gezamenlijk hebben de zorgverzekeraars een onderscheid gemaakt tussen natura- en restitutie polissen. De naturapolis vergoedt in tegenstelling tot de restitutiepolis niet de volledige kosten bij alle zorgverleners.